Εφεδρική πυρηνική ενέργεια από έναν Πράσινο υπουργό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η παράταση λειτουργίας δύο εκ των τριών πυρηνικών σταθμών ήταν αναγκαία κατά τον Ρ. Χάμπεκ. Πόλωση στους Πρασίνους – Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες τη θεωρούν μικρής διάρκειας.

    Μικρή παράταση ζωής για δύο πυρηνικούς σταθμούς στη Γερμανία

Ο κύβος στη γερμανική συγκυβέρνηση ερρίφθη. Δύο εκ των τριών εν ενεργεία πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία, ο Ίζαρ 2 στη Βαυαρία και ο Νεκαρβεστχάιμ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, θα παρατείνουν τη λειτουργία τους ως εφεδρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τον Απρίλιο του 2023 σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ενεργειακή ανάγκη στη Γερμανία τους επόμενους μήνες.

Η ανακοίνωση χθες βράδυ του Πράσινου υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, έρχεται μετά την ολοκλήρωση τoυ δεύτερου stresstest ασφαλείας που διενεργήθηκε στους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς στη χώρα. Ο τρίτος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Έμσλαντ κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται κι έτσι θα σταματήσει τη λειτουργία του, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 31 Δεκεμβρίου. Για να υλοποιηθεί το ενεργειακό σχέδιο Χάμπεκ θα πρέπει να τροποποιηθεί εκ νέου ο νόμος περί ενεργειακής ασφάλειας, δεν αρκεί μόνο υπουργική αποφαση. Το αρμόδιο υπουργείο έχει ξεκινήσει ήδη τις αναγκαίες διαδικασίες.

Η απόφαση του Πράσινου υπουργού Ενέργειας, μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες και διαχρονικές δεσμεύσεις- ακρογωνιαίους λίθους του κόμματός του περί κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας, κρίθηκε όμως απαραίτητη, μετά από τη στάθμιση των δύσκολων ενεργειακών δεδομένων, δεδομένου πλέον ότι ο αγωγός  Nord Stream 1 παραμένει επ’ αόριστον κλειστός και οι σχεδιαζόμενοι πλωτοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG δεν αναμένονται να είναι λειτουργικοί πριν από την άνοιξη του 2023. Σύμφωνα επίσης με τα πορίσματα των ελέγχων ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκύψει έκτακτη ανάγκη των χειμώνα, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας φαίνεται διασφαλισμένη.

Ενώπιον υπαρξιακών διλημμάτων οι Πράσινοι

Ρόμπερτ ΧάμπεκΔύσκολες αποφάσεις και άρση κόκκινων γραμμών για τον Χάμπεκ

«Κάλλιο αργά ποτέ. Η στροφή του Χάμπεκ για το θέμα των πυρηνικών σταθμών αποτελεί καλό νέο για τους καταναλωτές» σχολιάζει το Spiegel σημειώνοντας ωστόσο ότι «η παράταση αυτή θα είναι διχαστική στους Πρασίνους». Αν και η πρόταση Χάμπεκ έχει τη στήριξη των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών και του καγκελαρίου Σολτς, οι πρώτες αντιδράσεις εντός των Πρασίνων δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις.

Οι δύο επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Καταρίνα Ντρέγκε και Μπρίτα Χάσελμαν προσέφεραν στήριξη στον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ωστόσο ο συμπρόεδρος του κόμματος Ομίντ Νουριπούρ εκτιμά ότι το ζήτημα της, έστω και περιορισμένης, διάρκειας συνέχισης της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών θα πρέπει να τεθεί στο συνέδριο του κόμματος, όπως και το ζήτημα των γερμανικών προμηθειών όπλων σε τρίτες χώρες. Από την πλευρά της η έτερη συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung απέκλεισε μια απομάκρυνση από τη βασική αρχή των Πρασίνων περί ολικής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία.

FDPCDU, οικονομολόγοι υπέρ μεγαλύτερης παράτασης

Ίζαρ 2Μερτς και Ζέντερ στον πυρηνικό σταθμό Ίζαρ 2

Αντιδράσεις όμως προκλήθηκαν και στους κόλπους της συγκυβέρνησης, με τους Φιλελευθέρους να εκτιμούν ότι η παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Ο υπ. Οικονομικών και πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ ζήτησε παράταση τουλάχιστον έως το 2024 και των τριών πυρηνικών σταθμών. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Ντυρ ανέφερε επίσης ότι δεν αρκεί αυτή η παράταση: «Καμία εταιρεία στη Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε τα νοικοκυριά».

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), ο επικεφαλής τους Φρίντριχ Μερτς που προειδοποίησε την Κυριακή για κίνδυνο ολικού μπλακάουτ στη Γερμανία, εάν δεν συνεχίσει η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων, χαρακτήρισε «παράλογη» την απόφαση Χάμπεκ περί περιορισμένης παράτασης, τονίζοντας ότι δεδομένων των κρίσιμων συνθηκών δεν είναι δυνατόν να μην αυξάνονται οι δυνατότητες ενεργειακής επάρκειας της χώρας. “Η Γερμανία οδηγείται σε μαζική ενεργειακή κρίση” είπε. Τις απόψεις Μερτς συμμερίζεται και ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Ζέντερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκοσίμα το 2011 η τότε καγκελάριος Μέρκελ έκανε στροφή 180 μοιρών και δρομολόγησε την οριστική έξοδο από την πυρηνική ενέργεια μέχρι τέλος του 2022.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα