Ετοιμάζεται και η Ιταλία να υπογράψει τον Eastmed

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πέτρος Θεοχαρίδης   

Προς υπογραφή της συμφωνίας του EastMed ετοιμάζεται να προχωρήσει και η Ιταλία, μετά την επικύρωσή της από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Τελ Αβίβ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εξειδικευμένη διαδικτυακή πύλη «energypress», με βάση διπλωματικές πηγές, η Ιταλία είναι έτοιμη να τοποθετηθεί οριστικά υπέρ του EastMed και να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στο έργο, υπογράφοντας τη συμφωνία κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού.

Όπως επεξηγείται στη βάση των ίδιων διπλωματικών πηγών από το Ισραήλ, υψηλόβαθμα στελέχη της ιταλικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, ενημέρωσαν ότι οι επικεφαλής του φορέα υλοποίησης του έργου, δηλαδή της IGI Poseidon και της Edison, επιβεβαίωσαν στον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας ότι το ζήτημα της υπογραφής της συμφωνίας κατασκευής του EastMed από την Ιταλία έχει πλέον περιέλθει σε τελική πολιτική διαχείριση.

Το Ισραήλ έχει ενημερώσει σχετικά τους διπλωμάτες που εκπροσωπούν τις εμπλεκόμενες χώρες για το περιεχόμενο αυτών των επαφών. Όπως σημειώνεται, αυτό που πλέον εκκρεμεί ώστε να οριστικοποιηθεί η ιταλική συμμετοχή είναι να υπάρξουν κυρίως ορισμένα ουσιαστικά οικονομικά δεδομένα υπέρ της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με την «energypress», που επικαλείται πληροφορίες από διπλωματικές πηγές της Αθήνας στο Τελ Αβίβ, τα στελέχη της IGI Poseidon και της Edison ανέφεραν στον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ κ. Στέινιτζ, ότι πλέον το πολιτικό κλίμα στην Ιταλία έχει αλλάξει υπέρ της εξεύρεσης λύσεων σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που εγείρονταν από ορισμένους για το σημείο προσέγγισης του αγωγού βόρεια του λιμένα Οτράντο.

Η Ρώμη είχε εξ αρχής εκφράσει την υποστήριξή της στον αγωγό φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ και θα προχωρά μέσω Ελλάδας προς την Ιταλία, ενώ επιφυλάχθηκε για να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας τον περασμένο Ιανουάριο, κάνοντας επίκληση προβλημάτων και αντιδράσεις για περιβαλλοντικούς λόγους όπως και για περαιτέρω μελέτη των τεχνοοικονομικών δεδομένων.

Όπως τονίζεται, στο βαθμό που οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν και πράγματι η Ιταλία προτίθεται να υπογράψει και αυτή τη συμφωνία κατασκευής του EastMed, τότε πράγματι θα επιβεβαιωθούν και οι εκτιμήσεις που θέλουν τη μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου να ανοίγει, μεταξύ άλλων, τον δρόμο και για την υλοποίηση του East Med, τον οποίο η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να ακυρώσει στην πράξη με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο του Ισραήλ κύρωσε τη συμφωνία για την κατασκευή του EastMed τον Ιούλιο, ενώ είχε προηγηθεί η κύρωσή της από τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Φιλελεύθερος
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν είμαι σίγουρος ότι η Αίγυπτος θέλει τον Eastmed για να συνδέεται η υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας με τον Eastmed.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα