Επίθεση Ερντογάν στον Μπάιντεν με αφορμή τη Γάζα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε με σκληρά λόγια εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ και πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν την αγωνία τους αν υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να γίνει η πολυπόθητη συνάντηση των δύο προέδρων τον Ιούνιο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Σήμερα είδαμε πως ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση όπλων στο Ισραήλ, 850.000 όπλα. Κύριε Μπάιντεν, στη δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων σταθήκατε δίπλα στους Αρμένιους. Τώρα στο γεγονός στη Γάζα, που προκαλεί τον θάνατο ανθρώπων, εσείς γράφετε Ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σας. Μας αναγκάσατε να το πούμε αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε και την Αυστρία και ανέφερε: «Καταριέμαι την Αυστρία που στο πρωθυπουργικό γραφείο ύψωσε τη σημαία του Ισραήλ. Το κράτος της Αυστρίας τον λογαριασμό της γενοκτονίας που έκανε στους Εβραίους, τώρα θέλει να τον αφήσει στους μουσουλμάνους». Σφοδρή ήταν η επίθεση του Τούρκου προέδρου και στο Ισραήλ, ο οποίος υποστήριξε πως «έχει μετατραπεί σε όργανο τρομοκρατίας όσων θέλουν να κάνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εχουν δολοφονήσει και τον ίδιο τους τον πρωθυπουργό».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε και τη φόρμουλα την οποία προτείνει η χώρα του για την ειρήνευση στην περιοχή. «Οπως υποστηρίζουμε και στην Κύπρο, έτσι και στην Παλαιστίνη, υποστηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών. Σε κάθε ευκαιρία θα υποστηρίξουμε την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, για «καταπίεση» της μειονότητας στη Θράκη μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, με αφορμή το ταξίδι που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα. Ο κ. Κιράν, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Safak, αφού ζήτησε τη λειτουργία τεμένους στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιτρέψουμε, με κανέναν τρόπο, τη διάβρωση των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν στην “τουρκική” μειονότητα της “Δυτικής Θράκης” με τη Συμφωνία της Λωζάννης. Η άρνηση του ελληνικού κράτους ότι η μειονότητα είναι “τουρκική” δεν εξαλείφει την “τουρκική ταυτότητα” των “ομογενών” μας».

O υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε πως «ενώ το καθεστώς της “τουρκικής μειονότητας” της “Δυτικής Θράκης” και η αυτονομία της ως προς την εκπαίδευση και τη θρησκεία καθορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης και διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους “εκλεγμένους” θρησκευτικούς ηγέτες της μειονότητας».

Σκληρή στάση τηρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο ζήτημα του Κυπριακού και αποκλείει το ενδεχόμενο της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα Sabah, αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε την Κύπρο στην επιθετικότητα των Ελληνοκυπρίων. Δεν μπορεί καν να προταθεί η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Θα συνεχίσουμε τη διπλωματία με χώρες σε διεθνή φόρα τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι στιγμής, η στάση τους προς την “ΤΔΒΚ” υπήρξε σαφής, αλλά θα επιδιώξουμε στο έπακρο τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Ομως, επιτρέψτε μου να σας πω, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν πλην ημών».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα