ΗΒ: Δεν είναι πια ταμπού το Σύμφωνο Σταθερότητας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δεν αποτελούν πια ταμπού οι όροι του Συμφώνου κατά την Handelsblatt σε εποχή πανδημίας και χαμηλών επιτοκίων. Τα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη στις σελίδες της FAZ.

    
Symbolbild EU Stabilitätspakt

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θεωρείται ιερή αγελάδα της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ. Φαίνεται ωστόσο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης οδηγούν τα υπουργεία Οικονομικών των 27, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, σε άλλες σκέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της σημερινής Handelsblatt ο επικεφαλής σύμβουλος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σολτς έδωσε εντολή σε στελέχη του υπουργείου να υποβάλουν μεταρρυθμιστικές προτάσεις, κάτι που πριν από λίγα χρόνια θα ισοδυναμούσε με επανάσταση.

Δεν είναι πια ταμπού”

Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΥπερασπιστής μέχρι τέλους των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά η πανδημία οδηγεί αλλού

“Ο κόσμος άλλαξε με ραγδαίο ρυθμό από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι δημοσιονομικοί κανόνες” υπενθυμίζει ο αρθρογράφος της. “Οι τόκοι δανεισμού είναι άκρως χαμηλοί και τα χρέη των χωρών-μελών πολύ μεγαλύτερα από όσο νόμιζε κανείς. Και όπως παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται να αποφύγει κανείς κάποιας μορφής αναθεώρηση των κανόνων χρέους, όσο κι αν προκαλεί ερωτήματα (…) Αλλά αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι πια ταμπού, από τότε που ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται στο πηδάλιο του υπουργείου Οικονομικών και η ΕΕ έχει να αντιπαραταχθεί με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του αιώνα. Το ένα υπουργείο Οικονομικών μετά το άλλο κάνουν προετοιμασίες για μια τέτοια συζήτηση”. Ο Γερμανός αρθρογράφος παραθέτει μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσο ελάχιστα ρεαλιστικά είναι τα λεγόμενα κριτήρια του Μάαστριχτ: “Το χρέος της Ελλάδας σκαρφάλωσε στο γιγαντιαίο 200% (του ΑΕΠ), στην Ιταλία πάνω από το 150%. Αλλά και στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία το ποσοστό χρέους είναι διπλάσιο από το επιτρεπόμενο. Πώς θα μπορέσουν οι χώρες να το τιθασεύσουν; Και γιατί θα πρέπει να το κάνουν σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων, που το χρέος δεν κοστίζει;”.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι όταν η Γαλλία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ το 2022, ο πρόεδρος Μακρόν θα επιδιώξει κατά προτεραιότητα μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες γι αυτό, από την πιο ριζοσπαστική, η οποία όμως θα έθετε θεσμικά εμπόδια, μέχρι την λιγότερο επεμβατική, υπό μορφή δήλωσης του Eurogroup για χαλαρή εφαρμογή των όρων του Συμφώνου. Κατά τη γερμανική εφημερίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως να προτείνει έναν τρίτο δρόμο, την επεξεργασία δηλαδή νομικών κανόνων, που συγκεκριμενοποιούν την εφαρμογή του Σύμφωνου. “Από την οπτική γωνία των Βρυξελλών” επισημαίνει ο αρθρογράφος, “το Σύμφωνο δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Στην πράξη δεν απέτρεψε, ακόμη και σε οικονομικά καλές περιόδους, να ξεφύγουν από τον έλεγχο οι δημόσιες δαπάνες. Αντίθετα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης αποδείχθηκε ότι οι κανόνες του Συμφώνου μπορεί να πιέσουν τις κυβερνήσεις σε βιαστικά μέτρα λιτότητας, που να πνίξουν την ανάκαμψη”.

Με πυροκροτητές και πέτρες”

Αθήνα, επεισόδια σε διαδήλωση, 2016Εικόνα από επεισόδια σε διαδηλώσεις το 2016 στην Αθήνα

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επανέρχεται σήμερα με δικό της άρθρο γύρω από τα επεισόδια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και τον τίτλο ¨Με πυροκροτητές και πέτρες”. Ο αρθρογράφος περιγράφει τα γεγονότα, τόσο την ημέρα που αστυνομικοί ξυλοκόπησαν νεαρό πολίτη, όσο και την επόμενη με τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού. Και επισημαίνει: “Στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Μητσοτάκη αυξήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών. Αλλά αυτό συνέβη εν μέρει με έναν τρόπο που ακόμη και στην αστυνομία αμφισβητήθηκε, δηλαδή χωρίς κανονική εκπαίδευση σε μια ακαδημία αστυνομικών. Ορισμένοι εκ των νέων αστυνομικών πήραν όπλο μετά από εντατικά μαθήματα σχεδόν 30 ημερών. Κάθε τόσο εκφράζονται παράπονα πολιτών για κακά εκπαιδευμένα όργανα της τάξης. Αλλά αυτό ίσχυε και πριν από την πρωθυπουργία Μητσοτάκη. Το ίδιο ορθό όμως είναι ότι στην Ελλάδα, και κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μια άκρως βίαιη ομάδα αυτόνομων, όπως αποκαλούνται, που τα μέλη της καπελώνουν κάθε τόσο διαδηλώσεις για να κάνουν βιαιότητες και επιδρομές. Έτσι γινόταν και στο απόγειο της δημοσιονομικής κρίσης πριν από δέκα χρόνια, όταν ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής της λιτότητας κλιμακώνονταν κάθε φορά που παρεισέφρυαν στις μάζες των διαδηλωτών μασκοφόροι. Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα ότι εκμεταλλεύτηκε τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη για να διχάσει την κοινωνία και να ενισχύσει τις ριζοσπαστικές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών” καταλήγει στο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα.

(Δια)φθορά στα κυβερνητικά κόμματα

Γκέοργκ ΝισλάινΠαραίτηθηκε τελικά ο Γκέοργκ Νισλάιν, αφήνοντας πολιτκά συντρίμμια στο κόμμα του

Τέλος η έγκριτη Neue Zürchner Zeitung επικρίνει τους δύο βουλευτές της Χριστιανικής ΄Ένωσης, που αποκόμισαν κέρδη μεσολαβώντας για την αγορά μασκών. “Η φυσικότητα με την οποία οι δύο βουλευτές χρησιμοποίησαν κερδοφόρα την πολιτική τους επιρροή, είναι αποκαλυπτική” επισημαίνει ο σχολιαστής της” (…) “Τέτοια σκάνδαλα δεν συμβαίνουν μόνο στα δύο κυβερνητικά κόμματα. Παντού όπου υπάρχουν κόμματα για πολύ χρόνο, καμιά φορά περισσότερο από όσο πρέπει, τα οποία κάθονται στους μοχλούς εξουσίας, βγαίνουν παρόμοιες ιστορίες στο φως της δημοσιότητας. Η διαφθορά δεν γνωρίζει κομματικό χρώμα. Ωστόσο, ο κώδικας συμπεριφοράς που προτείνουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και η Χριστιανική Ένωση δεν θα αποτρέψει να μπει στο αρχείο αυτό το σκάνδαλο. Η εικόνα της Χριστιανικής Ένωσης ως κυρίαρχης δύναμης θάμπωσε σε μια χρονιά πολλών εκλογικών αναμετρήσεων”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα