Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Γεννήθηκα και θα πεθάνω αριστερή: Στην ΕΠΟΝ το ψευδώνυμό μου ήταν Νίκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΣΤΟ ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ
Eλένη Γλύκατζη Αρβελέρ, φωτογραφία EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Καλεσμένη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, παραχωρώντας μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Η κορυφαία Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και την ένταξή της στην Αντίσταση, ενώ αποκάλυψε πώς βίωσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και πώς γλύτωσε από τον θάνατο. Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μίλησε για τις σπουδές της, το μεγάλο έρωτα της ζωής της και την ανάδειξή της στη θέση της πρώτης γυναίκας πρυτάνεως στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Αρβελέρ: Στην ΕΠΟΝ το ψευδώνυμό μου ήταν Νίκη
«Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν “Σπίθα”. Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη». «Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη»

Η καταξιωμένη Βυζαντινολόγος εξήγησε τους ιδεολογικούς λόγους που την κάνουν αριστερή αλλά δεν δίστασε να ασκήσει και την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα. «Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της Αριστεράς, με ενοχλεί».
Πηγή: iefimerida.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αφού και η υπερήλικας πια -και παραμορφωμένη” στας Ευρώπας κυρία Ελένη-Νίκη στην ΕΠΟΝ- Γλύκατζη ,Αρβελέρ-δεν θέλει ”να αλλαξοπιστήσει” μετά τις σκοτεινές εξελίξεις της ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ ,ΕΑΜ ,ΚΚΕ -ΔΗΜΟΚΡΤΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ -ΘΑΝΑΤΕΡΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ , σίγουρα θα διασωθούν και η Εθνική Αντίσταση τους και η δικαίωση του αγώνα τους για την κομμουνιστοποίηση της Ελλάδος ,που επεδίωκε και η ίδια ,η, δεν την αντελήφθη -πράγμα απίθανο- για την επιβεβαιωμένη εξυπνάδα της .
    Δεν ερωτήθηκε και δεν απάντησε τι εξέλιξη θα είχε η ίδια αν δεν γινότανε Επονίτισσα και τι θα απαντούσε στον φίλο της , αείμνηστο Μάνο Χατζηδάκι ,που σε κάποια ατάκα του εδήλωσε οτι ”πάντως αριστερός δεν είμαι”;;;.
    Ισχύει πάντοτε το ότι δηλώσεις είσαι ,αλλά μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού το 1989 δεν δικαιολογείται για την επιμονή της.
    Να είναι καλά.

    • Τουλάχιστον καλώς ή κακώς η Αρβελέρ και οι ΕΠΟΝίτες πιστεύαν σε “κάτι ” κάτι που δεν μπορώ να πω για κάτι “παιδάκια” που δήλώναν “ορφάνα του 1945 ” και άλλα τέτοια “φαιδρά” …Αληθεία ο Λαγός τι κάνει ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα