Εξαφάνιση στον Λευκό Οίκο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

“Καθημερινή”

Πώς φαντάζεσθε ένα πολιτικό θρίλερ στη συγγραφή του οποίου συμπράττουν ένας χαρισματικός πρώην Aμερικανός πρόεδρος και ένας δημοφιλής μυθιστοριογράφος; Ο Μπιλ Κλίντον, που για πρώτη φορά καταπιάνεται με το μυθιστόρημα, συνεισφέρει μια μοναδική γνώση της πολιτικής και ο Τζέιμς Πάτερσον προσθέτει τη δική του τέχνη του σασπένς, χάρις στην οποία έχει πουλήσει πάνω από 375 εκατομμύρια βιβλία. Από αυτή τη συνεργασία περισσεύουν το μυστήριο, η αγωνία και η δράση, αλλά απουσιάζει το σεξ, καθώς ο αναγνώστης επιχειρεί να ξεδιαλύνει τον γρίφο από τον οποίο εξαρτάται η τύχη της Αμερικής.

Τα ίχνη του Κλίντον είναι εμφανή, καθώς μας οδηγεί στα άδυτα του Λευκού Οίκου και στις ίντριγκες της Ουάσιγκτον στο πενθήμερο που εκτυλίσσεται η ιστορία. Ο πρόεδρος Τζόναθαν Ντάνκαν, πρώην κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας και αιχμάλωτος πολέμου στο Ιράκ, με κλονισμένη υγεία, είναι αφοσιωμένος στη μοναχοκόρη του Λίλι μετά τον θάνατο της συζύγου του, δεν εμπιστεύεται την αντιπρόεδρο Κάθριν Μπραντ, εκτιμά την προσήλωση της επιτελάρχου του Λευκού Οίκου Κάρολιν Μπροκ και δεν κρύβει την περιφρόνησή του για τον πρόεδρο της Βουλής Λέστερ Ρόουντς, ο οποίος μηχανορραφεί με απώτερο σκοπό την καθαίρεσή του.

Ο Ντάνκαν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εφιαλτική απειλή ασφαλείας, ικανή να καταστρέψει τη χώρα του. Δεν πρόκειται για εισβολή στρατού ή επίθεση με πυρηνικά όπλα, αλλά για έναν αόρατο εχθρό με τη μορφή ενός φονικού ιού που έχει διεισδύσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που συνδέουν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, υδροδότησης, συγκοινωνιών, επικοινωνιών, υγείας, άμυνας και τραπεζών, έτοιμου να επιτεθεί όταν δοθεί η εντολή, προκαλώντας χάος, τρόμο, βία και αναρχία στην Αμερική με αλυσιδωτές επιπτώσεις και στο εξωτερικό.

Η συμμορία

Την επιχείρηση έχει αναλάβει, έναντι αδράς αμοιβής, ο πιο επικίνδυνος κυβερνοτρομοκράτης στον κόσμο, ο Τούρκος ακραίος εθνικιστής Σουλιμάν Τζιντορούκ, επικεφαλής των «Υιών της Τζιχάντ», που στρατολογεί δύο ιδιοφυΐες από αυτόνομες φιλορωσικές περιοχές, τη Νίνα από την Αμπχαζία και τον σύντροφό της Αουγκι, από το Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Η πρώτη έχει επιφορτισθεί με τη δημιουργία του ιού και ο δεύτερος με τη διασπορά του.

Καθώς όμως οι δυο τους συνειδητοποιούν το μέγεθος της επικείμενης καταστροφής, αυτομολούν και προσφέρονται να αδρανοποιήσουν τον ιό, με την κωδική ονομασία «Σκοτεινοί αιώνες», ζητώντας ως αντάλλαγμα τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον, ώστε να χορηγηθεί αμνηστία στη Νίνα από την κυβέρνηση της Γεωργίας. Για να αποκτήσουν μάλιστα αξιοπιστία στον Λευκό Οίκο επικαλούνται μια βραχεία, δοκιμαστική μόλυνση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πενταγώνου και του δικτύου υδροδότησης στο Λος Αντζελες, που προκαλούν πανικό.


Ο Τζέιμς Πάτερσον με τον Μπιλ Κλίντον, συν-συγγραφείς του μυθιστορήματος.

Μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα του, ο πρόεδρος, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, αποφασίζει να διαπραγματευθεί και με τον διάβολο. Τα ίχνη του Πάτερσον είναι τώρα ορατά, καθώς κλιμακώνεται η αγωνία. Ο Ντάνκαν μεταμφιεσμένος συναντάται μυστικά με τον Αουγκι στο γήπεδο μπέιζμπολ της Ουάσιγκτον, ενώ η Νίνα τους περιμένει σε ένα αυτοκίνητο έξω από το γήπεδο. Σε αναζήτηση όμως των δύο «προδοτών» βρίσκεται ομάδα μισθοφόρων του Τζιντορούκ, με επικεφαλής μία επαγγελματία δολοφόνο από τη Βοσνία με το παρατσούκλι Μπαχ, που λατρεύει τον μεγάλο συνθέτη της κλασικής μουσικής.

Η Μπαχ προσπαθεί να δολοφονήσει τη Νίνα, καταδιώκοντας συνάμα και τον Αουγκι, ο οποίος αποπειράται να διαφύγει με τον πρόεδρο σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα της Βιρτζίνια. Το ζητούμενο είναι να φτάσουν εκεί και με τη βοήθεια και άλλων προγραμματιστών να προσπαθήσουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό εξουδετέρωσης του ιού, αποστολή όμως στην οποία η Νίνα, που βρίσκεται διαρκώς σε θανάσιμο κίνδυνο, είναι απολύτως απαραίτητη. Για τον έξω κόσμο, ο πρόεδρος αγνοείται και οι εικασίες για την εξαφάνισή του πληθαίνουν, τραβώντας την προσοχή των ηγετών του Ισραήλ, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Η αγωνία κορυφώνεται καθώς πλησιάζει απειλητικά η ώρα μηδέν, και το δράμα λύνεται όταν αποκαλύπτεται από πού ξεκίνησε η όλη συνωμοσία. Στο σχέδιο φαίνεται πως εμπλέκονται Σαουδάραβες πράκτορες, αλλά και υψηλά ιστάμενοι από τη Μόσχα. Πάνω απ’ όλα όμως, αν περνάει ένα σαφές μήνυμα κάτω και πίσω από τις γραμμές (το οποίο φαίνεται να έχει αποδέκτη, στη θεωρία έστω, τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου και όχι μόνο), είναι ο διεθνής, παγκόσμιος κίνδυνος της ακραίας πόλωσης, της τοξικής παραπολιτικής γραμμής τόσο από τους ίδιους τους πολιτικούς όσο και τα μέσα επικοινωνίας και δικτύωσης, που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα και υπονομεύει κάθε πιθανότητα πολιτικής λύσης απέναντι σε καυτά προβλήματα. Την ίδια στιγμή, οι δύο συγγραφείς μοιάζουν να απευθύνουν έκκληση (εδώ ίσως να γίνεται πιο εμφανής ο ρόλος του Μπιλ Κλίντον ως συν-συγγραφέα) για προστασία της Δημοκρατίας, με αιχμές που παραπέμπουν στους κινδύνους που ελλοχεύουν σήμερα.

​​Το βιβλίο των Μπιλ Κλίντον – Τζέιμς Πάτερσον «Ο πρόεδρος αγνοείται» (μτφρ. Γιάννη Σπανδωνή, σελ. 544) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

* Ο κ. Αχιλλέας Παπαρσένος υπηρέτησε ως προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

Έντυπη “Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα