Εμπειρίες πολλών αστέρων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ένας μίνι οδηγός για να γίνετε ερασιτέχνες αστρονόμοι και να κάνετε τα αυγουστιάτικα βράδια σας πιο φωτεινά.

Περσείδες: περιμένοντας τη «βροχή»

Κάθε χρόνο, από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου, εμφανίζεται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού στην Ελλάδα το φαινόμενο των Περσείδων. Πρόκειται για εντυπωσιακές «βροχές» διαττόντων, δηλαδή πεφταστέρια με μακριές πύρινες «ουρές». Δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ή γνώσεις για να παρατηρήσει κανείς το φαινόμενο. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνό μάτι τις Περσείδες οπουδήποτε στον ουρανό. Επιλέξτε ένα σημείο κοντά σας με τη λιγότερη δυνατή φωτορρύπανση (ταράτσες, σκοτεινές παραλίες, βουνά) και πάρτε τον χρόνο σας. Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μια βροχή διαττόντων είναι, εκτός από την υπομονή, το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Οι διάττοντες είναι επίσης δυνατόν, με λίγη τύχη, να φωτογραφηθούν με κάμερα που διαθέτει ευρυγώνιο φακό και πραγματοποιεί διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας.

Αστροπαρατήρηση με τους ειδικούς


Το εντυπωσιακό τηλεσκόπιο στο αστεροσκοπείο του Θησείου είναι ανοικτό στο κοινό για παρατήρηση όλο τον χρόνο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Στα δύο αστεροσκοπεία της Αθήνας, στο Θησείο και στην Πεντέλη, πραγματοποιούνται για το κοινό δραστηριότητες για την παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού σχεδόν καθημερινά. Στο Θησείο γίνεται ξενάγηση στην Αίθουσα του Χρόνου, όπου κάποτε υπολόγιζαν την ώρα Ελλάδας, και σε μια δεύτερη αίθουσα, όπου φιλοξενείται αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ακολουθεί παρατήρηση από το τηλεσκόπιο με χρήση κάμερας, καθώς, λόγω COVID-19, δεν επιτρέπεται η ατομική χρήση του οφθαλμοσκοπίου. Στην Πεντέλη, οι οικογένειες με παιδιά από 5 έως 7 ετών μπορούν να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την παρουσίαση του ηλιακού συστήματος. Οι βραδινές επισκέψεις για ενήλικο κοινό και παιδιά άνω των 8 ετών περιλαμβάνουν ομιλία αστρονομικού περιεχομένου, προβολή ταινίας και επίδειξη του ιστορικού τηλεσκοπίου. Η Σελήνη, ο Δίας, ο Κρόνος, τα λαμπερά αστέρια, αλλά και οι αστερισμοί του καλοκαιριού περνούν μπροστά από τα μάτια των επισκεπτών.
|| Αστεροσκοπείο Πεντέλης, τηλ. 210-3490022 & 210-8109107 (ώρες 8.00-14.00), www.astro.noa.gr/gr/visitorcenter/penteli. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη 19.30-21.30, και η νυκτερινή παρατήρηση από Πέμπτη έως Σάββατο 21.00-23.30. Προσέλευση μισή ώρα νωρίτερα. Αστεροσκοπείο Θησείου, τηλ. 210-3490160 & 210-3490036. Επισκέψεις για το κοινό (παιδιά από 5 ετών) από Τετάρτη έως Σάββατο 21.00-22.30, και προσέλευση 15’ νωρίτερα. Επίσης πραγματοποιούνται VIP Tours με ραντεβού.

Βραδιές αστρονομίας στην Costa Navarino


Η χαμηλή φωτορρύπανση στην περιοχή της Costa Navarino επιτρέπει τις βραδινές παρατηρήσεις του γαλαξία με την καθοδήγηση εξειδικευμένου οδηγού. © Constantinos & Petros Sofikitis

Η διαδραστική εμπειρία παρατήρησης που διοργανώνει η Costa Navarino, σε συνεργασία με το Navarino Environmental Observatory και το Navarino Natura Hall, δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τον κόσμο από τη «Μεσσηνιακή οπτική γωνία», υπό την καθοδήγηση εκπαιδευμένου προσωπικού. Μια μοναδική αστρονομική εμπειρία, που περιλαμβάνει παρατήρηση πλανητών, όπως του Κρόνου και των δακτυλίων του, χαρακτηριστικά του φεγγαριού, του Δία και των δορυφόρων του, πανέμορφα νεφελώματα, όπως του Ωρίωνα, γαλαξίες, αστέρια και πολλά άλλα.
|| Για πληροφορίες και κρατήσεις, Costa Navarino Collections, τηλ. 27230-91130

Αστροπάρτι στη Λάρισα


Στη Λάρισα μπορείτε κι εσείς να συμμετέχετε στην ομάδα παρατήρησης του νυκτερινού ουρανού. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Λίγο έξω από την πόλη, στην περιοχή της Γιάννουλης, βρίσκεται το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, ένα σπάνιο δείγμα επιστημονικού ιδρύματος παρατήρησης του ουρανού που υπάγεται σε δήμο. Το όνομά του: Αριστεύς. Οι δραστηριότητές του πολλές: παρατήρηση της Σελήνης, των πλανητών, του ήλιου, καταγραφή της ηλιακής αλλά και της σεισμικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής. Το Αστεροσκοπείο είναι επισκέψιμο, ενώ μία φορά την εβδομάδα μαζεύονται αρκετοί Λαρισαίοι για αστροπαρατήρηση. Ελάτε κι εσείς αν σας αρέσουν τα star parties – ο υπεύθυνος του χώρου θα σας εκτυπώσει έναν χάρτη που απεικονίζει πώς είναι ο ουρανός τη βραδιά της επίσκεψης και θα σας μάθει να τον διαβάζετε. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, θα μπορέσετε να δείτε με το τηλεσκόπιο πλανήτες, αστέρια και νεφελώματα. -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ
|| Για την ασφάλεια των επισκεπτών, οι ξεναγήσεις γίνονται σε ομάδες των 20 ατόμων. Συνιστάται η τήρηση αποστάσεων 1,5 μ. μεταξύ τους και η χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Συναντήσεις κάθε Πέμπτη μετά τις 20.00. Πληροφορίες στο τηλ. 2410-591000

Πλανητάριο χειρός

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές με αστρικούς χάρτες και αστρονομικά βοηθήματα που σου επιτρέπουν να δεις τον νυχτερινό ουρανό ακόμα και όταν βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι σου. Μία από τις πιο χρηστικές για Αndroid και iOS είναι η Stellarium Mobile Sky Map. Απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες που θέλουν να εντοπίσουν αστέρια, αστερισμούς, πλανήτες, κομήτες και δορυφόρους, όπως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε πραγματικό χρόνο, στρέφοντας απλώς την ηλεκτρονική συσκευή στον ουρανό. Εξίσου δημοφιλής είναι η εφαρμογή SkySafari, η οποία δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να συνδυάσεις ένα προσομοιωμένο γράφημα του ουρανού με μια πραγματική εικόνα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεσαι. Προσφέρει, επίσης, offline βάση δεδομένων με ελκυστικά στοιχεία (ιστορία, μυθολογία και επιστήμη) των ουράνιων αντικειμένων.
|| Οι εφαρμογές κοστίζουν 3,49 ευρώ η καθεμία.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα