Επέλαση του χιονιά στη Γερμανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με χιονοθύελλες, ισχυρούς ανέμους και κυκλοφοριακό χάος ξεκίνησε η εβδομάδα στη Γερμανία. Ο υπ. Συγκοινωνιών συνιστά στους πολίτες να παραμείνουν σπίτι τους.

    
BdT | Wintereinbruch in Deutschland - Wernigerode

Κινηματογραφική ταινία για αλλοτινούς καιρούς θύμισε σε κάποιους το προσωπικό του ξενοδοχείου Adlon στο κέντρο του Βερολίνο που καθάριζε το πεζοδρόμιο μπροστά στο υπερπολυτελές κατάλυμα φορώντας ημίψηλο, μαύρη κάπα και φυσικά προστατευτική μάσκα. Δίπλα από το ξενοδοχείο διακρίνονταν μετά βίας λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης η εμβληματική Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Το Σαββατοκύριακο, αλλά και σήμερα Δευτέρα σε πόλεις όπως η Λειψία και η Ερφούρτη στην ανατολική Γερμανία το χιόνι έφθασε μέχρι το γόνατο, ενώ στη Βαλτική θάλασσα από τους ξύλινους μόλους κρέμονταν παγοκρύσταλλοι. «Χιονίζει τρελά», προειδοποιούσε η αστυνομία αυτοκινητοδρόμων Ανόβερο. Στη κατάσβεση πυρκαγιάς σε σουπερμάρκετ στο Μιλχάιμ στη περιοχή του ποταμού Ρουρ οι πυροσβέστες έπρεπε να εναλλάσσονται αναγκαστικά, μιας και λόγω των πολικών θερμοκρασιών δημιουργούνταν παγοκρύσταλλοι στα κράνη και τον εξοπλισμό τους.

Άστεγοι φιλοξενήθηκαν σε εκκλησίες

Εκχιονιστικό σε δρόμο της ΓερμανίαςΤρέχουν και δεν φθάνουν τα εκχιονιστικά

Με χιονοθύελλες, ισχυρούς παγωμένους ανέμους και κυκλοφοριακό χάος ξεκίνησε σε πολλά τμήματα της Γερμανίας η εβδομάδα. Φορτηγά εγκλωβίστηκαν στο χιόνι, τρένα ακινητοποιήθηκαν. Όποιος έπρεπε να πάει στο γραφείο περπατούσε σαν..πιγκουίνος με την ελπίδα ότι δεν θα γλιστρήσει στα παγωμένα πεζοδρόμια. Ιδιαίτερα δύσκολες κρίνονται οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν για τους αστέγους. Σε διάφορες πόλεις, όπως για παράδειγμα το Ανόβερο, φιλοξενήθηκαν σε εκκλησίες για να μην πεθάνουν από το κρύο.

Οι συνεχείς χιονοπτώσεις έδωσαν στους υπέρμαχους της τηλεργασίας ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της εξ αποστάσεως εργασίας εκτός βέβαια από εκείνο της πανδημίας. Ο χριστιανοκοινωνιστής ομοσπονδιακός υπουργός Συγκοινωνιών Αντρέας Σόιερ δήλωσε το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα Bild ότι οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν «τεράστια προβλήματα» στην κυκλοφορία και πως θα ήταν προτιμότερο ο κόσμος να παραμείνει τη Δευτέρα στο σπίτι. Ο διάσημος πιανίστας Ίγκορ Λέβιτ προέβλεψε με προφανή δόση ειρωνείας σε ανάρτηση στο Twitter ότι «το επόμενο 24ωρο θα παραμείνουν δυστυχώς κλειστά αίθουσες συναυλιών, θέατρα, κλαμπ, καταστήματα, σχολεία και κομμωτήρια». Ούτως ή άλλως τίποτα από όλα αυτά δεν λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει μέχρι την άρση του σκληρού λοκντάουν, στο οποίο βρίσκεται η Γερμανία τους τελευταίους μήνες.

Τσουχτερό κρύο και τις επόμενες μέρες

Παγοκρύσταλλοι στους μόλους της ΒαλτικήςΠάγωσαν μέχρι και οι μόλοι στη Βαλτική Θάλασσα

Ποιες θα είναι οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες στο μετεωρολογικό μέτωπο; Οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν, αλλά το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία DWD προβλέπει λόγω του βαρομετρικού υψηλού Gisela παγετό σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Γερμανίας αναμένει θερμοκρασίες μέχρι και -18 βαθμών Κελσίου. Όποιος βγει από το σπίτι του τις επόμενες μέρες καλό θα ήταν να ντυθεί πιο ζεστά από ότι σχεδιάζει, μιας και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ανέμους με θερμοκρασίες 30 βαθμών υπό το μηδέν.

Έως ότου οι χιονοπτώσεις και οι πολικές θερμοκρασίες επανέλθουν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία και παραμονή στο σπίτι. Ιδιαίτερα προβληματικές είναι τις τελευταίες μέρες οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο, όπως δείχνει το παράδειγμα τριμελούς οικογένειας από τη Θουριγγία, η οποία ακινητοποιήθηκε στο χιόνι. Μετά από απέλπιδες προσπάθειες πέντε ωρών να ξεφύγει από το χιόνι ζήτησε τη βοήθεια των αστυνομικών αρχών, οι οποίες τη μετέφεραν σε ειδικό κατάλυμα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενο θεωρούνται πρόκληση από τους ειδικούς και για τα ….νεύρα. Στη περιοχή Ζέμερντα της Θουριγγίας μια 55χρονη γυναίκα διαφώνησε με την 62χρονη γειτόνισσά της για το ποιος υποχρεούται να καθαρίσει το πεζοδρόμιο από το χιόνι μπροστά από το σπίτι τους και της επιτέθηκε με φτυάρι τραυματίζοντάς την ελαφρά και σπάζοντας τα γυαλιά της. Μια προφανώς εν θερμώ αντίδραση εν μέσω παγετού.

Καρολίνε Μποκ, dpa

Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα