ΕΚΤ: Ιστορική απόφαση για τον πληθωρισμό – Πώς ευνοείται η Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Θα επιτρέπει την υπέρβαση του στόχου 2%

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια προβαίνει στην αναθεώρηση του στόχου για τον ετήσιο πληθωρισμό, επιτρέποντας την περιορισμένη υπέρβαση του 2%.

Η εν λόγω κίνηση, επί της ουσίας, προλειαίνει το έδαφος για τη διατήρηση των υπερχαλαρών νομισματικών πολιτικών, ακόμη και σε περίπτωση αύξησης του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του 2%. Όπως ακριβώς δηλαδή, συμβαίνει αυτή την περίοδο σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης.

Η μέχρι πρότινος στρατηγική της ΕΚΤ έκανε λόγο για πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Πλέον, όμως, στόχος είναι ο «πληθωρισμός 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», επιτρέποντας μια «μεταβατική περίοδο, κατά την οποία ο πληθωρισμός θα είναι ήπια άνω του στόχου».

Όπως είναι εύλογο, η απόφαση της Φρανκφούρτης επηρέασε άμεσα τις αγορές ομολόγων, οι οποίες ωφελούνται σημαντικά από τα υποστηρικτικά μέτρα της ΕΚΤ, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να διολισθαίνει σε χαμηλό τριών μηνών, δηλαδή στο -0,34%.

Από την πλευρά της, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου καταγράφει πτώση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,728%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υποστηρικτικά νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ, παρότι παρέχουν σημαντική ώθηση στις συνθήκες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κρατών, εντούτοις συμβάλουν στην αύξηση του πληθωρισμού, ως απόρροια της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Υπό τον φόβο μιας «υπερθέρμανσης» της οικονομίας, αρκετοί οικονομολόγοι είχαν καλέσει την Φρανκφούρτη να ξεκινήσει την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης έχει ήδη ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις τον στόχο του 2%.

Με τη σημερινή αλλαγή, ωστόσο, η ΕΚΤ δύναται να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα υποστηρικτικά μέτρα, καθώς πλέον θα μπορεί να αποδέχεται περιόδους, κατά τις οποίες ο δείκτης τιμών θα υπερβαίνει τον στόχο του 2%.

Αυτό φυσικά, αποτελεί σημαντικό όπλο και στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς για όσο μεγαλύτερο διάστημα διατηρείται η νομισματική στήριξη της κεντρικής τράπεζας τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτωτική τάση στο κόστος δανεισμού της χώρας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα