Επαναστατική Αυτοάμυνα: Πώς φτάσαμε στην εξάρθρωση -Η στρατηγική της ΕΛΑΣ, τα μοιραία λάθη και το… κέντημα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΕΛΛΑΔΑ11|11|2019 | 06:56


Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής συνοδεύουν στην Εισαγγελία τους συλληφθέντες της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα -Φωτογραφία: EUROKINISSI
Άγγελος Μόσχοβας

Μόνο τυχαία δεν ήταν η σύλληψη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που εξαρθρώθηκε με μια άκρως συντονισμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΛ.ΑΣ.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr της σύλληψης των μελών της οργάνωσης προηγήθηκε μια ολόκληρη προεργασία που απαιτούσε στρατηγική, προγραμματισμό, ακρίβεια και εχεμύθεια.

Η στρατηγική εξάρθρωσης ξεκίνησε με την κατάληψη του Gare

Απόδειξη της στρατηγικής που ακολούθησε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι το γεγονός ότι η πρώτη κατάληψη που εκκενώθηκε μετά από μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια στις 26 Αυγούστου, ήταν εκείνη του Gare.  Σε εκείνη την κατάληψη πρωτοστατούσε ο άνδρας που τραυματίστηκε στο γόνατο (από λάθος εκπυρσοκρότηση όπλου του συνεργού του) κατά την ληστεία στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ στο Χολαργό.

«Ξέραμε ότι θα σκότωνε, ήταν πολύ επικίνδυνος»

Υψηλά ιστάμενες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι γνώριζαν πως εκείνος ήταν ο αρχηγός και πως είχαν υπόνοιες ότι ήταν ο ίδιος που είχε πυροβολήσει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν υπήρχαν στοιχεία και αποδείξεις.

Η ΕΛΑΣ τον θεωρούσε πολύ επικίνδυνο: «Θα σκότωνε είμαστε σίγουροι» λέει στο iefimerida.gr παράγοντας του υπ. ΠΡΟΠΟ που έχει γνώση όλων των στοιχείων. Στην Κατεχάκη, γνώριζαν επίσης ότι ήταν εκείνος που κινητοποιούσε μικρά παιδιά (τα λεγόμενα «μπαχαλάκια») στα Εξάρχεια που έσπαγαν και προξενούσαν φθορές και επεισόδια.

Οι νευρικές κινήσεις του δράστη που οδήγησαν σε λάθη

Το γεγονός ότι η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην περιοχή των Εξαρχείων ξεκίνησε από την κατάληψη Gare, οδήγησε τον συγκεκριμένο άνδρα σε πολύ νευρικές κινήσεις στη συνέχεια.

Η ληστεία στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ στο Χολαργό, πολύ κοντά στη «γιάφκα» της οργάνωσης ήταν το κυριότερο, που οδήγησε στην αρχή του τέλους για την τρομοκρατική οργάνωση. Ο δράστης άφησε πίσω του DNA του με το αίμα από τον τραυματισμό του, ενώ υπήρχε και το βίντεο αλλά και άλλα στοιχεία.

Το «κέντημα» της Αντιτρομοκρατικής 

Από την ημέρα εκείνη η υπόθεση περιήλθε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Ακολούθησε επί 20 ημέρες μια απολύτως οργανωμένη και επισταμένη ερευνητική διαδικασία βήμα προς βήμα. Η Αντιτρομοκρατική ήξερε πού πήγε ο δράστης μετά τη ληστεία στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ, σε ποιο νοσοκομείο μετέβη, ποιους συνάντησε, ποιοι τον περιέθαλψαν, ποια αυτοκίνητα χρησιμοποίησε. «Ηταν μια πολύ οργανωμένη στρατηγική και τακτική, ένα πραγματικό… κέντημα» λέει στο iefimerida.gr υψηλόβαθμη πηγή του υπ. Προστασίας του Πολίτη «με αποτέλεσμα να φτάσουμε ως εδώ».

Το λέιζερ νυχτός και ο στόχος: Νεκρός από τη διμοιρία των ΜΑΤ

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ, πολιτική και φυσική, είναι πεπεισμένη ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να προκαλέσουν θύματα, πιθανότατα από την διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. «Θα σκότωναν αστυνομικό ή αστυνομικούς είμαστε βέβαιοι» λένε χαρακτηριστικά. Τα ευρήματα από την γιάφκα της Επαναστατικής Αυτοάμυνας, στο Χολαργό, είναι πάρα πολλά. Μεταξύ άλλων, εκτός από τα Καλάσνικοφ, βρέθηκε και άλλο πιστόλι στο διαμέρισμα, βρέθηκαν χειροβομβίδες (τις είχαν χρησιμοποιήσει στην επίθεση κατά της πρεσβείας της Γαλλίας). Βρέθηκε ζελατοδυναμίτιδα (την οποία δεν χρησιμοποιούσαν παλαιότερα) στοιχείο αναβάθμισης της οργάνωσης καθώς με μικρή ποσότητα μπορούσαν να επιτύχουν μεγάλη εκρηκτική δύναμη. Εντοπίστηκε επίσης λέιζερ για τη νύχτα, προκειμένου να σημαδέψουν με ακρίβεια μέσα στη νύχτα το θύμα που σχεδίαζαν.

Ενα από τα στοιχεία ωστόσο που αναδεικνύουν με προβληματισμό αστυνομικές πηγές είναι το γεγονός ότι ο ένας από τους συλληφθέντες της Επαναστατικής Αυτοάμυνας όπως και μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» είχαν αποφυλακιστεί χρησιμοποιώντας τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

«Συνεχίζεται η δουλειά για την εξάρθρωση όλων των οργανώσεων»

Για το επόμενο διάστημα, όπως διαβεβαιώνουν από την ηγεσία της ΕΛΑΣ, οι έρευνες αναμένεται να αποκαλύψουν και τον ρόλο και άλλων ατόμων που φαίνεται να σχετίζονται με την «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Κυρίως όμως συνεχίζεται η προσπάθεια για την εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και των παραφυάδων τους. «Θα προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες για την εξάρθρωση των οργανώσεων και την εξιχνίαση των ενεργειών που έχουν κάνει. Η δουλειά συνεχίζεται…» είναι το μήνυμα από το υπ. Προστασίας του Πολίτη.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/epanastatiki-aytoamyna-pos-ftasame-stin-exarthrosi

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα