Επιχείρηση δυσφήμησης της Ελλάδας – Τι εκτιμούν αναλυτές για την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνέχισε την εκστρατεία δυσφήμησης της Ελλάδας με αιχμή το προσφυγικό, επιδεικνύοντας φωτογραφίες νεκρών παιδιών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε αυτή τη φορά το βήμα του ΟΗΕ για να επιτεθεί με ακραίους χαρακτηρισμούς εναντίον της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό και τις σχέσεις των δύο χωρών στο Αιγαίο, κλιμακώνοντας κι άλλο την ένταση με την Αθήνα. Αυτή η ενέργεια θεωρείται μέρος της συντονισμένης προσπάθειας της Τουρκίας για δυσφήμηση της Ελλάδας σε όλα τα φόρουμ και σε μια σειρά θεμάτων, την οποία έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του αρχικά αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσφυγικού και δήλωσε ότι «αυξάνονται οι ελληνικές θηριωδίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ εμείς παλεύουμε να αποτρέψουμε τoυς θανάτους μωρών, η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της». Ο κ. Ερντογάν, κρατώντας φωτογραφίες νεκρών παιδιών, τις έδειξε στο ακροατήριο και δήλωσε ότι «την περασμένη εβδομάδα, ο 4χρονος Aμπντούλ Βαχάμπ και ο 9 μηνών Aσίμ πέθαναν μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε το φουσκωτό τους. Εχει έρθει η ώρα η Ευρώπη και ο ΟΗΕ να σταματήσουν αυτές τις βιαιότητες που αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του δεν μπήκε στις λεπτομέρειες των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά ανέφερε ότι «όσοι κάνουν επίδειξη δύναμης στην περιοχή, δεν είναι ισότιμοι και δεν έχουν σχέση ούτε στρατιωτικά ούτε και πολιτικά, φέρνουν τον εαυτό τους σε γελοία θέση. Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, η συνέχιση της ειρήνης και της ασφάλειας εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων», τόνισε ο κ. Ερντογάν για να προσθέσει: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει την πολιτική της πρόκλησης και της έντασης και να ακούσει τα καλέσματά μας για συνεργασία και υποστήριξη».

Η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου έρχεται ως συνέχεια άλλων fake news της Αγκυρας, όπως για τους S-300 και για δήθεν παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

«Η Τουρκία υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα παγιδευτεί στα παιχνίδια όσων ακολουθούν στρατηγική έντασης με στόχο πολιτικής σκοπιμότητας», υπογράμμισε.

Ο ίδιος συνέχισε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και μίλησε για «καταπίεση κατά των Τουρκοκυπρίων» με τα εμπάργκο, που «πρέπει να σταματήσουν». Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα ακολουθεί επίσης «πολιτικές καταπίεσης και διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής μειονότητας».

Τι εκτιμούν αναλυτές

Αναλυτές εκτιμούν πως η ομιλία του κ. Ερντογάν είναι άλλη μια προσπάθεια της Τουρκίας να δυσφημήσει την Ελλάδα και να μεγαλώσει την ατζέντα των διεκδικήσεών της. Ως παράδειγμα αυτών των προσπαθειών αναφέρουν τους ισχυρισμούς της Αγκυρας για «κλείδωμα» των τουρκικών μαχητικών από τα ραντάρ των S-300, τις ανακοινώσεις περί «παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά» αλλά και της «στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου» όπως και των «νησιών που βρίσκονται υπό κατοχή».

Εμπειροι αναλυτές τονίζουν πως αυτή ήταν ίσως η πιο σκληρή ομιλία που θα μπορούσε να κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας από το βήμα του ΟΗΕ εναντίον της Ελλάδας. Παρατηρούν, παράλληλα όμως, ότι στη Νέα Υόρκη, ενώπιον των εκπροσώπων των χωρών όλου του κόσμου, απέφυγε να επαναλάβει για τέταρτη φορά την απειλή του για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ελληνικών νησιών, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος κάνοντας τη χρήση του συνθήματος πως η Τουρκία «μπορεί να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ».

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα