Επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν μετά το meaculpa για τον Χάφταρ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η παρασκηνιακή μεσολάβη σις ΗΠΑ και η επίσκεψις Ντι Μάιο στην Κωνσταντινούπολη

Και ενώ η κατάστασις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας φαινόταν να κλιμακώνεται, αιφνιδίως όλα ανετράπησαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Κατά την ενημέρωση «κυβερνητικών πηγών» (επίσημες ανακοινώσεις δεν εξεδόθησαν) οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετωπίσεώς τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συνεφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Μπορούμε να έχουμε την βεβαιότητα ότι παρασκηνιακές μεσολαβήσεις που είχαν προηγηθεί κατέληξαν σε αυτή την ανοικτή επικοινωνία. Γνωστό είναι ότι η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να αποτρέψει πάση θυσία την κλιμάκωση των ελληνο-τουρκικών ζητημάτων σε μια θερμή κρίση. Μια επίμονη προσπάθεια για αποκατάσταση απ’ ευθείας επικοινωνίας μεταξύ Αθηνών και Αγκύρας ήταν σε εξέλιξη και συμφώνως προς όλες τις ενδείξεις στην ευώδης της συνέβαλε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος επεσκέφθη διαδοχικώς Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

Τα πράγματα βεβαίως παραμένουν πεπλεγμένα και τούτο επιβεβαιώνεται από την επιμονή του Τούρκου υπουργού Αμύνης ΧουλουσίΑκάρ στις εξωπραγματικές απαιτήσεις της Αγκύρας. Σε τελευταίες του δηλώσεις επέμεινε ότι η Ελλάς πρέπει να μειώσει τον εθνικό εναέριο χώρο της σε ζώνη έξι μιλίων από τα δέκα που είναι από το 1930, ώστε να ταυτισθεί με την έκταση των χωρικών της υδάτων. Ταυτοχρόνως επανέλαβε την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Με όρους σαν αυτούς διάλογος δεν μπορεί να αρχίσει. Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η ρητορική του Ακάρ και άλλων εκπροσώπων του καθεστώτος Ερντογάν τις επόμενες ημέρες.

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν έγινε δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτού Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου, ο οποίος ανεγνώρισε ως λάθος την επιλογή της Ελλάδος να ποντάρει στον στρατάρχη Χάφταρ στην Λιβύη.«Έχει αλλάξει το momentum της σύγκρουσης. Από εκεί που είχαμε “επενδύσει” και εμείς όταν φαινόταν ότι έχει το πάνω χέρι, πλέον φαίνεται ότι χάνει στο πεδίο των μαχών και ίσως οι πολιτικές του μέρες να είναι μετρημένες. Από την άλλη, έχουμε μια ομάδα κρατών, που όλο και διευρύνεται και θεωρεί ότι το στρατιωτικό κομμάτι αυτό έφτασε στο τέλος του»δήλωσε ο κ. Ντόκος επισημαίνοντας πάντως ότι: «Υπάρχει βέβαια και η στάση της Τουρκίας ως προς τις διαπραγματεύσεις, που είναι προβληματική σε κάθε επίπεδο».Το σημαντικό σε αυτήν την αναγνώριση λάθους (meaculpa) είναι ότι ακριβώς αυτήν την στήριξη που έδωσε η Ελλάς στον στρατάρχη Χάφταρ ήταν η αιτιολογία του Ερντογάν για την αποφυγή συναντήσεως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ή οιασδήποτε άλλης μορφής επικοινωνίας.

Χαρακτηριστικά, ο Τούρκος Πρόεδρος, επιστρέφοντας από την διάσκεψη του Βερολίνου είχε δηλώσει αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη:«Αναρωτήθηκα, θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις μαζί μου και κάλεσε τον Χάφταρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή. Πείτε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Να διορθώσει αυτό το λάθος και από εκεί και πέρα μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του».Η πρώτη προσέγγισις έγινε και τώρα απομένει να δούμε αν ο Ερντογάν θα προσπαθήσει, όπως επί Τσίπρα, να επιβάλλει την ατζέντα του ή θα δείξει ένα νέο πρόσωπο.

Επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν μετά το meaculpa για τον Χάφταρ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα