Εμπλοκή στη Λιβύη – Οι ΗΠΑ κατηγορούν Ρωσία και Συρία για στρατιωτική ενίσχυση του Haftar

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας και στη μέση ο Assad
Ο μακροχρόνιος πόλεμος της Λιβύης με τον στρατάρχη Khalifa Haftar να πολιορκεί την πρωτεύουσα Τρίπολη καθ΄όλη τη διάρκεια του 2019  λαμβάνει διαστάσεις σύγκρουσης δια αντιπροσώπων.
Την Πέμπτη (7/5) οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Κρεμλίνο για την παράνομη αποστολή μεγάλου αριθμού Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, προκειμένου να ενισχύσουν την επίθεση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) του Haftar.
Επιπλέον οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τον Bashar al Assad για τη διευκόλυνση μεταφοράς οπλισμού.
«Γνωρίζουμε ότι, σίγουρα οι Ρώσοι συνεργάζονται με τον Assad για τη μεταφορά μαχητών πολιτοφυλακής, πιθανώς τρίτης χώρας, πιθανώς Συρίας, στη Λιβύη, καθώς και εξοπλισμού» δήλωσε ο Jim Jeffrey ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Δαμασκό.

Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποβάθμισαν τυχόν συνδέσμους με τον Haftar που εδώ και καιρό λέγεται ότι είναι ο «άνθρωπος της CIA στη Λιβύη», αφότου οι αξιωματούχοι της διοίκησης  Trump συναντήθηκαν με την πολιτική ομάδα του Haftar τον περασμένο Νοέμβριο.

«Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση LNA κατά της Τρίπολης. … Η επίθεση στην πρωτεύουσα εκτρέπει πόρους από μια προτεραιότητα για εμάς, που είναι η δράση κατά της τρομοκρατίας », δήλωσε ο Henry Wooster, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Haftar.
Το 2019 αναφέρθηκε ότι μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας με στενούς δεσμούς με τον Putin, που ονομάζεται Wagner Group, έστειλε έως και 1.200 Ρώσους μισθοφόρους για να πολεμήσει μαζί με τις δυνάμεις του Haftar.
Οι υποστηρικτές του Haftar, ιδιαίτερα ο ισχυρότερος κρατικός υποστηρικτής του τα ΗΑΕ, τον βλέπουν ως τη μοναδική ελπίδα της Λιβύης για εθνική ενότητα και σταθερότητα μετά την ανατροπή και τον θάνατο του Gaddafi κατά τη στρατιωτική επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην αραβική Βόρεια Αφρική.
Ο αξιωματούχος του State Department υπογράμμισε περαιτέρω την καταδίκη της Ουάσινγκτον για τους αυξανόμενους δεσμούς Haftar – Assad: «Υπάρχει ένα πολύ ανησυχητικό  στοιχείο εδώ και αυτό είναι… η δημιουργία των λεγόμενων διπλωματικών σχέσεων με το καθεστώς του Assad και την αποστολή Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη», είπε ο Wooster.
Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο για την αμερικανική πλευρά είναι η αυξανόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας προς την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του al Sarraj στην Τρίπολη.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα