Επιστολή διανοουμένων των Σκοπίων στην ΕΕ – καταγγέλλουν τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οκτώβριος 16, 2019. 20:49

Σκόπια.

Ομάδα διανοουμένων έστειλε ανοιχτή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απάντηση της Διακήρυξης του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου.

Η μακροσκελής επιστολή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  των Σκοπίων «Нова Македонија» όπου τονίζεται ότι η βουλγαρική διακήρυξη παραβιάζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κανόνες.

Από την επιστολή αυτή σταχυολογούμε ορισμένα σημεία, τα οποία παρουσιάζουμε ως έχουν.

Η μακεδονική γλώσσα

Για την άρνηση της Βουλγαρίας στη «μακεδονική» γλώσσα και την παρότρυνση να αποφεύγεται ο όρος αυτός της γλώσσας:

« Η μακεδονική γλώσσα είναι μια ιστορική πραγματικότητα, ένα γεγονός, η επίσημη γλώσσα της χώρας που χρησιμοποιείται από περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας, στις γειτονικές χώρες καθώς και στη διασπορά.

Για εμάς τους Μακεδόνες  είναι απολύτως ταπεινωτικό ότι η μακεδονική γλώσσα, ως γλώσσα με πλούσια γραπτή παράδοση, αντί να φέρει το πραγματικό της όνομα, θα πρέπει να κρύβεται (σύμφωνα με τους Βουλγάρους)  κάτω από τη φράση «η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Θεωρούμε ότι η πρόταση του κράτους μέλους της ΕΕ, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, είναι ακατάλληλη, προσβλητική, αντίθετη προς όλες τις διεθνείς νομικές προδιαγραφές για το θέμα αυτό και κυρίως αντίθετη προς τις αξίες και τους κανόνες στους οποίους βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μακεδονική γλώσσα είναι γενεαλογικά σλαβική και τυπολογικά βαλκανική και από την άποψη αυτή θεωρείται ως βαλκανική σλαβική. Λόγω των ιστορικών συνθηκών και της διαίρεσης της Μακεδονίας σε τρία μέρη μετά τους Βαλκανικούς πολέμου του 1913, οι Μακεδόνες ολοκλήρωσαν την κωδικοποίηση και την τυποποίηση της δικής τους γλώσσας μόνο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σλαβική θεωρία δέχεται τη μακεδονική θεωρία ( από τους Βατροσλάβ Γκλουάτ και Βατροσλάβ Τζαγκιτς), ως βάση της παλιάς σλαβικής γλώσσας, στην οποία οι Άγιοι Αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος μετέφρασαν από τα ελληνικά εκκλησιαστικά βιβλία για να διευκολύνουν τη διάδοση του χριστιανισμού στον σλαβικό κόσμο.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη θεωρία αυτή, η πρώτη σλαβική γραπτή φιλολογική γλώσσα, ως μακεδονική, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη».

«Οι όροι Μακεδόνας και μακεδονική γλώσσα  είναι βαθιά ριζωμένοι στο μυαλό όλων όσων ζουν σε αυτό το κομμάτι της γης. Η προσπάθεια που γίνεται να διαγράψουν αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας μας σημαίνει, επίσης, ότι προσπαθούν να σβήσουν τη συλλογική μνήμη που ενσωματώνεται στην πλούσια ιστορική, λαϊκή και πολιτιστική μας παράδοση».

Το φασιστικό παρελθόν της Βουλγαρίας

Όσον αφορά την κατάργηση που προτείνει η Σόφια του όρου «της φασιστικής κατοχής της Βουλγαρίας» από όλα τα κείμενα των μνημείων και των επιγραφών μας , θεωρούμε ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν πρέπει να συνδέεται με ψευδεπίγραφες αλλαγές γνωστών και αδιαμφισβήτητων γεγονότων που αποτελούν την κοινή ευρωπαϊκή ιστορία κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Ο εκβιασμός και η υιοθέτηση μιας υποχρεωτικής επανεξέτασης του ιστορικού παρελθόντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους μας από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα απαιτώντας την τροποποίηση  των επιγραφικών μηνυμάτων και άλλων σημάνσεων στα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ένα εξαιρετικά απαράδεκτο δεδομένο κατά τον 21ο αιώνα στη σύγχρονη Ευρώπη.

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα έθνος στην ιστορία του που δεν έχει καταγράψει σκοτεινές στιγμές.

Αλλά εκείνοι που είναι ενταγμένοι σε μια πολιτισμένη Ευρώπη δεν καταστρέφουν, δεν πλαστογραφούν και δεν κρύβουν τα γεγονότα που τους στιγματίζουν αλλά ζητούν συγχώρεση και χρησιμεύουν ως ιστορικό μάθημα.

Περιμένουμε, λοιπόν, από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας να ακολουθήσει το λαμπρό παράδειγμα των άλλων κρατών μελών της ΕΕ και να εκφράσει το μερίδιό της στην ιστορική συγνώμη για αυτήν τη δύσκολη και τραγική περίοδο της κοινής μας ευρωπαϊκής ιστορίας.

https://www.echedoros-a.gr/2019/10/blog-post_862.html

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Βουλγαρία κάνει ότι έπρεπε να κάνει και η Ελλάδα.
    Δυστυχώς πάντα βρίσκουν τους πρόθυμους “ηλίθιους” να κάνουν τις δουλειές τους στην πατρίδα αυτή.
    Εάν δεν έβαζε από το “παράθυρο την τελευταία στιγμή το όνομα Μακεδονία μέσα στο FYROM ο Μέγας Νοικοκύρης, και συνασπίζονταν σε αυτό το ζήτημα Βουλγαρία Σερβία, θα είχαμε άλλα αποτελέσματα.
    Αλλα τι περιμένεις από ένα πολιτικό σύστημα που το μόνο που παράγει είναι εθνικό διχασμό, το μόνο που μπορεί να μας προσφέρει ακόμη είναι Αφγανούς επιβήτορες και την Τούρκικη σημαία στην Ακρόπολη ώστε να έχει λόγο ύπαρξης.
    Ο κάθε λαός είναι άξιος τηε μοίρας του

    • Δεν σας απαντουσα αγαπητε κ. Stratus αν δεν θεωρουσατε υπευθυνο ολο το Ελληνικο πολιτικο συστημα και ολους τους Ελληνες-εγω εξαιρουμαι , φανταζομαι και εσεις-οτι και την ”Μακεδονικη ” γλωσσα και την ταυτοτητα -που ιστορικως ουδεποτε υπηρξαν απο την αυγη της Μακεδονικης Δυναστειας μεχρι σημερα -τις παρεχωρησαν οι κ.κ. Τσιπρας , Καμμενος και Κοτζιας , που υπεγραψαν την Συμφωνια των Πρεσπων.
      Οι Βουλγαροι, πολιτικοι ,ιστορικοι και γλωσσολογοι , επειδη γνωριζουν οτι οι Σλαβοσκοπιανοι μεχρι το 1944 μιλουσαν και εγραφαν την βουλγαρικη γλωσσα , που στην συνεχεια ο ΤΙΤΟ την εκανε Βουλγαρο-σερβικο-τουρκο-αθιγγανικη και την ωνομασε ”Μακεδονικη”,(ενω υπαρχει και η ομιλουμενη και γραφομενη Αλβανικη απο τους Αλβανοσκοπιανους), θα αγωνισθουν για μη χρησιμοποιηση της ονομασιας ” Μακεδονικη” απο τα Σκοπια , που μετα την Συμφωνια των Πρεσπων τα λενε ”Βορεια Μακεδονια”.
      Και στην Ελλαδα μας οι Τσιπροσυριζοφυλακες και τινες αλλοι στην τυφλα τους .

  2. Το ενδιαφέρον στην απάντηση των πλαστογράφων στους Βουλγάρους είναι ότι δεν κάνουν καμία νύξη περί αρχαιότητας, γιατί φυσικά τι έχουν να πουν όταν ό,τι επιγραφές και μνημεία βρέθηκαν στα εδάφη τους, είναι όλα ελληνικά; Σε ότι βέβαια αναφέρουν τα ψεύδη είναι ασύστολα. Όλως παραδόξως οι βούλγαροι των Σκοπίων βαφτίστηκαν Μακεδόνες επί Τίτο και έχουν το θράσος να μιλάνε για…βαθιά ριζωμένη γλώσσα.

    • Οπως καλα θα θυμαστε δεν μιλουσαν οι πλαστογραφοι Σκοπιανοι εκτος απο τις γειτονιες τους για γλωσσα ” Μεκεδονικη” μεχρι που τους την χαρισαν με την Συμφωνια των Πρεσπων -ως μη ωφειλαν- οι κ.κ. Τσιπρας ,Καμμενος και Κοτζιας, τους οποιους περιεργως -και αγνωστον γιατι- πολλοι συνελληνες και συνανιχνευτες τους ”βγαλαμε απο το καδρο” της ευθυνης τους γιαυτην την εξελιξη.
      Οποιον βαθμο πατριωτισμου και αν εχουμε δεν πρεπει ”να τους χασουμε απο τα ματια μας” αυτους τους τρεις και τους 153 (απο τους οποιους 3 μουσουλμανοι βουλευτες) – που εκυρωσαν την Συμφωνια.
      Πρεπει να μας βρισκουν μπροστα τους παντου και παντοτε μεχρι ο πανδαματωρ χρονος τους αναγκασει να παραδεχθουν οτι εκαναν λαθος και γιατι υπεγραψαν και κυρωσαν αυτην την Συμφωνια ,αλλα το κυριωτερο γιατι παρεκαμψαν την θεληση των Ελληνων .
      Γιατι να τους λυπηθουμε . Και αναγκη δεν τους εχουμε και κάνα καλο δεν μας εκαναν , ενω μας εβλαψαν -το παραδεχονται τωρα και οι ιδιοι -το πρωτο 6μηνο του 2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα