Εφικτή, αλλά δύσκολη η λύση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά τη Διάσκεψη, λέει ο Ε. Μ. Έιντε
Η ποιότητα της Διάσκεψης για την Κύπρο εξαρτάται από τις συζητήσεις στις 9-11 Ιανουαρίου, τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε. για το Κυπριακό

Σε μια γενική περιγραφή της εκκινήσασας διαδικασίας στη Γενεύη για επίλυση του Κυπριακού, με διευκρινίσεις που άλλες μεν διασαφηνίζουν κάποιες σημαντικές παραμέτρους, άλλες δε βυθίζουν σε ακόμα μεγαλύτερη ασάφεια, προέβη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη χθες το απόγευμα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες το πρωί συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε στην εν εξελίξει διαδικασία και στις προοπτικές της, καθιστώντας σαφές πως η Διάσκεψη για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου θα είναι αποτελεσματική, μόνον εάν υπάρξει επιτυχία μεταξύ της 9ης και της 11ης Ιανουαρίου.

Ξεκαθάρισε πως η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί, ανεξαρτήτως της προόδου που θα επιτευχθεί στο τριήμερο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών, τόνισε ωστόσο ότι η ποιότητά της εξαρτάται κατά πολύ από τις συζητήσεις της 9ης με 11ης Ιανουαρίου, σημειώνοντας, παράλληλα, πως, κατ’ αμφίδρομο τρόπο, αυτές οι τελευταίες εξαρτώνται κατά πολύ από την προσδοκία για μια επιτυχημένη διεθνή Διάσκεψη.

Ασφάλεια και Εγγυήσεις
Ο κ. Έιντε ανέφερε πως η Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου θα προσπαθήσει να λύσει τα «μεγάλα και γεμάτα προκλήσεις ζητήματα σχετικά με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων» και θα πραγματοποιηθεί, πέρα από τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Ε.Ε. σε ειδικό ρόλο παρατηρητή.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε πως «βρισκόμαστε τώρα στην τελική στιγμή, βρισκόμαστε τώρα πραγματικά στη στιγμή της αλήθειας», σημειώνοντας πως η διαδικασία είναι ανοικτού τέλους, αφού η Διάσκεψη θα ξεκινήσει τη 12ην Ιανουαρίου αλλά δεν έχουν πει πότε θα τελειώσει.

Αναφερόμενος στην προοπτική συμφωνίας για επίλυση του Κυπριακού στη Γενεύη, επισήμανε ότι η δική του αίσθηση είναι πως «αυτό θα είναι δύσκολο», αλλά παραμένει εφικτό, διευκρινίζοντας πως θα είναι δύσκολο, γιατί ακόμη και εάν η πλειοψηφία των θεμάτων έχουν λυθεί σε όλα τα κεφάλαια, «δεν είναι τα ευκολότερα θέματα που έχουμε αφήσει για το τέλος».

«Όπως είναι φυσιολογικό, είναι μερικά από τα πιο περίπλοκα ή πιο συναισθηματικής φύσεως θέματα που έχουμε αφήσει για το τέλος και αυτή είναι η φύση αυτού του είδους των συνομιλιών», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως «έχουμε μια ξεκάθαρη συμφωνημένη δομή για το πώς θα οργανώσουμε τις ώρες που έχουμε για όλα τα ζητήματα, γιατί σε κάθε κεφάλαιο υπάρχει ένα ή περισσότερα θέματα που πρέπει να λυθούν».

Εξήρε την προσπάθεια των δύο ηγετών, σημειώνοντας πως αν και επιδεικνύουν πολύ θάρρος, πολλή θέληση και ηγετικότητα, δεν είναι εύκολο να γίνουν οι τελικές συμφωνίες που προσπαθούν να επιτύχουν αυτές τις ημέρες.
Ο κ. Έιντε σημείωσε παράλληλα πως δεν γνωρίζει κανένα θέμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που πραγματικά δεν μπορεί να λυθεί, εάν υπάρχει επαρκής θέληση.

Δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία
Αναφερόμενος στη διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο, είπε πως αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως «όλοι οι παίκτες είναι απαραίτητοι, γιατί συζητούμε μια διευθέτηση για την ασφάλεια» στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως στη συζήτηση αυτή πρέπει να συμμετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, λόγω της ύπαρξης τριών Συνθηκών, και η Ε.Ε., με την έννοια ότι «αυτή η ενωμένη χώρα θα είναι πλήρες μέλος της Ένωσης».

Ο Νορβηγός διπλωμάτης επανέλαβε πως οι συνομιλίες είναι κυπριακής καθοδήγησης και ιδιοκτησίας, πως είναι οι ηγέτες της Κύπρου που είναι υπεύθυνοι για κάθε πρόταση και λέξη στις συνομιλίες και πως δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει οποιουδήποτε είδους επιδιαιτησία από τα Ηνωμένα Έθνη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Έιντε είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ασκήσουν επιδιαιτησία ούτε στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. «Παρόλα αυτά, επειδή αυτό αφορά πολλούς παίκτες και όχι μόνον τις δυο πλευρές στην Κύπρο, έχω περάσει πολύ από τον χρόνο μου σε ταξίδια και συζητήσεις με την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι προετοιμασίες μας είναι οι καλύτερες για τη 12η (Ιανουαρίου)», ανέφερε. Πρόσθεσε πως σε αυτό το μέτωπο υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει.

Υποστηρικτικός ο ρόλος της Ε.Ε.
Σε ερώτηση σε σχέση με την παρουσία της Ε.Ε. στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Έιντε σημείωσε πως οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη είναι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για την παρουσία της Ε.Ε. διευκρίνισε πως «συμφωνούμε πως, επειδή η Ε.Ε. είναι ενδιαφερόμενο μέρος, καθώς η ενωμένη Κύπρος θα είναι μέλος της Ε.Ε., η Ε.Ε. έχει ρόλο να παίξει και έχει εμπλακεί εποικοδομητικά», προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «θα είναι παρόντες και υποβοηθητικοί, ασφαλώς, τώρα, σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο, αλλά κατ’ αρχήν όπως ήταν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μέσω της αντιπροσωπίας τους στην Κύπρο».

Έτσι, όταν χρειαζόμαστε συμβουλές, προσκαλούμε την Ε.Ε., κάτι που δεν σημαίνει πως έχουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων, αλλά έχουν ένα υποστηρικτικό ρόλο, επεσήμανε.

Εκπροσώπηση στο υψηλότερο επίπεδο
Απαντώντας σε ερώτηση για την εκπροσώπηση των εγγυητριών δυνάμεων στη Διάσκεψη, ο κ. Έιντε είπε πως «γίνονται συζητήσεις μεταξύ ημών και των εγγυητριών δυνάμεων και μεταξύ των ιδίων των εγγυητριών δυνάμεων γι’ αυτό το θέμα», προσθέτοντας πως «θα εκπροσωπηθούν εδώ στο ύψιστο ή στο δεύτερο ψηλότερο επίπεδο και αυτή η απόφαση παραμένει να ληφθεί».

Ασφαλώς θα δουν ο ένας τι θα κάνει ο άλλος όταν θα λάβουν την απόφασή τους, εξήγησε, επισημαίνοντας πως το επίπεδο εκπροσώπησης την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης δεν θα είναι απαραίτητα το ίδιο με το επίπεδο εκπροσώπησης την τελευταία ημέρα.

Ανέφερε πως αυτό που λένε ιδιαίτερα τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι ότι παρακολουθούν τι συμβαίνει μεταξύ της 9ης και της 11ης Ιανουαρίου, γιατί επιθυμούν να δουν πως τα περισσότερα από τα άλλα θέματα θα έχουν ξεπεραστεί ή θα είναι κοντά σε μια τελική διευθέτηση, «επειδή δεν ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε συζητήσεις που πρέπει να αφεθούν και θα αφεθούν για τους Κυπρίους».

Η συμμετοχή της Κ.Δ.
Ερωτηθείς εάν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε πως «είναι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτές τις συναντήσεις και βρίσκονται εδώ, και είναι οι πλευρές, τα μέρη σε αυτήν τη Διάσκεψη».

