Ελλάδα και Αίγυπτος κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ελλάδα και Αίγυπτος φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

“Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τον ορισμό της ΑΟΖ πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της”, δήλωσε ο Έλληνας Πρεσβευτής στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης στην εφημερίδα Al-Ahram.

«Είμαστε κοντά, πολύ κοντά», σημείωσε ο Έλληνας πρέσβης.

Παράλληλα, ο Γαριλίδης τόνισε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να συνεχίσει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της.

“Εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις Οθωμανικές ιδέες της, τότε η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική συνεργασία”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη Λιβύη και το ρόλο που προσπαθεί να διαδραματίσει η Τουρκία, ο Γαριλίδης υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολλές μεσογειακές χώρες.

Τέλος, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να συνάψει συμφωνίες, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία το ενδεχόμενο οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) για τις δυο χώρες, εάν το άλλο μέρος είναι πρόθυμο, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τον προηγούμενο μήνα, όπως μεταδίδει το Greek City Times.

“Εάν η Τουρκία θέλει να κάνει μια συμφωνία παρόμοια με αυτή Ελλάδας-Ιταλίας, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε”, ανέφερε ο Χατζηδάκης σε tweet.

«Αν δεν το κάνει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις της, τόσο στον Έβρο (χερσαία σύνορα) όσο και με τον EastMed (αγωγός). Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας ανυπεράσπιστη”, πρόσθεσε.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της.

Η δήλωση πραγματοποιήθηκε όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ορισμένα από τα νησιά της Ελλάδας δεν έχουν ”ηπειρωτικά υφαλοκρηπίδα” που τους δίνουν το δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, όπως και με το Δίκαιο της Θάλασσας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο η Τουρκία είναι μία από τις 15 μόνο χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν αναγνωρίζουν.

“Λέμε ότι δεν μπορούν όλα τα νησιά να έχουν υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα, τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική χώρα και βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τουρκική τηλεόραση.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: greekcitytimes.com/infognomonpolitics.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΕΣΒΗ….ΑΟΖ ΜΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ!!ΞΥΠΝΑ ΚΟΥΛΗΣ ΦΟΥΛΙΣ…

  2. Τα αναίρεσε ο κ. Πρέσβης ,το θέμα είναι ποίος του είπε να τα πει και ποίος ο λόγος ο Πρέσβης να τα πει ,δεν υπάρχει Υπουργείο Εξωτερικών;
    Μπάχαλο η κατάσταση ,μπλέξαμε με τους ερασιτέχνες και ανίδεους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα