Εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν υπολόγισε σωστά τις κινήσεις της στην Λιβύη.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Διεθνείς εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες συμφώνησαν ομόφωνα ότι η Τουρκία έχει κάνει  “λανθασμένους υπολογισμούς” σχετικά με τη σύγκρουση στη Λιβύη και επανεξετάζει τώρα τη θέση της προτού να είναι πολύ αργά.

Αυτό εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια ενός διαδυκτιακού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτικής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) με τον τίτλο: «Ο αγώνας ενάντια στη Λιβύη».

Το σεμινάριο, υπό την εποπτεία του Δρ. Ibtisam Al-Ketbi, Προέδρου του Κέντρου Πολιτικής των ΗΑΕ και Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο των ΗΑΕ, εξέτασε τις στρατηγικές των κύριων περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων στην κρίση της Λιβύης, καθώς και τη φύση και τα όρια της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στο μέτωπο της Λιβύης.

Εξέτασε επίσης, τις κατευθύνσεις της γαλλικής θέσης, στις αντιθέσεις μεταξύ των ρωσικών και των τουρκικών πλευρών, τις προοπτικές για τη στρατιωτική σύγκρουση στη Λιβύη και τις δυνατότητες και προϋποθέσεις για την προώθηση μιας ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης.

«Ο Erdogan προσπαθεί να βρει μια περιφερειακή συγκυρία για να στρατιωτικοποιήσει την τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως συνέβη στη Συρία, το Ιράκ και στον Κόλπο του Άντεν καθώς και στις σχέσεις της με το Κατάρ» κ.α., όπως αυτό που αποκαλεί γαλάζια  πατρίδα, δήλωσε ο Δρ Omar Tash Pinar, ανώτερος ερευνητής στο Brookings Institution στην Ουάσιγκτον και καθηγητής στρατηγικών εθνικής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε επίσης, ότι «η Τουρκία δείχνει τη δύναμή της στη Λιβύη και επιδιώκει να ελέγξει τη Μέση Ανατολή, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα έχει τον έλεγχο στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, ο Erdogan θέλει να εκδικηθεί την Αίγυπτο μετά την εκδίωξη του αποθανόντος Προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Mohamed Morsi και τη στάση του Προέδρου Sisi απέναντι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ένα είδος αυταπάτης, καθώς η Τουρκία δεν είναι μια μεγάλη οικονομική δύναμη, αλλά αντίθετα υποφέρει και ο ίδιος χρειάζεται να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά του προβλήματα αναζητώντας υποτιθέμενες νίκες».

Τόνισε ότι «ο τουρκικός λαός δεν είναι πεπεισμένος για το τι κάνει ο Ερντογάν και ενδιαφέρεται για το εισόδημά του και την επιδείνωση της κατάστασής του και δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στη Λιβύη».

Από την πλευρά του,  ο Michael O’Hallon, Διευθυντής έρευνας και ανώτερος ερευνητής σε θέματα ασφάλειας και στρατηγικής στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι “η Τουρκία και οι δυνάμεις συμφιλίωσης πρέπει να αντιμετωπίσουν με λογική τη σύγκρουση … Υπάρχει μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων.”

Πρόσθεσε ότι “ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δεν αποδίδει μεγάλη σημασία στη σύγκρουση στη Λιβύη και πρέπει να παρέμβει έντονα αυτή τη στιγμή”.

Τόνισε άλλωστε ότι “ο πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή και δυστυχώς η Λιβύη δεν λαμβάνει αρκετή διεθνή προσοχή και χρειαζόμαστε μια ισχυρή διεθνή πρωτοβουλία για να σταματήσουμε τη σύγκρουση στη Λιβύη.”

Σε σχετικό πλαίσιο, ο Δρ.  Ο Andrei Kortunov, Γενικός Διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων και κορυφαίος εμπειρογνώμονας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις, δήλωσε: “Η Ρωσία πρέπει να έχει κατά νου τις σχέσεις με την Αίγυπτο και δεν μπορεί να αγνοήσει τη θέση της Ιταλίας και της Γαλλίας”.

Εξήγησε ότι «ο ρωσικός ρόλος στη Λιβύη είναι πολύ περιορισμένος και δεν είναι ο ίδιος ρόλος που διαδραματίζει στη Συρία, και θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης».

Με τη σειρά του, ο Piter Milet, πρώην Βρετανός Πρέσβης στη Λιβύη και ο Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, δήλωσε ότι «η κατάπαυση του πυρός πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, όπως  και η έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων στη Λιβύη».

Πρόσθεσε ότι “οι δυνάμεις συμφιλίωσης δεν εκπροσωπούν το Λιβυκό λαό … τα περισσότερα στοιχεία είναι ξένοι μισθοφόροι” και συνέχισε λέγοντας ότι  «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διεθνείς παρατηρητές για να παρακολουθήσουμε την κατάπαυση του πυρός, κάτι που ο λαός της Λιβύης το υποστηρίζει». Τόνισε επίσης,  ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι σε θέση να οικοδομήσει μια ενοποιημένη θέση στη Λιβύη και τα κράτη μέλη της,  πρέπει να ενωθούν για το συμφέρον της Λιβύης.

Η εφημερίδα Al-Monitor δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρεται  στον μετασχηματισμό της Λιβύης σε περιφερειακό μέτωπο, στο οποίο εμφανίζονται δύο βασικοί παράγοντες, που είναι αντιμέτωποι, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fatah el Sisi και ο Τούρκος ομόλογός του Erdogan, ο οποίος φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις κόκκινες γραμμές του Σίσι και την απειλή του να ασκήσει βία, οπότε είναι πιθανό το θέμα να επιστρέψει στον Ρώσο Πρόεδρο Putin και τον Αμερικανό ομόλογό του Trump, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

https://epc.ae/event/the-fight-for-libya

Γ. Κουτσούμης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα