Επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία με αιχμές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αφορμή, η θετική στάση που τηρεί το Κίεβο έναντι της Τουρκίας

Σαφείς αιχμές για τη θετική στάση της Ουκρανίας έναντι της Τουρκίας άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ευρισκόμενος χθες στο Κίεβο, όπου είχε επαφές με τον ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα αλλά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ντμίτρο Ραζούμκοβ. Αν και ο κ. Δένδιας προγραμματιζόταν να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάτι τέτοιο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε με αιτιολογία αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του Ουκρανού ηγέτη.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, τόνισε τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τη συνεργασία με ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο, εξέφρασε την έκπληξή του «όταν η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται όπως κάθε χώρα, η οποία θέλει να ενισχύσει τον σύνδεσμό της με την Ε.Ε., με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης. Και μάλιστα, όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ενωσης και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο». Και πρόσθεσε τα εξής: «Νομίζω ότι αυτή είναι και η βάση με την οποία η ίδια η Ουκρανία για τα δικά της δικαιώματα απευθύνεται στη διεθνή σκηνή και έχει την υποστήριξή μας πάνω σε αυτό. Ευελπιστούμε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».

Οι αιχμές του κ. Δένδια αφορούσαν, βεβαίως, τις πολύ εγκάρδιες δηλώσεις του κ. Ζελένσκι (ο οποίος έχει επισκεφθεί την Τουρκία τέσσερις φορές σε δύο χρόνια) για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα σε Κίεβο και Αγκυρα. Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ήταν και μια ρεαλιστική υπόμνηση προς πολλαπλές κατευθύνσεις, ώστε να φανούν και τα όρια που μπορεί να έχει η ελληνική στήριξη έναντι χωρών οι οποίες επί της αρχής είναι φιλικές, ωστόσο η περιφερειακή πολιτική που ακολουθούν έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα ελληνικά συμφέροντα. Ο κ. Δένδιας, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία, δεν περιορίστηκε στο Κίεβο, αλλά μετέβη και στην Οδησσό, πόλη γνωστή για την ελληνική παροικία της και συνδεδεμένη και με τα γεγονότα που οδήγησαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο κ. Δένδιας απηύθυνε και χαιρετισμό σε συνέδριο για τα τριάντα χρόνια από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας («Ukraine 30»).

Εκεί, ο κ. Δένδιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει την Ουκρανία στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της. Πιστεύουμε ότι ανήκετε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δίπλα μας». Και εκεί, ο κ. Δένδιας άφησε αιχμές επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται συνεπώς υπέρ του διεθνούς δικαίου, «στην περίπτωση των συνεχών, παράνομων και επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή». Και υπογράμμισε πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής, η οποία είναι βασισμένη σε αρχές. Και κατέληξε ότι «δεν είναι, κυρίες και κύριοι, μία à la carte επιλογή. Δεν μπορεί να είναι. Δεν μπορεί ποτέ να είναι».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα