Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη – Πελοπόννησο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι έρευνες θα γίνουν από το πλοίο «SANCO SWIFT» από τις 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας

Εκδόθηκε η NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες στα δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος, τις οποίες ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως φαίνεται από τη ναυτική οδηγία που εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου του Πολεμικού Ναυτικού, οι έρευνες θα γίνουν από το πλοίο «SANCO SWIFT» από τις 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας. Αντίστοιχη NAVTEX εκδόθηκε και από τον σταθμό της Κέρκυρας.

Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη – Πελοπόννησο-1

Όπως μετέδιδε νωρίτερα η «Κ», η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil και η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) βρίσκονται σε πλήηρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την έναρξη των σεισμικών ερευνών στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το πλοίο Sanco Swift ναυλώθηκε από την ειδική στις γεωφυσικές έρευνες νορβηγική PGS και βρίσκεται αγκυροβολημένο στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, αφού ολοκλήρωσε τις προαπαιτούμενες δοκιμές των μηχανικών του συστημάτων.

Tα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης καλύπτουν θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη – Πελοπόννησο-2

Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70 % των δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο 30 % ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.

Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Όπως αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ, πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων.

Σημειώνεται επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»). Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα