Ελληνοτουρκικά: Οι προκλήσεις και η ανάλυση της Αθήνας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να σχεδιάζει ένα «θερμό καλοκαίρι» στις διμερείς σχέσεις

Καθώς η πλευρά της Τουρκίας εντείνει την προκλητικότητά της, τόσο ρητορικά όσο και στο πεδίο με συνεχείς υπερπτήσεις, η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες: αφενός κρατάει ψύχραιμη στάση, αφετέρου στέλνει μήνυμα σε όλα τα επίπεδα πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ που καταρρίπτει τα όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, ενώ η πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο Νταβός κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα πως η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στα δίκαιά της.

Στην Αθήνα πάντως εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια ενόψει του καλοκαιριού. Η βασική πεποίθηση είναι πως η Τουρκία έχει επιστρέψει με μεγάλη ταχύτητα στη στάση που είχε προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οπερ σημαίνει πως η Αγκυρα ετοιμάζεται για ένα θερμό καλοκαίρι. Πώς μεταφράζεται αυτό; Η Τουρκία θα ασκεί πίεση στην ελληνική πλευρά με όλους τους τρόπους και θα κινείται ανάλογα με τις αντιδράσεις.

Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές λένε πως αυτή είναι η πάγια τακτική της Τουρκίας με τριπλό στόχο: Πρώτον, να πιέσει τη Δύση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στην «Κ» πως η Αγκυρα έχει επανέλθει στη λογική πως η Δύση την έχει περισσότερο ανάγκη από ό,τι έχει η ίδια τη Δύση. Μία άποψη που μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι να εμπεδώσει στον διεθνή παράγοντα πως αποτελεί μία περιφερειακή ανεξάρτητη δύναμη και κινείται ως τέτοια. Και ο τρίτος στόχος είναι να αποκομίσει κέρδη και από τη Ρωσία, εξ ου και οι αντιρρήσεις που φέρνει για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που ικανοποιούν τη Μόσχα.

Η Αθήνα από την πλευρά της είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, αν και θεωρεί πως τη δεδομένη χρονική στιγμή το ΝΑΤΟ δεν θεωρείται πιθανό να αφήσει να εκτραχυνθεί η κατάσταση. Η πρόσφατη πάντως αγορά από την Αγκυρα ενός τέταρτου γεωτρύπανου με το όνομα «West Cobalt» που είναι γνωστό ως «Cobalt Explorer» και έχει τη δυνατότητα για γεώτρηση σε βάθος μεγαλύτερο από 12.000-12.500 μέτρα, δείχνει πως η Τουρκία μπορεί να «απειλήσει» και φέτος το καλοκαίρι βγάζοντας ένα γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο.

Η απάντηση της Αθήνας, όπως προειπώθηκε, είναι ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ερωτηθείς μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, απάντησε ότι «είμαστε πάντα σε διάθεση να συνομιλούμε με τους γείτονές μας, αλλά πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Και σίγουρα δεν είναι προϋπόθεση η Ελλάδα να συμπεριφέρεται όπως επιθυμεί ο Ερντογάν. Η χώρα μας θα αναδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας».

Ελληνοτουρκικά: Οι προκλήσεις και η ανάλυση της Αθήνας-1
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία απροστάτευτη», ανέφερε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την κ. Κατ. Σακελλαροπούλου. [INTIME NEWS]

Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης είχε το καθιερωμένο τετ α τετ με την κ. Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός επέλεξε χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να μιλήσει εκτενώς για την Τουρκία, εστιάζοντας στο ταξίδι στις ΗΠΑ και προαναγγέλλοντας ένα νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απροστάτευτους απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια», ανέφερε, λέγοντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στα ελληνοτουρκικά σήμερα, κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η ελληνική πλευρά «δεν έχει λόγο να ανοίξει διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο» .«Όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε.

“Καθημερινή”

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «δεν έχει λόγο να ανοίξει διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο» Τώρα το βλέπει; Όταν τον Μάρτιο τού έλεγαν να μην πάει στην Κων/λη, διότι την επομένη οι Τούρκοι θα τού κάνουν ξανά τα ίδια, αυτός (υπ)άκουε τους Αμερικανούς και Γερμανούς και τους συμβούλους του στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Αυτά συμβαίνουν όταν την χώρα την κυβερνούν ατάλαντοι γόνοι, με μόνο προσόν το επίθετο.

    Κατά τ’ άλλα, η “ψυχραιμία” μόνο θυμηδία προκαλεί. “Ταπί και ψύχραιμοι” είμαστε με τούς εθνομηδενιστές που κυβερνούν την αποικία, εν ονόματι των προστατών της. Αξιολύπητη και η κατάντια τής “Κ”, αυτής τής άλλοτε σοβαρής εφημερίδας. Θα τρίζουν τα κόκαλα τού Βλάχου και τής κόρης του στον τάφο τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα