Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σε δήλωσή της ανέφερε ότι η Ουκρανία εφόσον δεν σεβάστηκε τις συμφωνίες του Μινσκ έχει χάσει το δικαίωμα να διατηρεί τα σημερινά εδάφη της

Οι ουκρανικές αρχές έχασαν την ευκαιρία τους για ένα κυρίαρχο κράτος, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Καλούμε τη διοίκηση Ζελένσκι να σκεφτεί για την τύχη της χώρας, του λαού, τη ζωή του πληθυσμού, να βγάλει συμπεράσματα και να λαβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Έχουν ήδη χάσει την  ευκαιρία για την Ουκρανία να υπάρξει εντός των δικών της συνόρων – μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ουκρανία. Η ευκαιρία αυτή τους δόθηκε για άλλη μια φορά το 2014 και το 2015″, δήλωσε η Ζαχάροβα σε ενημέρωση την Πέμπτη.

Η στάση της Ουκρανίας στις συμφωνίες του Μινσκ της έχουν αφαιρέσει το δικαίωμα να έχει ένα κυρίαρχο κράτος εντός των σημερινών της συνόρων

Σύμφωνα με την ίδια, εδώ και επτά χρόνια, πρώτα η ομάδα του (πρώην προέδρου της Ουκρανίας) Ποροσένκο και στη συνέχεια η ομάδα του Ζελένσκι πείστηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να κάνουν το κράτος να ευημερήσει.

«Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα διεθνή, πολυμερή και διμερή κανάλια για να εξηγηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το ουκρανικό κράτος από το να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με το σχέδιο δράσης των συμφωνιών του Μινσκ, διαφορετικά η χώρα θα καταρρεύσει – αυτό που βλέπουμε τώρα, αυτό που συμβαίνει μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ζαχάροβα αναφέρεται στο καθεστώς των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που είχαν αυτοανακηρυχθεί αυτόνομες από το 2014, και τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητες πριν την εισβολή.

in.gr