Έκανε λόγο για εναλλακτικές ερμηνείες για το τι σημαίνει αυτό, προσθέτοντας πως «γνωρίζετε ακριβώς ποιοι είναι και γνωρίζουμε ακριβώς τι εννοούν». Πρόσθεσε δε πως ούτε αυτοί έχουν προσκληθεί στη Διάσκεψη, ούτε ο ίδιος έχει προσκληθεί, αφού «είναι ο κ. Αναστασιάδης και ο Ακιντζί που αποφάσισαν μαζί του τη διεξαγωγή αυτής της Διάσκεψης» και είναι αυτοί που προσκαλούν τους άλλους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Έιντε ανέφερε πως η φιλοδοξία που υπάρχει είναι η ανάπτυξη μιας «διευθέτησης του 21ου αιώνα για την ασφάλεια», η οποία θα «πρέπει να καλύπτει τις ανησυχίες για την ασφάλεια» της κάθε κοινότητας, χωρίς να δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια στην άλλη πλευρά.

«Κόλλημα» στο Περιουσιακό
Ερωτηθείς για το Περιουσιακό, είπε πως αυτό είναι μεγάλο και πολύπλοκο θέμα και πως εδώ και καιρό υπάρχουν οι γενικές αρχές μιας συμφωνίας, αλλά έχουν κολλήσει σε ορισμένα θέματα «μικρά και μεγάλα, αναλόγως του τρόπου που θα τα δει κανείς», όπως ο τρόπος καθορισμού της έννοιας του συναισθηματικού δεσμού και άλλα θέματα.

Υπογράμμισε πως θα εργαστούν σκληρά για την επίλυση αυτών των θεμάτων και ότι χθες έγινε μια καλή αρχή και είχαν μια καλή συζήτηση. Οι ηγέτες, διευκρίνισε, αποφάσισαν τη δημιουργία μιας μικρής ομάδας εργασίας για τα ζητήματα αυτά, με τη φιλοδοξία να υπάρξει ένα αμοιβαία συμφωνημένο αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς σε ποια ζητήματα βρίσκονται κοντά σε κατάληξη, ο Ειδικός Σύμβουλος είπε πως θεωρεί ότι στα θέματα της Οικονομίας και της Ε.Ε. δεν υπάρχει πραγματικά κάτι δραματικό που απομένει να γίνει.

Η εφαρμογή της λύσης
Εξάλλου ο κ. Έιντε υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής της λύσης και είπε πως συζητούν και γι’ αυτήν, εκτός από τις συζητήσεις που έχουν για την πολιτική συμφωνία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Έιντε είπε πως οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν αναφέρει στον Γ.Γ. ότι θα ήθελαν πολύ να δουν το Κυπριακό να λύνεται, εξηγώντας πως αυτό που έχουν πει στον ίδιο σε Αθήνα και Άγκυρα είναι ότι μια λύση στην Κύπρο θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ανοικτά πολιτικά θέματα που υπάρχουν για τις δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία), εκτός του ότι θα είναι κάτι καλό για τους Κυπρίους.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης σημείωσε εξάλλου πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως «διενέξεις που έχουν παγώσει» θα μείνουν έτσι για πάντα.

«Σύμφωνο φιλίας»
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο κ. Έιντε αναφέρθηκε σε πρόταση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για ένα «Σύμφωνο Φιλίας» που δεν έχει ακόμη τύχει διαπραγμάτευσης, για να σημειώσει πως «όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι εδώ».

Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα της κατάθεσης των χαρτών από τις δύο πλευρές στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. Έιντε είπε πως «αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος (της διαδικασίας) που θα λάβει χώραν στις 11 Ιανουαρίου».

«Πικρές οι αλήθειες Έιντε»
Η συνέντευξη Έιντε στη Γενεύη ξεκαθάρισε τα εξής: Η Ε.Ε. θα είναι εκεί ως ειδική παρατηρητής και θα συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη έχοντας μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, εάν και εφόσον της ζητηθεί. Η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διεθνή Διάσκεψη δεν είναι διασφαλισμένη. Είπε επί λέξει ότι παρόντες είναι «οι Κύπριοι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις» και σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ποιος». Οι «εποικοδομητικές ασάφειες» του Δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου συνεχίζονται.

Αυτά ανέφερε σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος, προσθέτοντας πως «αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και διακήρυττε τόσο καιρό ως απευκταίο σενάριο, το ζει στη Γενεύη, δηλαδή τη διασύνδεση του κεφαλαίου Ασφάλεια – Εγγυήσεις, με τα υπόλοιπα κεφάλαια».

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα