Εντολή Βούτσιτς για κατάρριψη «εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Το Večernji Novosti ανέφερε ότι εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από το Merdare και τη Raška, δύο οικισμούς κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, «επιτηρώντας στρατώνες και στρατιωτικές θέσεις του σερβικού στρατού». [Shutterstock/Bumble Dee]

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της χώρας να απογειωθούν και να καταστρέψουν ύποπτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εθεάθησαν πάνω από τη νότια Σερβία την Τρίτη, καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται με το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.

Το Večernji Novosti ανέφερε ότι εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από το Merdare και τη Raška, δύο οικισμούς κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, «επιτηρώντας στρατώνες και στρατιωτικές θέσεις του σερβικού στρατού».

Αμέσως μετά την απογείωση των MiGs, τα drones εγκατέλειψαν τον εναέριο χώρο της Σερβίας, ανέφερε η Večernje Novosti, χωρίς να διευκρινίσει πού έφυγαν τα drones.

Αν δεν είχαν φύγει, θα είχαν καταστραφεί, διότι ο πρόεδρος είχε ήδη δώσει εντολή στην αντιαεροπορική άμυνα να δράσει, πρόσθεσε η ιστοσελίδα.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν όψει της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου που επέβαλε το Κόσοβο – πρώην σερβική επαρχία που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 – σε όλους τους πολίτες του να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες αυτοκινήτων με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε αργότερα να εφαρμόσει την απόφαση σε διάφορα στάδια, σε διάστημα αρκετών μηνών.

Δεν αναφέρθηκαν επεισόδια καθώς έληγε η προθεσμία, αλλά ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, ζήτησε από τα στρατεύματα να αυξήσουν την ετοιμότητα μάχης, κατόπιν εντολής του προέδρου Βούτσιτς.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «η Σερβία είναι υπέρ του διαλόγου», αλλά τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «μια αδύναμη ή δειλή χώρα».

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν, ωστόσο, ότι μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση είναι απίθανη.

«Εάν υπάρξει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, κάτι που δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο, η ιστορία πιθανόν να το θυμάται ως “πόλεμος για τις πινακίδες”», σχολίασε ο πρώην μεταρρυθμιστής πολιτικός Ζάρκο Κόρατς στο Danas.rs, προσθέτοντας ότι «αυτό που συμβαίνει τώρα είναι αρκετά ντροπιαστικό».

Zoran Radosavljević | EURACTIV.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα