Εκρηξη στη ναυαρχίδα των Ρώσων στη Μαύρη Θάλασσα -Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι χτύπησαν το πλοίο με πύραυλο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 To καταδρομικό Moskva
14/04/2022  08:26
Πυρκαγιά και εκρήξεις στο πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva.

Ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού είτε πλέει ακυβέρνητο και χωρίς πλήρωμα, είτε βρίσκεται ήδη στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Πρόκειται για το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας ονόματι Moskva («Μόσχα»), το οποίο όπως παραδέχθηκε και ο ρωσικός στρατός υπέστη «σοβαρές ζημιές» .

Οι εκδοχές για το τι συνέβη είναι δύο, διαφορετική από κάθε μια από τις αντικρουόμενες πλευρές

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι το καταδρομικό Moskva επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους,
Ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο με αποτέλεσμα να εκραγούν τα πυρομαχικά που υπήρχαν σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση η φωτιά, καταστροφή και εγκατάλειψη του Moskva κρίνεται ως τεράστιο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό.

Τι μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ για το καταδρομικό Moskva
Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ χθες, ρώσοι ναύτες εκκένωσαν το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων Moskva, τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, μετά από πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη των πυρομαχικών στο πλοίο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης TASS και RIA, επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφεραν ότι το Moskva υπέστη σοβαρές ζημιές και ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται. Τα ρωσικά δημοσιεύματα δεν ανέφεραν πληροφορίες για πιθανά θύματα.

«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπ.Άμυνας.

Τα πρακτορεία δεν διευκρίνισαν ποια είναι η θέση του καταδρομικού.

Τι υποστηρίζει η Ουκρανία για το Moskva
Ωρες νωρίτερα, Ουκρανός αξιωματούχος είχε υποστηρίξει ότι το ρωσικό πολεμικό πλοίο είχε πληγεί από πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία. Αλλοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune.

«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

«Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Πιθανό να βυθίστηκε ή να βυθιστεί το Moskva
Οι πληροφορίες είναι δύσκολο να επαληθευτούν και είναι χαρακτηριστικό αυτό που γράφει το CNN ότι δηλαδή λόγω των μεγάλων καταιγίδων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, έχουν επηρεαστεί οι δορυφορικές εικόνες και τα αισθητηριακά δορυφορικά δεδομένα και έτσι δεν μπορεί οπτικά να επιβεβαιωθεί ούτε ότι το πλοίο χτυπήθηκε, ούτε το ποια είναι η τρέχουσα κατάστασή του. Φλέγεται; Βυθίστηκε; Πλέει ακυβέρνητο;

Αναλυτές, ωστσόσο σημείωσαν ότι μια πυρκαγιά σε ένα τέτοιο πλοίο μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική έκρηξη που θα μπορούσε να το βυθίσει.

Βαρύ πλήγμα για το ρωσικό ναυτικό, πλήττει την εθνική υπερηφάνεια
Όποια και αν είναι η αιτία της πυρκαγιάς, οι αναλυτές λένε ότι πλήττει σκληρά την καρδιά του ρωσικού ναυτικού καθώς και την εθνική υπερηφάνεια, συγκρίσιμη με την απώλεια ενός πολεμικού πλοίου από το αμερικανικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή ενός αεροπλανοφόρου σήμερα.

«Μόνο η απώλεια ενός υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων ή του Kutznetsov (το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας) θα προκαλούσε σοβαρότερο πλήγμα στο ρωσικό ηθικό και στη φήμη του ναυτικού στο ρωσικό κοινό», δήλωσε ο Carl Schuster, απόστρατος πλοίαρχος του αμερικανικού ναυτικού και πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Η ναυαρχίδα των Ρώσων, το καταδρομικό Moskva, μία εβδομάδα νωρίτερα στο λιμάνι της Κριμαίας / Φωτογραφία: AP

Πού είχε συμμετάσχει το Moskva
Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.

Να σημειωθεί ότι την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.

iefimerida.gr

Χάρκοβο: Ανατινάχτηκε γέφυρα με Ρώσους στρατιώτες, λένε οι Ουκρανοί

Ουκρανικά στρατεύματα ανατίναξαν γέφυρα με Ρώσους, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την πόλη Ιζιούμ, στον ποταμό Ντονέτς στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Τα «εχθρικά στρατεύματα» καταστράφηκαν ολοσχερώς, αναφέρει η ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού σε μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ο Ζελένσκι καλεί την ΕΕ να σταματήσει να «χορηγεί τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι σε τηλεοπτικό του μήνυμα ζήτησε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και την ετοιμότητα της Ευρώπης για σταδιακή απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει να χορηγεί τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι συζήτησε για τη δυτική πολιτική κυρώσεων με μια ομάδα διεθνών και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων που «αξιολόγησαν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και πώς η Ρωσία προσπαθεί να τις παρακάμψει».

Η ομάδα έχει προετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα βρεθούν τα κενά των κυρώσεων.

Μεγάλες εμπορικές εταιρείες προγραμματίζουν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου από τις 15 Μαΐου

Μεγάλες εμπορικές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας προγραμματίζουν να μειώσουν την εισαγωγή αργού πετρελαίου, αλλά και άλλες αγορές καυσίμων από τις πετρελαϊκές εταιρείες που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος, ακόμη και από τις 15 Μαΐου, σε μια προσπάθεια αποφυγής του ενδεχόμενου να βρεθούν αντιμέτωπες με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επειδή κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές για την ενεργοποίηση εναλλακτικών λύσεων.

Ωστόσο οι εμπορικές εταιρείες περιορίζουν σταδιακά τις αγορές από τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Rosneft, καθώς επιδιώκουν να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η διατύπωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαιρεί τις αγορές πετρελαίου από την Rosneft ή την Gazpromneft.

Οι εμπορικές εταιρείες προσπαθούν να προσδιορίσουν τους «απολύτως απαραίτητους» όρους της συνεργασίας τους, όπως είπαν οι ίδιες πηγές. Οι ίδιες εταιρείες, προχωρούν σε μείωση των αγορών τους, ώστε η συμμόρφωσή τους να έχει διασφαλιστεί από την 15η Μαΐου, όταν θα ενεργοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί.

Η ESA σταματά τη συνεργασία της Ευρώπης με τη Ρωσία στις αποστολές Luna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διακόπτει άμεσα τη συνεργασία του με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και για τις μελλοντικές ρωσικές ρομποτικές αποστολές Luna προς εξερεύνηση της Σελήνης.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα