«Ευκαιρίες» σε όλη την Ευρώπη βλέπει η γαλλική ακροδεξιά μετά τις ιταλικές εκλογές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

«Η γενική πολιτική εξέλιξη της Ιταλίας μου φαίνεται προφανώς πολύ ευνοϊκή. Ειδικά από τη στιγμή που έχουμε πολλούς φίλους στο ECR. Η ιδέα, φυσικά, είναι να σχηματίσουμε μια μεγάλη ομάδα», δήλωσε ο Γκαρό. [European Parliament]

Η γαλλική ακροδεξιά ελπίζει στη νίκη του δεξιού συνασπισμού της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για κάτι μεγαλύτερο στο μέλλον, δήλωσε στη EURACTIV Γαλλίας ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του κόμματος Rassemblement National Ζαν-Πολ Γκαρόι.

Λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ιταλία, η προοπτική να γίνει η Μελόνι η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας ανοίγει την όρεξη της ακροδεξιάς Ευρώπης.

«Στην Ιταλία, βλέπουμε αυτό που βλέπουμε παντού. Η λαϊκή βούληση κινείται προς την ίδια κατεύθυνση και δεν υπάρχει τίποτα ακραίο σε αυτό. Είναι δημοκρατικό», δήλωσε ο Γκαρό, υπενθυμίζοντας το νέο εκτελεστικό όργανο της Σουηδίας και τα αποτελέσματα της Γαλλίας στις τελευταίες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα του Γκαρό συνδέεται με την αντιευρωπαϊκή ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ομάδα ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας του Μελόνι ανήκει στην ευρωσκεπτικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Η Μελόνι ηγείται ενός δεξιού συνασπισμού με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (ομάδα ID στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και το Forza Italia (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός της προβλέπεται να επικρατήσει έναντι ενός αριστερού συνασπισμού υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού ηγέτη Ενρίκο Λέτα.

Για τον Γκαρό, η νίκη της Μελόνι θα μπορούσε να δημιουργήσει δυναμική για ένα αντιευρωπαϊκό μπλοκ σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Η γενική πολιτική εξέλιξη της Ιταλίας μου φαίνεται προφανώς πολύ ευνοϊκή. Ειδικά από τη στιγμή που έχουμε πολλούς φίλους στο ECR. Η ιδέα, φυσικά, είναι να σχηματίσουμε μια μεγάλη ομάδα», δήλωσε ο Γκαρό.

Ερωτηθείς αν το γεγονός ότι ο Μελόνι ανήκει στο ECR μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, ο Γάλλος πολιτικός απάντησε:

«Είναι μια θετική προοπτική. Η γενική προοπτική είναι ευνοϊκή, διότι συμφωνούμε σε πολλές κοινές ιδέες, ιδίως όσον αφορά την εξέλιξη της Ευρώπης. Υπάρχουν αποχρώσεις, αλλά το βασικό είναι εκεί. Αυτό μπορεί να θέσει ένα κοινό θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε κάτι ακόμη πιο σημαντικό».

Σε συνέντευξή της στην ιταλική EURACTIV στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατήγγειλε οποιαδήποτε συνεργασία με την ακροδεξιά της ΕΕ.

«Δεν μπορείς να συνεργαστείς με εξτρεμιστές. Δεν μπορείς να συνεργαστείς με εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη», δήλωσε η Μέτσολα.

Η γαλλική κυβέρνηση «ανησυχεί»

Σε αντίθεση με την αισιοδοξία του Γκαρό, το Élysée δεν βλέπει θετικά μια νίκη της Μελόνι.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρώπης Λοράνς Μπουν δήλωσε ότι το ξέσπασμα της ακροδεξιάς (στη Σουηδία και την Ιταλία) είναι ανησυχητικό.

«Επειδή αντικατοπτρίζει την αποδιοργάνωση των ψηφοφόρων που απομακρύνονται από τα παραδοσιακά κόμματα και επειδή οι αντιδράσεις (της ακροδεξιάς) είναι ασταθείς, για το ευρώ, για τη Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Παρισιού, ο Μπουν επικαλέστηκε τη Συνθήκη Quirinale, η οποία κλειδώνει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, των επιχειρηματικών κύκλων, της κοινωνίας των πολιτών, των σχολείων, των φοιτητών και των διοικήσεων.

«Έτσι, μπορούμε να έχουμε σχέσεις εργασίας […] Αυτό που βρίσκω ανησυχητικό είναι το μπρος-πίσω και η αβεβαιότητα που δημιουργεί σε τόσο σημαντικά θέματα όπως η Ρωσία και τα κοινωνικά δικαιώματα», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Η Μπον εξήγησε ότι η Μελόνι θα επιμείνει στη στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, ωστόσο εξέφρασε τις ανησυχίες της για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με τόσες πολλές ακροδεξιές κυβερνήσεις:

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην υγεία, την άμυνα, το κλίμα, την ενέργεια, τα κοινωνικά ζητήματα (…) και αυτό δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί. Υπάρχουν όμως θέματα στα οποία θα είναι πιο δύσκολο, όταν μιλάμε για τη μετανάστευση ή για κοινωνικά ζητήματα, την άμβλωση», κατέληξε.

EURACTIV.fr and EURACTIV.it

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα