Ερευνα ΥΠΕΞ για ρεπορτάζ των NYT

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αναφέρεται σε δύο άδειες που δόθηκαν στην Ιntellexa S.A. στις 15/11/21 για πώληση του Predator στην Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Μαδαγασκάρης 

Εσωτερική διοικητική έρευνα διενεργείται στο υπουργείο Εξωτερικών για δύο άδειες που δόθηκαν στην εταιρεία Ιntellexa S.A. στις 15 Νοεμβρίου 2021 με τελικό χρήστη την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Μαδαγασκάρης (Agence Nationale Anti-fraude, Madagascar). Η διενέργεια της έρευνας γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από δημοσίευμα των Νew York Times, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι παραχώρησε στην εταιρεία Ιntellexa άδειες πώλησης του λογισμικού Predator «σε τουλάχιστον μία χώρα με μακρά ιστορία παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη Μαδαγασκάρη. Η Intellexa προσπάθησε να πουλήσει το λογισμικό και στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Κιέβου να αρνείται την προσφορά».

Το δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, την πορεία του διαχειριστή της εταιρείας, Ταλ Ντίλιαν, από την Κύπρο στην Αθήνα, από όπου, όπως λέει, «ο Ντίλιαν προώθησε επιθετικά το προϊόν του, έχοντας προσλάβει τουλάχιστον οκτώ Ισραηλινούς συνεργάτες, πολλοί από τους οποίους είχαν υπηρετήσει στην ισραηλινή αντικατασκοπεία».

Από το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποιήθηκε η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου προς το ερώτημα που ετέθη από την εφημερίδα, όπου αναφέρεται επί λέξει:

«Αγαπητή κυρία,

Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Επρεπε να ζητήσουμε τις σχετικές πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Αρμόδια αρχή για την έκδοση αδειών εξαγωγής είναι η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Διπλωματίας και Διαφάνειας του υπουργείου Εξωτερικών. Η Γενική Γραμματεία εξέδωσε δύο άδειες για την εταιρεία Intellexa S.A. στις 15 Νοεμβρίου 2021. Τελικός χρήστης ήταν η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Μαδαγασκάρης (Agence Nationale Anti-fraude, Μαδαγασκάρη). Μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Διαφάνειας, ζήτησε από τον Γενικό Επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών τη διενέργεια εσωτερικής διοικητικής έρευνας για να εξεταστεί εάν υπάρχει βάση στα όσα δημοσιεύουν τα ΜΜΕ. Η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Καθημερινή

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα