Ενταση και αβεβαιότητα στην Καταλωνία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

REUTERS, LA VANGUARDIA

Διαδηλωτές απαιτούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων αξιωματούχων της Καταλωνίας έξω από το δικαστικό μέγαρο της Βαρκελώνης.

Υπό αίρεση τέθηκε από χθες το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας που έχει ορισθεί για την 1η Οκτωβρίου, καθώς για πρώτη φορά οι Αρχές της αυτόνομης περιοχής αναγνώρισαν ότι το κύμα κατασταλτικών μέτρων από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης δυσκολεύει σημαντικά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

«Είναι φανερό ότι δεν θα είμαστε σε θέση να ψηφίσουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης, Οριόλ Τζουνκέρας, σε τηλεοπτική εκπομπή, αν και εξέφρασε την πεποίθηση πως η ψηφοφορία τελικά θα πραγματοποιηθεί, με μαζική συμμετοχή πολιτών. Η εφημερίδα La Vanguardia εκτιμούσε ότι ο μηχανισμός του δημοψηφίσματος έχει πρακτικά αποδιαρθρωθεί ύστερα από τα πρωτοφανή, για ευρωπαϊκή χώρα, μέτρα της κεντρικής κυβέρνησης: συλλήψεις δώδεκα κορυφαίων αξιωματούχων, έφοδοι της Εθνοφρουράς (Guardia Civil) σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες, κατασχέσεις εκατομμυρίων ψηφοδελτίων, διαχείριση του προϋπολογισμού της Καταλωνίας απευθείας από τη Μαδρίτη κ.ά.

Συνθήματα

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν από το μεσημέρι της Τετάρτης έως τα χαράματα της Πέμπτης στο κέντρο της Βαρκελώνης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις και τις επιδρομές. Χθες, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο της καταλανικής πρωτεύουσας, ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων, με συνθήματα όπως «Σταματήστε τη δικτατορία» και «Θέλουμε να ψηφίσουμε».

Η θεσμική κρίση στην Ισπανία προκαλεί ανησυχία σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters για το θέμα, εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας», προσθέτοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι η κυβέρνησή της «ενδιαφέρεται ζωηρά για τη σταθερότητα στην Ισπανία». Από την πλευρά της, η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, εκτίμησε πως «ο Ραχόι έριξε πολύ λάδι στη φωτιά και διέπραξε μέγα σφάλμα».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα