Επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του αρχηγού του ISIS -Πληροφορίες ότι είναι νεκρός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

ΚΟΣΜΟΣ27|10|2019 | 07:16UPD: 27|10|2019 | 10:36


Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι/ Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες ότι ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι είναι νεκρός, ενώ αναμένεται μια «σημαντική ανακοίνωση» από τον Ντόναλντ Τραμπ σήμερα

Ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι εκτιμάται ότι σκοτώθηκε σε έφοδο του αμερικανικού στρατού που έγινε στη βορειοδυτική Συρία το Σάββατο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο του υπουργείου Αμυνας και άλλη μία πηγή, που επικαλείται το CNN. Αμφότερες οι πηγές επισήμαναν ότι η επίσημη επιβεβαίωση εκκρεμεί ενώ γίνεται τεστ DNA και βιομετρικά τεστ.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο άμυνας, φαίνεται πως ο Μπαγκντάντι ενεργοποίησε ένα γιλέκο με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια της εφόδου. Η CIA βοήθησε στον εντοπισμό του αρχηγού του ISIS, συμπλήρωσε η ίδια πηγή. Πρώτο το Newsweek είχε μεταδώσει ότι εκτιμάται πως ο Μπαγκντάντι είναι νεκρός, ενώ ο Λευκός Οίκος προανήγγειλε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση σήμερα. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στο CNN ότι η ανακοίνωση έχει σχέση με τα εξωτερικά ζητήματα.

Eίναι αυτό, το βίντεο της αμερικανικής επιχείρησης κατά του ηγέτη του ISIS;

Δεν πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν οι πληροφορίες για την φερόμενη εξόντωση του αρχηγού του ISIS και άρχισε να κάνει το γύρο του Διαδικτύου ένα βίντεο που φέρεται να καταγράφει τις τελευταίες στιγμές της αμερικανικής επιχείρησης με στόχο το κρησφύγετο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο φέρεται να καταγράφει μια αμερικανική αεροπορική επίθεση στο χωριό Μπαρίσα της επαρχίας Ιντλίιμπ τη νύχτα του Σαββάτου. Στις εικόνες καταγράφονται ισχυρές εκρήξεις, που φωτίζουν το νυκτερινό ουρανό, προτού πέσει μαύρο, ενώ ακούγονται στο βάθος αρκετές φωνές να φωνάζουν «Αλλάχου Άκμπαρ».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, εννέα τζιχαντιστές προσκείμενοι στο «Ισλαμικό Κράτος» σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από πυρά οκτώ ελικοπτέρων εναντίον ενός σπιτιού και ενός οχήματος στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα. «Τα πυρά είχαν στόχο ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, όπου βρίσκονταν ομάδες που πρόσκεινταν στο ΙΚ», επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε την παρουσία του Μπαγκντάντι» στην περιοχή αυτή, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, την επιχείρηση διεξήγαγαν «πιθανώς» ελικόπτερα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ. «Τα αεροπλάνα πετούσαν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, προκαλώντας μεγάλο πανικό στους ανθρώπους», περιέγραψε από την πλευρά του ο Άχμεντ αλ Χασάουι, ένας Σύρος εσωτερικά εκτοπισμένος που ζει στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί κοντά στο Μπαρίσα. «Η επιχείρηση διήρκησε τουλάχιστον ως τις 03:30 τα ξημερώματα, διευκρίνισε.

Ποιος είναι ο αρχηγός του ISIS
Ο Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, αρχηγός του ISIS, κρύβεται τα τελευταία πέντε χρόνια.


Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι το 2004, όταν κρατείτο στο αμερικανικό στρατόπεδο Camp Bucca στο Ιράκ / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
Ενα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, από το μέσο του Ισλαμικού Κράτους al-Furqan έδειχνε έναν άνδρα που υποτίθεται ότι ήταν ο Μπαγκντάντι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε από τον Ιούλιο του 2014, όταν είχε μιλήσει στη Μοσούλη.

Τον Φεβρουάριο του 2018 πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο αρχηγός του ISIS είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που είχε γίνει το 2017 και ότι είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης για έως και πέντε μήνες εξαιτίας των τραυμάτων του.

O Αλ Μπαγκντάντι φέρεται να γεννήθηκε το 1971 και υποστήριζε ότι είναι απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ. Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2004 ο αλ Μπαγκντάνι συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αμερικανικό στρατόπεδο-φυλακή Camp Bucca, που εξελίχθηκε σε εκκολαπτήριο τζιχαντιστών. Αφέθηκε ελεύθερος έναν χρόνο αργότερα και εντάχθηκε στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ για να εξελιχθεί σε ηγέτη του. Ηλικίας 47 ή 48 ετών, όπως πιστεύεται, ο Αλ Μπαγκντάντι ανέλαβε τα ηνία του ISIS το 2010 και οδήγησε την τρομοκρατική οργάνωση στην κατάκτηση τεράστιων εκτάσεων στο Ιράκ και τη Συρία. Τρία χρόνια αργότερα, το ISI ανακοίνωσε την απορρόφηση μιας οργάνωσης που υποστηρίζεται από την αλ Κάιντα στη Συρία και ο Μπαγκντάντι δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα είναι γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS). Κήρυξε το παγκόσμιο χαλιφάτο του το 2014 στη Μοσούλη στη διάρκεια της μοναδικής γνωστής δημόσιας εμφάνισής του ως ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους». Υπό την ηγεσία του το ISIS απέκρουσε τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ κατακτώντας μεγάλα, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου εδάφη, όπου κατοικούσαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι τζιχαντιστές του ISIS δολοφόνησαν με τον πιο αποκρουστικό τρόπο χιλιάδες ανθρώπους -ανάμεσά τους και δυτικούς ομήρους που τους αποκεφάλισαν σε βίντεο που προκάλεσαν ανατριχίλα και αποτροπιασμό σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Τραμπ: Μόλις συνέβη κάτι πολύ μεγάλο

Λίγο προτού κυκλοφορήσουν οι πρώτες πληροφορίες ότι ο αρχηγός του ISIS είναι νεκρός, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει ένα λακωνικό tweet. «Μόλις συνέβη κάτι πολύ μεγάλο!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1188264965930700801

Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο Τραμπ θα κάνει σήμερα (στις 15:00 ώρα Ελλάδας) μια σημαντική ανακοίνωση, χωρίς να δοθεί καμία διευκρίνιση για το ποιο θέμα θα αφορά αυτή.

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο αρχηγός του ISIS είναι νεκρός, θα πρόκειται για τον πιο διαβόητο τρομοκράτη που σκοτώνεται ή συλλαμβάνεται από το 2011, όταν σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σκοτώθηκαν και οι δύο γυναίκες του Αλ Μπακντάντι στην επιχείρηση

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέφερε, σύμφωνα με το Newsweek, ότι στη διάρκεια της εφόδου των Αμερικανών στο κρησφύγετο του ηγέτη του ISIS ήταν παρόντα και μέλη της οικογένειάς του: δεν τραυματίστηκαν παιδιά στην επιδρομή, αλλά σκοτώθηκαν δύο σύζυγοι του Αλ Μπακντάντι αφού πυροδότησαν τα γιλέκα με τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένες. Η εντολή για την επίθεση δόθηκε πριν από μία εβδομάδα από τον Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπαγκντάντι να αποτελεί βασικό της στόχο, ανέφερε το ίδιο ρεπορτάζ, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα και άλλη πηγή μιλώντας στο Reuters, αν και δεν επιβεβαίωσε ότι η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έφοδο έλαβαν μέρος κομάντος της επίλεκτης μονάδας 1st Special Forces Operational Detachment-Delta – γνωστής ως Delta Force. Λεπτομέρειες της επίθεσης δόθηκαν στη δημοσιότητα καθώς αμερικανικά ελικόπτερα φέρονται να εθεάθησαν κοντά στην Ιντλίμπ. Σύμφωνα με το NBC στην επιχείρηση συμμετείχαν ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη και drones. «Μετά τα πυρά από αέρος, Αμερικανοί προσγειώθηκαν στο έδαφος και συγκέντρωσαν πληροφορίες» είπαν οι πηγές στο αμερικανικό δίκτυο.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σε βίντεο που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο
Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον Αλ Μπαγκντάντι με 25 εκατ. δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο του πλανήτη. Αν επιβεβαιωθεί ότι ο αρχηγός του ISIS είναι νεκρός, θα πρόκειται για τον πιο διαβόητο τρομοκράτη που σκοτώνεται ή συλλαμβάνεται από τον Μάιο του 2011, όταν σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σε έφοδο Αμερικανών κομάντος στο κρησφύγετό του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Η σύλληψή ή ο θάνατος του αρχηγού του ISIS εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει μια σημαντική επιτυχία για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που δέχθηκε σκληρή κριτική από τους πολιτικούς αντιπάλους Δημοκρατικούς, αλλά και τους Ρεπουμπλικανούς μετά την ανακοίνωσή του στις 6 Οκτωβρίου ότι αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις ενόψει της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία και την εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ, που είχαν συμβάλει στην ήττα του «χαλιφάτου» του ISIS.

«Σφηκοφωλιά» τζιχαντιστών η επαρχία Ιντλίμπ όπου έγινε η επιχείρηση κατά του αρχηγού του ISIS

Η επαρχία Ιντλίμπ, όπου διεξήχθη η επιχείρηση, δεν είναι η περιοχή όπου είχαν τις βάσεις του οι αμερικανικές δυνάμεις ή όπου αποσύρθηκαν, αλλά ένα καταφύγιο τζιχαντιστικών δυνάμεων, πολλές εκ των οποίων με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, που είχαν αποκρούσει τις προσπάθειες των στρατευμάτων του Μπασάρ Αλ Άσαντ για την ανακατάληψή της.

Νωρίτερα φέτος αξιωματούχοι των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών είχαν δηλώσει στο αμερικανικό δίκτυο Fox News ότι ο Αλ Μπαγκντάντι κρυβόταν σε μεθοριακές πόλεις της Συρίας, συχνά φορώντας «κανονικά» ρούχα και μετακινείτο μ’ ένα ιδιωτικό ΙΧ, ενώ είχε διασφαλίσει ότι η συνοδεία του δεν είχε κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για να αποφύγει τον εντοπισμό του.

Ορισμένοι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι με την πάροδο του χρόνου και τις απώλειες εδαφών του ISIS στη Μέση Ανατολή ήταν αναπόφευκτη η σύλληψη ή η εξόντωση του Αλ Μπαγκντάντι. «Προφανώς αλλάζει συνέχεια θέσεις για να αποφύγει τον εντοπισμό του», είχε πει νωρίτερα φέτος ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ιδρυτής της εταιρείας παροχής συμβουλών σε θέματα εθνικής ασφάλειας Political Risk Assessment Inc. Tζέφρι Σάιμον. «Πιστεύω ότι είναι ακόμη ζωντανός. Είναι δύσκολο να κρατηθεί μυστική επί μακρόν η είδηση του θανάτου του».

Ιράν: Ενημερωθήκαμε ότι σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS – Η κρατική τηλεόραση θα μεταδώσει εικόνες της επιχείρησης
Στο μεταξύ, δύο Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τεχεράνη ενημερώθηκε από πηγές στη Συρία ότι ο αρχηγός του ISIS σκοτώθηκε.

«Το Ιράν ενημερώθηκε για τον θάνατο στο Μπαγκντάντι από Σύρους αξιωματούχους που το έμαθαν από το πεδίο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ενώ ο δεύτερος το επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αλλά και πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράκ ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν από πηγές στη Συρία για τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους.

«Πηγές μας από τη Συρία επιβεβαίωσαν στην ομάδα της ιρακινής υπηρεσίας Πληροφοριών που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι ότι αυτός σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από την Ιντλίμπ προς τα τουρκικά σύνορα», επεσήμανε μία από τις πηγές. Μάλιστα η κρατική τηλεόραση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει εικόνες από την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, ο οποίος επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών του Ιράκ συνέδραμαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αλ Μπαγκντάντι.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/axiomatoyhoi-ipa-plirofories-arhigos-isis-nekros

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα