Εκδήλωση κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών – Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ)

eee84fe0642fde5a2558feb8d308883f
Εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των αρμοδίων, κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, διοργανώνεται την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ).
Εν όψει της εκδήλωσης, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στην σχετική πρωτοβουλία υπογράφουν ένα κείμενο, με το οποίο εφιστούν την προσοχή στους κινδύνους μίας ενδεχόμενης έκδοσης και τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να συμβεί.
«Στις 16 Ιουλίου ήρθαν στη χώρα μας οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, πληρώματα σωστικών ελικοπτέρων. Επέλεξαν την Ελλάδα, επειδή πιστεύουν ότι εδώ ισχύει το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.  Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν ότι στην Τουρκία γίνονται συστηματικά, άγρια βασανιστήρια, ενώ για δεκάδες δηλώνεται κυνικά ότι “βρέθηκε νεκρός στο κελί του”. Μόνο ως μακάβριο ανέκδοτο μπορούμε να μιλάμε για “δίκαια δίκη”.
Η ελληνική δικαιοσύνη αντιμετώπισε ως τώρα το θέμα των οκτώ με υψηλό φρόνημα, δυστυχώς όμως, υπήρξαν παρεμβάσεις, που εκφράστηκαν με δημόσιες δηλώσεις πολιτικών. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατία και κράτος δικαίου, όσο κι αν θέλουν κάποιοι αυτό να το αλλάξουν. Και με βάση αυτή την πίστη, η κοινωνία στέκεται στο πλευρό των τίμιων ελλήνων δικαστών.
Την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Φώτων, από τις 6:30 μμ στο Πάρκο Ελευθερίας, δηλαδή τον τόπο βασανιστηρίων της ΕΑΤ-ΕΣΑ, επί Χούντας  θα μαζευτούμε απλοί πολίτες, για να δώσουμε το φωτεινό μήνυμα της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Σας καλούμε να βρεθείτε μαζί μας.
Οκτώ νέοι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους.
Δε θα τους προδώσουμε».
Ειρήνη Αγαπηδάκη
Απόστολος Δοξιάδης
Όλγα Κετικίδου
Ξένια Κουναλάκη
Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Λίνα Παπαδοπούλου
Ανδρέας Πετρουλάκης
Δήλωση Στ. Κοντονή

Σχετικά με την ανακοίνωση της «πρωτοβουλίας» για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να σχολιαστεί η ανακοίνωση της φερόμενης ομάδας πρωτοβουλίας για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων υπό κατηγορία πραξικοπηματιών με αφορμή προγραμματισμένη εκδήλωση.
Και τούτο γιατί είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει τις απόψεις του είτε ατομικά είτε ως μέλος συλλογικότητας, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς.

Είναι όμως απαράδεκτο τα μέλη της «πρωτοβουλίας» να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη ισχυριζόμενοι ότι «είναι γνωστές οι προσπάθειες της κυβέρνησης να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης», τη στιγμή μάλιστα που από το Συμβούλιο Εφετών, έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις επί του ζητήματος της εκδόσεως και ουδεμία κυβερνητική δήλωση επί του θέματος έχει υπάρξει καθ’ όλο το χρονικό διάστημα μέχρι της εκδόσεως αμετάκλητων αποφάσεων.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σέβεται και εφαρμόζει τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της «πρωτοβουλίας» πολύ περισσότερο που δια της ανακοινώσεώς τους εκδηλώνουν «τη συμπαράστασή τους στους τίμιους Έλληνες δικαστές που θα κληθούν σε λίγες μέρες να ασκήσουν το έργο τους».
Όσο άφορα την επιλογή του χώρου της εκδήλωσης, δηλαδή τα παλαιά κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ είναι προφανές ότι το γεγονός πως σε αυτά η ελληνική στρατιωτική χούντα βασάνιζε ανηλεώς Έλληνες αγωνιστές, μάλλον έγινε για να μην ξεχνάμε πού οδηγούν οι στρατιωτικές δικτατορίες και πώς μεταχειρίζονται οι χουντικοί τους αγωνιστές της αριστεράς και της δημοκρατίας όπου γης».

ΒΗΜΑ
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα