Εκρηξη στη γέφυρα που συνδέει Κριμαία-Ρωσία, στη θάλασσα κατέληξε το οδόστρωμα -Την Ουκρανία δείχνει η Μόσχα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
08/10/2022  11:03
Στις φλόγες, μετά από έκρηξη τυλίχθηκε τμήμα της γέφυρας που συνδέει την Ρωσία με την Κριμαία. Η Μόσχα μιλά για ανατίναξη παγιδευμένου οχήματος, ενώ το Κίεβο στέλνει μηνύματα ότι «αυτό ήταν η αρχή».

Δείτε σε βίντεο τη στιγμή της έκρηξης:

 

Η ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων της χώρας, ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά στη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με το δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών της Ρωσίας, οφείλεται σε ανατίναξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, προσθέτοντας πως το τμήμα της γέφυρας που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα έχει υποστεί ζημιά.

«Στις 06:07 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (…) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η επιτροπή.

 

Νωρίτερα, οι ρωσικές Αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας. «Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εντωμεταξύ, έδωσε εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Κίεβο δείχνει η Μόσχα για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας

Ο πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της «Δημοκρατίας της Κριμαίας», Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, κατηγόρησε την Ουκρανία για την έκρηξη. «Ουκρανοί βάνδαλοι κατάφεραν κάπως να βάλουν τα ματωμένα χέρια τους στη γέφυρα της Κριμαίας. Και τώρα έχουν κάτι να καυχώνται, όταν στα 23 χρόνια της οικονομικής τους δραστηριότητας δεν κατάφεραν να χτίσουν τίποτε, προς το συμφέρον της Κριμαίας. Αλλά δεν κατάφεραν να καταστρέψουν τη ρωσική γέφυρα».

«Τέτοια είναι η όλη ουσία του καθεστώτος του Κιέβου και του ουκρανικού κράτους. Φυσικά θα διερευνηθούν οι αιτίες του ατυχήματος και οι ζημιές θα αποκατασταθούν τάχιστα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Όλεγκ Κριουτσκόφ, σύμβουλος του επικεφαλής της κυβέρνησης της Κριμαίας, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπάρχουν θύματα.

Σύμβουλος Ζελένσκι: «Η γέφυρα ήταν η αρχή»
Σε μια πρώτη αντίδραση από το Κίεβο, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, έγραψε στο twitter: «Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, ό,τι έχει κλαπεί πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει».

 

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, είπε ότι δύο κομμάτια του οδικού τμήματος της γέφυρας έχουν καταρρεύσει.

«Χρόνια πολλά κύριε πρόεδρε»
O Oleksiy Danilov, ανώτατος αξιωματούχος Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, έγραψε: «Καλημέρα Ουκρανία!», σε μια ανάρτηση που συνοδεύεται από βίντεο με τη φωτιά στη γέφυρα δίπλα από τη Μέριλιν Μονρόε να τραγουδά «χρόνια πολλά κύριε πρόεδρε», σε μια σαφή αναφορά στα χθεσινά γενέθλια του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επίσης, Ουκρανός αξιωματούχος, χωρίς να επιβεβαιώνει -αλλά ούτε να αρνείται- ότι οι δυνάμεις του Κιέβου βρίσκονται πίσω από την έκρηξη, είπε στους New York Times: «Ο Πούτιν πρέπει να είναι χαρούμενος. Δεν παίρνουν όλοι ένα τόσο ακριβό δώρο στα γενέθλιά τους».

Γέφυρα της Κριμαίας – Σύμβολο της ρωσικής προσάρτησης
Η γέφυρα, μήκους 19 χλμ. στον πορθμό του Κερτς, η οποία κατασκευάστηκε —με μεγάλο κόστος— κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.

Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

iefimerida.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα