Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Στην τελική φάση βρίσκεται η διαμόρφωση του εκτάκτου εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας  της χώρας.  Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών, επικαιροποιεί τις ανάγκες σε οπλικά συστήματα, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις , επιχειρησιακά ενισχυμένες, να αποτρέψουν δυναμικά, κάθε τουρκικό επεκτατικό σχέδιο, που θα επιχειρήσει να επιβουλευτεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.  Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, πιθανότατα να  εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, ίσως και πριν από την υπογραφή της διμερούς ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται  να υπογραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου,  σε ειδική τελετή,  μεταξύ του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Ε.Μακρόν και του Πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη.

Το Υπουργείο Οικονομικών, έχει πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό, να δεσμεύσει άμεσα ένα ποσό περίπου στα 7 δισεκ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που θα εισηγηθεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο ΚΥΣΕΑ,  θα περιλαμβάνει την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, την απόκτηση νέων φρεγατών, τον πλήρη εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την αγορά τορπιλών,  καθώς και άλλα πυρομαχικά και άλλα οπλικά συστήματα και για τους τρεις κλάδους των Ε.Δ.

Στην ήδη υπάρχουσα ελληνογαλλική συμφωνία για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra , το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε  την εκτεταμένη αναβάθμιση του οπλισμού των φρεγατών  από την ναυπηγό εταιρεία Naval Group.  Το κόστος για απόκτηση των  δύο φρεγατών Belharra φτάνει στα 2,2με 2,5 δισ. ευρώ. Στα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα των φρεγατών είναι και το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM) με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Επίσης , κάθε φρεγάτα , θα φέρει και πυραύλους Exocet.

Ειδικότερα, για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, η καταρχήν συμφωνία, είναι  δωρεά οκτώ μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στην Ελλάδα και η  αγορά 10 ολοκαίνουργιων μαχητικών από την ελληνική κυβέρνηση. Το μαχητικό Rafale είναι ένα σύγχρονο δικηνητήριο αεροσκάφος  με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς σύγχρονου οπλισμού  και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά,  που δίνουν σαφές πλεονέκτημα  στις ελληνοτουρκικές αερομαχίες, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.  Στα οπλικά πλεονεκτήματα του  Rafale είναι τα βλήματα MICA NG και Meteor, τα οποία είναι βλήματα αέρος-αέρος (αερομαχίες), καθώς και οι  κατευθυνόμενες βόμβες AASM της έκδοσης των 2.200 λιβρών. Και φυσικά, θα χρησιμοποιούν τα βλήματα SCALP-EG και Exocet.

Το οικονομικό πακέτο για την προμήθεια των Rafale, έχει οροφή τα 2 δισεκ. ευρώ και η συμφωνία, περιέχει τη δέσμευση της Γαλλίας, για άμεση άφιξη των πρώτων αεροσκαφών, σε Ελληνική Αεροπορική Βάση, αφού εκτιμάται , ότι το προσεχές διάστημα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, επειδή αναμένεται η Τουρκία,  να κλιμακώσει τις προκλήσεις και απειλές της. Η Ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, παίρνει πλέον, πιο συγκεκριμένη (στρατιωτική) μορφή, που ανησυχεί την Τουρκία. Ήδη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα “άπληστους και ανίκανους” τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. “Όταν πρόκειται να δώσουμε μάχη, δεν διστάζουμε να δίνουμε και μάρτυρες.  Το ερώτημα είναι το εξής: αυτοί που στρέφονται εναντίον μας στη Μεσόγειο και (στη Μέση Ανατολή) είναι έτοιμοι για τις ίδιες θυσίες;”, δήλωσε ο Τ. Ερντογάν. Ελπίζουμε, να επικρατήσει η σύνεση και να μη χρειαστεί να δοθεί η απάντηση στα ερωτήματα και τις απορίες του Τούρκου Προέδρου, σε κάποιο τυχαίο ή στημένο «θερμό» επεισόδιο, είτε στο Αιγαίο, είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου, ή ακόμη και Κρητικό ή Λιβυκό πέλαγος, σε περιοχές όπου συμπίπτουν οι συντεταγμένες του ελληνο-αιγυπτιακού και τουρκο-λιβυκού συμφώνου οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

https://www.militaire.gr/exoplistiko-7-dis-kai-ellinogalliki-symfonia-stis-10-septemvrioy-lene-me-diarroes-apo-tin-kyvernisi/