Επιμένει η Λιβύη στο τουρκολυβικό σύμφωνο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η ιστοσελίδα “Νέα της Λιβύης 24” δημοσίευσε με λεπτομέρειες τις δηλώσεις του Χαμίντ Νταμπάϊμπα.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Αμπντουλάχ Χαμίντ Νταμπάιμπα, ανακοίνωσε την προθυμία της Λιβύης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων για τον καθορισμό της αποκλειστικής περιοχής και για τις δύο χώρες.
Ο Νταμπάιμπα τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι οι συνοριακές διαπραγματεύσεις οριοθέτησης αφορούν σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού και οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου, την οποία πάντα προσπαθoύμε να κάνουμε μια λίμνη ειρήνης.
Όσον αφορά τη συμφωνία της Λιβύης που υπογράφηκε με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία κάθε συμφωνίας που συμβάλλει στην ανάπτυξη κατάλληλων λύσεων και διατηρεί τα δικαιώματα της Λιβύης.
Ο Νταμπάιμπα τόνισε τη σημασία της δημιουργίας γόνιμων σχέσεων με όλους, ιδίως με τις περιφερειακές χώρες, οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα με τη Λιβύη σύμφωνα με τον αμοιβαίο σεβασμό και με τρόπο που εγγυάται το συμφέρον της χώρας.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας είπε, «Έχουμε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς υπάρχει μια ιστορική διάσταση στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών από πολιτική, πολιτιστική, οικονομική και επίσης από ανθρωπιστική άποψη».
Ο Νταμπάιμπα πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να αυξήσουμε την εκπροσώπησή τους σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι συζητήθηκε η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας και η παροχή προξενικών υπηρεσιών, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η χορήγηση θεωρήσεων από τη Λιβύη και το άνοιγμα του εναέριου χώρου μεταξύ των δύο πλευρών, εκτός από τη συνεργασία στο θέμα της νοσηλευτικής και ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της υγείας.
Ο Νταμπάιμπα ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα, και ότι οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ενεργοποίηση όλων των συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας και του θαλάσσιου εμπορίου, εκτός από συμφωνίες που σχετίζονται με τον τομέα της εκπαίδευσης και στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η επανάληψη του έργου της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, θεωρείται ορόσημο και δυναμική επανάληψη της συνεργασίας Ελλάδας- Λιβύης, και επίσης επιδιώκει να μεταδώσει ένα μήνυμα υποστήριξης για τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην οικοδόμηση της ειρήνης στη Λιβύη και πρόοδο.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα