Ελλάδα – Κίνα συμμαχία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΟΥΣΕΤΗΣ

Oσο σφίγγουν τα πράγματα με την Τουρκία, τόσο περισσότερο ανάγκη έχουμε τη στήριξη των συμμάχων μας. Ομως αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία κατά την οποία πλέον όλοι οι δυτικοί σύμμαχοι, Ε.Ε. και ΗΠΑ, έχουν ανοίξει μέτωπο με την Κίνα. Στις μεν ΗΠΑ, η εχθρότητα προς την Κίνα είναι το μόνο σημείο σύγκλισης των δύο αντίπαλων κομμάτων. Η δε Ε.Ε. συμμερίζεται πολλές από τις ανησυχίες των ΗΠΑ. Οι πολύπλευρες συγκρούσεις με την Κίνα αυξάνονται και οι σύμμαχοι αναμένουν από την Ελλάδα να παίξει τον δικό της ρόλο.

Σε αυτό τον ρόλο δεν έχουμε ανταποκριθεί. Ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), εντόπισε τις εξής ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης: Τον Ιούλιο 2016 στήριξε το Πεκίνο για μη σύννομη επέκταση στη Νότια Σινική Θάλασσα. Τον Ιούλιο 2017 εμπόδισε ανακοίνωση της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα (ως Αριστερά;). Τον Αύγουστο 2018 υπέγραψε την προσχώρηση της Ελλάδας στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Τον Απρίλιο 2019 μας ενέταξε στους 17+1, μια πλατφόρμα συνεργασίας με την Κίνα που ήδη φθίνει. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ενήργησε για χάρη των πολυαναμενόμενων κινεζικών επενδύσεων, αλλά νομίζω ότι εκφράζει και τον υπαρκτό ελληνικό αντιδυτικισμό που φτάνει μέχρι το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, το οποίο αδελφοποιήθηκε όχι με λύκειο των ΗΠΑ, αλλά με το 4ο Λύκειο Πεκίνου!

Η σημερινή κυβέρνηση από την αρχή έδειξε τον δυτικό προσανατολισμό της, αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα. Γι’ αυτό απορώ για δύο κινήσεις της: Στις 19 Ιουνίου 2020, η Κίνα διοργάνωσε μια διεθνή διάσκεψη για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, στην οποία οι χώρες της Ευρώπης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Πλην των εξής τεσσάρων: Ουγγαρίας (Ορμπαν), Σερβίας (Βούτσιτς), Λευκορωσίας (Λουκασένκο) και… Ελλάδας! Και στις 13 Ιουλίου, η Ουγγαρία και η Ελλάδα(!) έβαλαν βέτο στη λήψη μέτρων της Ε.Ε. εναντίον της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ.

Υποτάσσεται λοιπόν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον καθ’ ημάς αντιδυτικισμό θυσιάζοντας το φιλοδυτικό της προφίλ; Οι μέχρι σήμερα κινεζικές επενδύσεις περιορίζονται στην εξής μία: στο λιμάνι του Πειραιά. Κι αυτή με μια σύμβαση ασύμφορη για το Δημόσιο. Οι μεγαλύτεροι επενδυτές είναι από δυτικές χώρες, η δε Κίνα κατατάσσεται έβδομη. Αξίζει η θυσία για χάρη της αναμονής των κινεζικών επενδύσεων, που μοιάζει με την αναμονή του Γκοντό;

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα