Στα άκρα η σύγκρουση με Μόσχα

Η Ελλάδα παραχωρεί στην Ουκρανία τα τεθωρακισμένα BMP-1 και η Γερμανία θα της δώσει τα ΤΟΜΑ Marder-1Α3. Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγο ο Γερμανός καγκελάριος Ο.Σολτς κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στην χώρα.

Πολιτικά θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα ακόμα περισσότερα προβλήματα με την Ρωσία και ένας Θεός ξέρει που θα καταλήξει η κόντρα. Είναι η πρώτη φορά που μία χώρα δίνει ΤΟΜΑ στην Ουκρανία.

Τεχνικά προφανώς κλείνει και το θέμα των TOMA με 12 χρόνια καθυστέρηση αφού τα ΤΟΜΑ Marder-1Α3 είχαν προσφερθεί και το 2010 επίσημα στην Ελλάδα.

Είναι κατασκευής της δεκαετίας του ’80.

«Θα παράσχουμε στην Ελλάδα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού», ανέφερε στους δημοσιογράφους o O.Σολτς.

«Τα υπουργεία Άμυνας θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες και θα εφαρμόσουν γρήγορα αυτή τη συμφωνία», είπε.

Οι συνολικές ανάγκες σε ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ του ΕΣ έχουν προσδιοριστεί σε 933 μονάδες, εκ των οποίων 840 προορίζονται για το Πεζικό και 93 για τα Τεθωρακισμένα. Για την ώρα θα παραλάβουμε περίπου 11ο ΤΟΜΑ.

Περίπου 350 είναι στις αποθήκες του γερμανικού Στρατού.

Η Σλοβακία δεν τα έκανε δεκτά λόγω παλαιότητας σε μία ανάλογη συμφωνία με την Γερμανία για να δώσει Τ072 στην Ουκρανία, ζητώντας LYNX.

Η προσφορά του 2010 για 422 Marder-1A3 ήταν αξίας €200 εκατ. πλέον ΦΠΑ, το οποίο προσαυξάνεται σε €230 εκατ. περίπου με τις προαιρέσεις για 126.600 διατρητικά πυρομαχικά 20x139mm AP-T DΜ63, 3 εκπαιδευτικά ΤΟΜΑ για οδηγούς («δασκάλες»), περαιτέρω ειδικά εργαλεία-παρελκόμενα 1ου κλιμακίου (συν τη συλλογή διάβασης βαθέως υδάτινου κωλύματος), νέα δίκτυα παραλλαγής, περισκόπια νυκτερινής οδήγησης και τέλος την επέκταση της εγγύησης καλής λειτουργίας και για ένα ακόμη έτος πλην των 12 μηνών που προσφέρεται στο βασικό πακέτο.

Το Marder-1Α3 είναι κατασκευής της εταιρίας Rheinmetall AG.

Το Marder-1A3 έχει αυξημένη συμβατότητα με τα άρματα μάχης Leopard 2 HEL/A4 και Leopard 1 A5 του ΕΣ, αλλά και χρήση κοινών ανταλλακτικών με το Leopard 1A5 που βρίσκεται σε χρήση σε μεγάλους αριθμούς.

Τα BMP-1 του ΕΣ που είχαμε παραλάβει το 1992-1993 από τα ανατολικογερμανικά αποθέματα:

Tα Marder-1A3:

 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/hersaies-dynameis/ektakto-i-ellada-paraxorei-stin-oukrania-ta-tethorakismena-bmp-1-kai-pairnei-apo-germania-toma-marder-1a3/