Ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας: €14 εκατ. από ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας: €14 εκατ. από ΕΕ

Στη φάση των τελικών προκατασκευαστικών μελετών που χρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε. εισέρχεται από τις επόμενες μέρες ο υποθαλάσσιος ηλεκτρικός αγωγός που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα και από εκεί με την Ευρώπη, o Euroasia Interconnector.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει συγχρηματοδότηση ύψους €14 εκατ. από τα συνολικά €29 εκατ. που υπολογίζεται το κόστος των τελικών προκατασκευαστικών μελετών. Πρόκειται για σειρά μελετών που ξεκινούν τον Ιούνιο 2017 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2020.

Η πρώτη φάση της γραμμής διασύνδεσης θα έχει χωρητικότητα 1.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1518 χιλιόμετρα.

Θα γίνουν οι λεπτομερείς γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες στην όδευση του καλωδίου που έχει καθοριστεί με τις προηγούμενες μελέτες και βυθομετρήσεις. Επίσης θα γίνει η μελέτη εγκατάστασης του καλωδίου και οι μελέτες για τα έργα πολιτικής μηχανικής και οι μελέτες εδάφους στη διαδρομή εγκατάστασης του υποθαλάσσιου καλωδίου, όπως και οι λεπτομερείς μελέτες υλικών και ποσοτήτων.

Παράλληλα, σε μια άλλη εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, ο Euroasian Inteconnector συμπληρώνεται και με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών με πολύ μεγάλες δυνατότητες, που θα πολλαπλασιάσει τις συνδέσεις της Κύπρου με Ασία και Ευρώπη, με εμφανή οφέλη όχι μόνο στις δυνατότητες αλλά και στο κόστος των ψηφιακών δεδομένων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ενημέρωση προς τους αρμόδιους υπουργούς Κύπρου και Ελλάδας, Μάριο Δημητριάδη και Νίκο Παπά, προχωρά τάχιστα στην υιοθέτηση και αυτού του έργου στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» και αναμένεται απόφαση για συγχρηματοδότηση των σχετικών μελετών.

Συγκεκριμένα, το καλώδιο οπτικών ινών που θα ποντιστεί μαζί με το υποθαλάσσιο καλώδιο, θα έχει δυνατότητα μεταφοράς που για να αντιληφθούμε το εύρος και τις ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, είναι χαρακτηριστικό το ότι, θα επιτρέπει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση 80 εκατ. βιντεοκλήσεων υψηλής ευκρίνειας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Η ταυτόχρονη πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών, επιτρέπει πολύ μεγάλες συνέργειες και πολύ αισθητή μείωση του κόστους για το καλώδιο οπτικών ινών, οπότε θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, πέραν των νέων δυνατοτήτων που θα προσφέρει.

Συγκεκριμένα, το οπτικό καλώδιο EuroAsia θα έχει χωρητικότητα 160 Tbps και θα τοποθετηθεί ταυτόχρονα με το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector και η λειτουργία του προβλέπεται να ξεκινήσει ταυτόχρονα, επιτυγχάνοντας τεράστιες οικονομίες κλίμακας. Η ζήτηση ψηφιακής χωρητικότητας υψηλών ταχυτήτων, μέσω ασφαλών συνδέσεων, αυξάνεται γεωμετρικά και θα συνεχίσει να αυξάνεται για πολλά χρόνια, προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οίκοι αναλύσεων. Παράλληλα, θα προσφέρει και στην Κύπρο αυξημένες δυνατότητες φιλοξενίας μεγάλων βάσεων δεδομένων, μεγάλων κέντρων αποθήκευσης δεδομένων κ.τ.λ.

Σε πρώτο στάδιο, το οπτικό καλώδιο EuroAsia, θα συνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Κρήτη και την Αττική στην Ελλάδα. Σε επόμενο στάδιο, θα επεκταθεί προς Ιταλία, Γαλλία και Μπιλμπάο στην Ισπανία, με σκοπό σε επόμενο στάδιο να επεκταθεί και υπερατλαντικά, προς τις ΗΠΑ.

Σε σχέση με την πρώτη φάση του καλωδίου, μήκους 1.518 χιλιομέτρων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ» θα έχει την ονομασία «Euroasia Quantum Cable», το οπτικό καλώδιο θα έχει διάμετρο μόλις 2 εκατοστών του μέτρου. Όμως λόγω της υπερσύγχρονης τεχνολογίας του καλωδίου και των συνδέσεών του, θα έχει δυνατότητα για μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες που θα είναι περίπου 50 φορές γρηγορότερες από αυτές των υφιστάμενων υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων της Μεσογείου. Το συνολικό κόστος του «Euroasia Quantum Cable», αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από την EuroAsia Interconnector.
Πέτρος Θεοχαρίδης

http://www.philenews.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα