Εκρηξη στη Βηρυτό: «Εμοιαζε με Χιροσίμα», είπε κλαίγοντας ο κυβερνήτης – 70 νεκροί, πάνω από 2.750 τραυματίες [εικόνες & βίντεο]

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μεταφορά τραυματία μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Τουλάχιστον 70 είναι οι νεκροί και 2.750 οι τραυματίες από τις εκρήξεις στη Βηρυτό, που σημειώθηκαν στο λιμάνι.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή», παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη, η οποία έχει επηρεάσει τις υποδομές της πόλης.

Ο Αμπούντ δήλωσε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Εφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ευχόμαστε να βρεθεί ο υπεύθυνος».

https://twitter.com/Taniyorsun/status/1290694160752705539?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290694160752705539%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fekrixi-biryto-hirosima-nekroi-traymaties-binteo

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ότι οι τραυματίες στην πόλη ξεπερνούν τους 2.200 και είναι δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται περίπου στους 70.

Εκατοντάδες τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις, δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού. Ο Τζορτζ Κετάνεχ είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων, ενώ άλλοι διασώθηκαν με βάρκες.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, όπως μεταδίδει το CNN, η έκρηξη συνέβη σε αποθήκες πυρομαχικών κοντά στο λιμάνι και ακούστηκε μέχρι την Κύπρο. Η ανταποκρίτρια του France 24, Leila Molana-Allen, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλα είναι «καλυμμένα με αίμα και σπασμένα γυαλιά».

Δείτε LIVE:


Εθνικό πένθος στον Λίβανο
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, κήρυξε εθνικό πένθος, ενώ το δραματικό περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης και λίγο πριν από την ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, το 2005.

«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυώροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Βηρυτό απασχολεί όλο τον κόσμο, με το χάσταγκ #Beirut να βρίσκεται πρώτο σε δημοφιλία στο Twitter, τη στιγμή που χιλιάδες χρήστες έχουν αναρτήσει βίντεο με τo χάσταγκ #StaySafe.

Δείτε βίντεο από τις εκρήξεις στη Βηρυτό
Σύμφωνα με την «Daily Mail», που επικαλείται λιβανέζικα μέσα, άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια και πολλοί έχουν τραυματιστεί.

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1290677628505149446?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290680632029466624%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fekrixi-biryto-hirosima-nekroi-traymaties-binteo

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που αποτυπώνουν τις στιγμές των εκρήξεων.

Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές, με κτίρια να καταστρέφονται. Οπως μεταδίδει το CNN, σπίτια και κτίρια που βρίσκονται 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη έχουν υποστεί ζημιές.

Οι εικόνες μετά την έκρηξη σοκάρουν, καθώς, όπως αποτυπώνεται στον φακό, δεν έμεινε τίποτα όρθιο.

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1290682641558241283?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290682641558241283%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fekrixi-biryto-hirosima-nekroi-traymaties-binteo

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1290681732950372352?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290681732950372352%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fekrixi-biryto-hirosima-nekroi-traymaties-binteo

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία.

An injured man walks at the explosion scene that hit the seaport, in Beirut Lebanon, Tuesday, Aug. 4, 2020. Massive explosions rocked downtown Beirut on Tuesday, flattening much of the port, damaging buildings and blowing out windows and doors as a giant mushroom cloud rose above the capital. Witnesses saw many people injured by flying glass and debris. (AP Photo/Hussein Malla)

Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε.

Aftermath of a massive explosion is seen in in Beirut, Lebanon, Tuesday, Aug. 4, 2020. Massive explosions rocked downtown Beirut on Tuesday, flattening much of the port, damaging buildings and blowing out windows and doors as a giant mushroom cloud rose above the capital. Witnesses saw many people injured by flying glass and debris. (AP Photo/Hassan Ammar)

Εξω από το ιατρικό κέντρο «Κλεμανσό», πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.

Wounded people are evacuated after a massive explosion in Beirut, Lebanon, Tuesday, Aug. 4, 2020. Massive explosions rocked downtown Beirut on Tuesday, flattening much of the port, damaging buildings and blowing out windows and doors as a giant mushroom cloud rose above the capital. Witnesses saw many people injured by flying glass and debris. (AP Photo/Hassan Ammar)

Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει.

Lebanese security officers run to the explosion scene that hit the seaport of Beirut, Lebanon, Tuesday, Aug. 4, 2020. Massive explosions rocked downtown Beirut on Tuesday, flattening much of the port, damaging buildings and blowing out windows and doors as a giant mushroom cloud rose above the capital. (AP Photo/Hussein Malla)

Εσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς.

Aftermath of a massive explosion is seen in in Beirut, Lebanon, Tuesday, Aug. 4, 2020. Massive explosions rocked downtown Beirut on Tuesday, flattening much of the port, damaging buildings and blowing out windows and doors as a giant mushroom cloud rose above the capital. Witnesses saw many people injured by flying glass and debris. (AP Photo/Hassan Ammar)

Στο πλευρό του Λιβάνου η Ελλάδα – Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας
«Η Ελλάδα έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό», τονίζει σε μήνυμά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη και η ΓΓΠΠ έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας εκφράζοντας την ετοιμότητά της», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΥΠΕΞ: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Λίβανο και την ετοιμότητά μας να συνδράμουμε
Τη βαθιά οδύνη της Ελλάδας για τις πολύνεκρες εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού και την αλληλεγγύη στην κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας, επίσης, ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Παράλληλα, διαμηνύει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τις Αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, είχε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον Χασάν Ντιάμπ την αλληλεγγύη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να συνδράμει τις Αρχές του Λιβάνου. Οπως κάνουν γνωστό οι ίδιες πηγές, από την ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού η ελληνική πρεσβεία στο Λίβανο υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Διαβεβαιώνουν ακόμα ότι όλο το προσωπικό της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία του.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Ελληνες πολίτες που συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών με μήνυμά του στους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα τις Βηρυτού τονίζει πως μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδας στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: [email protected].

Μισέλ: Η ΕΕ έτοιμη να παρέχει βοήθεια στον Λίβανο
Τη συμπαράσταση της ΕΕ στους πολίτες του Λιβάνου εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Σαρλ Μισέλ έγραψε: «Οι σκέψεις μου είναι στους πολίτες του Λιβάνου και στις οικογένειες των θυμάτων της τραγικής έκρηξης στη Βηρυτό» και τόνισε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια και στήριξη. Να είστε δυνατοί».

Ισραήλ: Δεν έχουμε σχέση με τις εκρήξεις στη Βηρυτό
Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στη Βηρυτό, μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ).

Λίγο νωρίτερα κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς. Μετά την έκρηξη, οι εικόνες από τη Βηρυτό είναι σοκαριστικές.

Φωτογραφίες: AP
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/ekrixi-biryto-hirosima-nekroi-traymaties-binteo

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα