Φως στις «παρακρατικές» βρετανικές δραστηριότητες στην Ουκρανία ρίχνουν έγγραφα που απεκάλυψε ο έγκυρος αμερικανικός ιστότοπος, The Grayzone.

Φως στις «παρακρατικές» βρετανικές δραστηριότητες στην Ουκρανία ρίχνουν έγγραφα που απεκάλυψε ο έγκυρος αμερικανικός ιστότοπος, από τους καλύτερα ενημερωμένους και περισσότερους κριτικούς, The Grayzone.

Σκοπός αυτών των δραστηριοτήτων δεν είναι μόνο να πληγούν ρωσικοί στόχοι στην Κριμαία, δηλαδή βαθιά πίσω από τις ρωσικές γραμμές, αλλά και να καταστεί αδύνατη μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία και να κλιμακωθεί η σύγκρουση ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν εκπαίδευση σε πράξεις σαμποτάζ και τρομοκρατίας, που άρχισε στην Ουκρανία, στη συνέχεια όμως μεταφέρθηκε, για λόγους μυστικότητας, στην Ελλάδα και την Πολωνία.

Οι δραστηριότητες αυτές δεν πραγματοποιούνται επίσημα από το βρετανικό κράτος και τις υπηρεσίες του, αλλά από ιδιωτικές εταιρείες αποστράτων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών που δρουν σε στενή «συνάφεια» με το βρετανικό κράτος, για αυτό και χρησιμοποιήσαμε τον όρο «παρακρατικές».

Κύρια δραστηριότητα του παρακρατικού αυτού μηχανισμού, σύμφωνα πάντα με το Grayzone, είναι η εκπαίδευση σε πράξεις αναγνώρισης, δολιοφθοράς, τρομοκρατίας και δολοφονιών, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να δράσουν μετά στην Κριμαία, πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, για λογαριασμό των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το βρετανικό δίκτυο δρα κατόπιν συμφωνίας με το τμήμα Οδησσού των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, την επίσημη συμφωνία με το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το αμερικανικό δημοσίευμα. Το γεγονός βέβαια ότι οι Βρετανοί δεν συμφώνησαν κεντρικά με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά με ένα παράρτημά τους εγείρει ορισμένα σημαντικά ερωτήματα.

Η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων αυτών προέρχεται πιθανώς από Ουκρανούς ολιγάρχες και τη βρετανική, ουκρανική και αμερικανική κυβέρνηση, έμμεσα όμως, μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στα έγγραφα εμφανίζονται και σχέδια για την ανατίναξη της γέφυρας του Κερτς, ανατίναξη που πραγματοποιήθηκε έκτοτε και είχε ως αποτέλεσμα να απαντήσει η Ρωσία με μαζικούς βομβαρδισμούς των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

Το σχέδιο ανατίναξης της γέφυρας του Κερτς εκπονήθηκε από τον απόστρατο Χιου Γουάρντ κατόπιν παραγγελίας του Κρις Ντόνελι, Βρετανού πράκτορα που διευθύνει επίσης τη διαβόητη Integrity Initiative, που έχει ιδρυθεί το 2015 με σκοπό την αντιρωσική προπαγάνδα και χρηματοδοτείται από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η Integrity Initiative φερόταν να έχει «υποκατάστημα» και στην Ελλάδα, όπου συνεργάζεται με δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς από τη Θεσσαλονίκη.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ομοιότητες της επίθεσης στο Κερτς με τη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στη Βυρηττό το 2020 (η οποία με τη σειρά της παρουσιάζει ομοιότητες με αυτή που έγινε στο Μαρί της Κύπρου το 2011). Η «τεχνολογία» που χρησιμοποιήθηκε θυμίζει, κατά τον συντάκτη του δημοσιεύματος, αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις προβοκατόρικες αιματηρές επιθέσεις που οργάνωσαν στο παρελθόν οι ίδιοι οι Βρετανοί εναντίον βάσεών τους, για να δικαιολογήσουν τη λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής των Ιρλανδών.

Η Ρωσία έχει ήδη κάνει διάβημα στις βρετανικές αρχές κατηγορώντας τες για συμμετοχή σε εναντίον της ενέργειες, όπως η επίθεση με drones σε πλοίο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς και η ανατίναξη των γερμανορωσικών αγωγών NordStream, το τελευταίο με αμερικανική καθοδήγηση. Όπως είναι φυσικό, όλα αυτά τα διαψεύδουν Βρετανοί και Αμερικανοί.

Η Βρετανία είναι από τους πρωταγωνιστές κάθε είδους δραστηριοτήτων κατά της Ρωσίας, πολύ πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, το Λονδίνο έπαιξε σπουδαίο παρασκηνιακό ρόλο και στην απέλαση, από την κυβέρνηση Τσίπρα, των Ρώσων διπλωματών το 2018.

Η δολοφονία της Ντούγκινα

Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι Ρώσοι δημοσιογράφοι με τους οποίους μιλήσαμε εκτιμούν ως πιθανό ενδεχόμενο οι βρετανικές υπηρεσίες να είχαν ανάμειξη και στον σχεδιασμό της επιχείρησης ανατίναξης του αυτοκινήτου της δημοσιογράφου Ντάρια Ντούγκινα στη Μόσχα, αν και αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για έναν τέτοιο ισχυρισμό. Υποστηρίζουν επίσης ότι αυτή η τρομοκρατική επίθεση είχε ως στόχο τη Ντούγκινα και όχι τον πατέρα της Αλεξάντρ Ντούγκιν, όπως είχε αρχικά νομισθεί.

Σχετικά με την υπόθεση αυτή εντυπωσιάζει πάντως η πολύ ασυνήθιστη κίνηση της CIA να διοχετεύσει πρόσφατα στους New York Times την πληροφορία ότι δεν ήταν η αμερικανική υπηρεσία πίσω από τη δολοφονία της Ντούγκινα και ότι, αντίθετα, επέπληξε την ουκρανική υπηρεσία για τη διοργάνωσή της.

Ομολογώ αυθαίρετα, το μυαλό μου πήγε στη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ που αρκετοί θεωρούν πιθανότερο να έχει γίνει από βρετανικές, παρά από αμερικανικές υπηρεσίες και το αποτέλεσμα της οποίας ήταν να ναυαγήσει η τελευταία προσπάθεια ειρηνικής λύσης στον ελληνικό εμφύλιο.

Μια Μαύρη Διεθνής

Τα μηνύματα μεταξύ των στελεχών του βρετανικού δικτύου που δημοσίευσε το Grayzone, επιβεβαιώνουν την υπόθεση που έχουμε διατυπώσει σχετικά με την ύπαρξη ενός εξτρεμιστικού Κόμματος του Πολέμου, μιας Μαύρης Διεθνούς, που δρα μέσα στους κόλπους της «συλλογικής Δύσης», χρησιμοποιώντας ως εργαλεία της και ορισμένα κράτη όπως το βρετανικό, το πολωνικό και ένα ακόμα, για να κλιμακώσει τον πόλεμο, να σπείρει το χάος διεθνώς και να κόψει κάθε γέφυρα προς μία ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

O Κρις Ντόνελι εμφανίζεται έξαλλος στα μέιλ του για δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο μιας ειρηνικής διευθέτησης, αλλά και με τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν, που υποστήριξε ότι ο κίνδυνος χρήσης από τη Ρωσία τακτικών πυρηνικών είναι πραγματικός, ότι ο Πούτιν δεν μπλοφάρει και ότι υπάρχει κίνδυνος Αρμαγεδώνα. Απευθύνεται στους συνεργάτες του λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσουμε αυτή την πολιτική. Για τον Ντόνελι και τους ομοϊδεάτες του δεν υπάρχει άλλη λύση από τον ολοκληρωτικό πόλεμο (total war).

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η Βρετανία έχει παίξει επανειλημμένα καθαρά προβοκατόρικο ρόλο. Πέρυσι είχε στείλει ένα πολεμικό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Κριμαίας, αναγκάζοντας το ίδιο το αμερικανικό Πεντάγωνο να της τραβήξει το αυτί. Φέτος ο Μπόρις Τζόνσον πήγε στο Κίεβο και παρενέβη προσωπικά στον Ζελένσκι για να μην προχωρήσουν οι συνομιλίες για ειρηνική διευθέτηση με τους Ρώσους, κάτι που πέτυχε. Και η Λιζ Τρας έκανε εμπρηστικές δηλώσεις για την ετοιμότητά της να πατήσει το «πυρηνικό κουμπί».

Πηγή: kosmodromio.gr

https://www.militaire.gr/elliniki-anameixi-se-parakratiko-vretaniko-diktyo-stin-oykrania-dim-konstantakopoylos/