«Ζαλίζουν» οι μίζες για τα πυροβόλα των Leopard και τα V-SHORAD ASRAD: Πληρώθηκαν 42 εκατ. ευρώ στον Έλληνα αντιπρόσωπο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η εταιρεία Ράινμεταλ (Rheinmetall) θέλει να βάλει ένα τέλος στο θέμα της μεγαλύτερης υπόθεσης διαφθοράς του ομίλου αναφέρει γερμανικό δημοσίευμα. Για περισσότερα από δέκα χρόνια δίνονταν μίζες ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε έναν μεσάζοντα στην Ελλάδα για να γίνονται παραγγελίες οπλικών συστημάτων.

Οι μίζες αφορούσαν το πυροβόλο των 120χιλ του Leopard 2-HEL και τα ηλεκτροοπτικά τους συστήματα, το σύστημα ελέγχου πυρός αλλά και την άλλη μεγάλη προμήθεια με το V-SHORADS ASRAD τα οποία έχουν αναπτυχθεί στα νησιά του Α. Αιγαίου

Ο αντιπρόσωπος που πήρε τα 42 εκ είναι ο υπέργηρος Παναγιώτης Ευσταθίου, αντιπρόσωπος της Ράινμεταλ (Rheinmetall) στην Ελλάδα ενώ για την ίδια υπόθεση είχε προφυλακιστεί και ο Παναγιώτης Κατσής, πρώην ανώτατος αξιωματικός του Στρατού, ο οποίος είχε αναλάβει ορισμένα τμήματα της αντιπροσωπείας της Raymental στην Ελλαδα

Το σκάνδαλο αφορά κυρίως την κυβέρνηση Σημίτη και κατά δευτερευόντως τη κυβέρνηση Κ.Καραμανλή. Το ερωτηματικό πάντως είναι σε τι ύψος έφτασε η μίζα για τα άρματα αυτά καθέ αυτά .

Οι μίζες, μεταξύ 2001 και 2011, κατέληξαν σε επιβολή ποινών. Η Εισαγγελία της Βρέμης επέβαλε τελικά στην εταιρεία πρόστιμο 37 εκατ. ευρώ το 2014. Όμως δεν θα το επωμισθεί ολόκληρο μόνο όμιλος.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο ετών, η Ράινμεταλ κατέληξε σε συμβιβασμό με τις ασφαλιστικές εταιρείες τον κορυφαίων (εμπλεκόμενων) στελεχών Axa και HDI, οι οποίες και θα καταβάλουν 6,75 εκατ. ευρώ» γράφει η Welt.

«Η Ράινμεταλ παραδέχεται ότι η ζημιά της εταιρείας είναι σαφώς μεγαλύτερη του ποσού αυτού παραπέμποντας στα 42 εκατ. ευρώ τα οποία κατεβλήθησαν ως προμήθεια στον Έλληνα μεσάζοντα, το πρόστιμο των 37 εκατ. ευρώ το οποίο επεβλήθη καθώς επίσης και 4 εκατ. ευρώ για τις έρευνες και τους δικηγόρους , δηλαδή σύνολο 90 εκατ. ευρώ.

Κατά τα φαινόμενα, η εταιρεία θέλει να κλείσει την υπόθεση, γι αυτό και συμβουλεύει τους μετόχους της να συμφωνήσουν με τον συμβιβασμό διότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί μεγαλύτερο ποσό δικαστικά, δεδομένου ότι και ο Έλληνας μεσολαβητής είναι πλέον πολύ ηλικιωμένος.

Μια δημόσια διαδικασία εξάλλου περιέχει τον κίνδυνο της βλάβης της εικόνας της εταιρείας, κάτι το οποίο θα μπορούσε αν δημιουργήσει μια «στρεβλή άποψη» για την Ράινμεταλ», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας

pronews.gr
.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα