Ελληνοτουρκικά: Επανέρχονται από τον Χ. Ακάρ προτάσεις περί συνεκμετάλλευσης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι στις συναντήσεις του με τον υπουργό Aμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες πρότεινε «την κοινή αξιοποίηση του πλούτου του Αιγαίου».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι στις συναντήσεις του με τον υπουργό Aμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες πρότεινε «την κοινή αξιοποίηση του πλούτου του Αιγαίου». Ο κ. Ακάρ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet αναφέρθηκε στις επαφές του με τον Eλληνα ομόλογό του και μίλησε για τις συναντήσεις σχετικά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στην τουρκική πρωτεύουσα.«Λέμε να μιλήσουν οι υπουργοί μας του Τουρισμού και οι υπουργοί της Ενέργειας για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον πλούτο του Αιγαίου. Ας μιλήσουν. “Ελάτε το συντομότερο”, είπαμε, “ελάτε στην Κωνσταντινούπολη ή τηλεφωνήστε μας, θα έρθουμε στην Αθήνα”. Δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

Ευθύνη

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι «στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ειπώθηκε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη και κομβική θέση στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Το θυμίσαμε αυτό. Είπαμε, ελάτε, ας κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε εδώ, τόσο για να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας όσο και για να έχουμε την ειρήνη, την ηρεμία και την εκεχειρία στην περιοχή μας και γύρω μας». Πάντως, στο ζήτημα των έντονων φημών για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα των S-400, ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, απέκλεισε το ενδεχόμενο της αποστολής τους στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη Μόσχα στον αμυντικό τομέα. Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Iζβέστια» ο κ. Ντεμίρ δήλωσε ότι «το ζήτημα αυτό (σ.σ. S-400) δεν συζητείται ούτε εξετάζεται. Το θέμα αυτό τέθηκε στο τραπέζι και τώρα συνεχίζουμε με τη Ρωσία τη συνεργασία μας. Η Τουρκία καθορίζει μόνη της και τη δική της πορεία και τη δική της πολιτική».

Ο πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, απέκλεισε την αποστολή των S-400 στην Ουκρανία.

Εξελίξεις

Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημάνθηκε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις έδειξαν πόσο ορθή είναι η πολιτική της χώρας, λόγω της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της και τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ισορροπημένη στάση της στις εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως η λύση στον πόλεμο Ρωσίας – Oυκρανίας πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο «του σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», και η Αγκυρα αναφέρει πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ «για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα».

Yπερπτήσεις παρά τις διαβεβαιώσεις

Στην τακτική των υπερπτήσεων επέστρεψε η τουρκική αεροπορία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις σε ανώτατο επίπεδο από την Αγκυρα. Συγκεκριμένα, χθες το πρωί (μεταξύ 08.35 και 08.37) ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς σε ύψος 27.000 ποδών. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα τα δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, πάλι σε ύψος 27.000 ποδών. Τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν κατά πάγια τακτική από την Πολεμική Αεροπορία. Ωστόσο, η πίεση που εξακολουθεί να ασκεί ακόμα και σε αυτό το επίπεδο η Αγκυρα αιτιολογεί την καχυποψία που διατηρεί η Αθήνα μετά και τις πρόσφατες διμερείς συζητήσεις.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα