Εισβολή στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι αξιώσεις του Πούτιν -Τι είπε στον Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εισβολή στην Ουκρανία: Φωτιά από βομβαρδισμό στο Κίεβο / Φωτογραφία: AP Photo/Vadim Ghirda
18/03/2022  08:31
Οσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 23η μέρα, τόσο φουντώνει και το διπλωματικό θρίλερ, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ξεκαθαρίζει τις αξιώσεις της Ρωσίας και τις ΗΠΑ και την Κίνα να βγαίνουν στο προσκήνιο.

Την ώρα που η πρώτη «χαραμάδα» αισιοδοξίας από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου-Μόσχας φάνηκε, μετά την αποκάλυψη του προσχεδίου συμφωνίας 15 σημείων που έφεραν στο φως οι Financial Times, ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις αξιώσεις της χώρας του. Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, που άκουσε τη συνομιλία είπε στο BBC ότι ορισμένες από τις αξιώσεις του Πούτιν θα είναι ευκολότερο να γίνουν αποδεκτές από την Ουκρανία σε σχέση με άλλες.

Ο Πούτιν ζητά κατ’ αρχήν διαβεβαίωση από την Ουκρανία ότι θα μείνει ουδέτερη και δεν θα επιδιώξει να μπει στο ΝΑΤΟ. Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε την Τρίτη ότι η χώρα του θα πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ, μια παραχώρηση που μπορεί να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο Πούτιν θέλει ακόμη να ολοκληρώσει η Ουκρανία μια διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης, να προστατευτεί η χρήση της ρωσικής γλώσσας στη χώρα και να προχωρήσει σε «αποναζιστικοποίηση» – άγνωστο τι σημαίνει ακριβώς αυτό, καθώς η Ουκρανία είναι δημοκρατική χώρα και ο πρόεδρός της είναι εβραϊκής καταγωγής.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στις απαιτήσεις του Πούτιν είναι το καθεστώς της Κριμαίας και της περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον Καλίν, με τον Ρώσο πρόεδρο να λέει ότι θα χρειαστεί να συναντηθεί ενώπιος ενωπίω με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν το θέμα. Εξηγήσεις δεν δόθηκαν για αυτές τις συγκεκριμένες αξιώσεις, αλλά αντιστοιχούν με αυτές που παρέθεσε την περασμένη εβδομάδα το Κρεμλίνο, ότι δηλαδή η Ρωσία θα σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις αν το Κίεβο αλλάξει το Σύνταγμα για να διασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς, αν αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και το Νονέτσκ και το Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.

Τι ζητά το Κίεβο
Χθες, πάντως, ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε τις δικές του αξιώσεις για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, όταν αξιωματούχοι κι απ’ τις δύο πλευρές έκαναν λόγο για πρόοδο: «Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απόλυτα ξεκάθαρες: τερματισμός του πολέμου, εγγυήσεις ασφαλείας, εθνική κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ουκρανός αξιωματούχος του γραφείου του Ζελένσκι σκιαγράφησε το πού κινούνται οι συνομιλίες, καθώς μιλώντας στο Associated Press εξήγησε ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ήταν κατά πόσον τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν σε αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία μετά τον πόλεμο και πού θα είναι τα σύνορα.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφερόμενος στις ευαίσθητες ειρηνευτικές συνομιλίες, λέει ότι η Ουκρανία επιμένει στη συμπερίληψη μιας ή περισσότερων δυτικών πυρηνικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, λέει ο αξιωματούχος, η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ουδέτερο καθεστώς.

Η ανησυχία των ΗΠΑ για την κινεζική ενίσχυση στη Ρωσία
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και «διαβάζοντας» τη θετική στάση της Κίνας προς τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον έβαλε στο στόχαστρο το Πεκίνο, θέλοντας να «προλάβει» καταστάσεις.

Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος εν όψει της σημερινής επικοινωνίας Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 ώρα Ελλάδος, απειλώντας την Κίνα με κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με οποιεσδήποτε ενέργειές της στηρίζουν τις κινήσεις της Μόσχας.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον Κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αύριο, Παρασκευή.

Συνεχίζει την επιθετική ρητορική προς τον Πούτιν ο Μπάιντεν
Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει η στάση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνέχισε με ακόμη πιο επιθετική ρητορική ενάντια στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Και αυτό διότι, σε εκδήλωση για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου στο Καπιτώλιο -μόλις μία μέρα αφότου τον αποκάλεσε «εγκληματία πολέμου»- ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος δικτάτορας, καθαρός κακοποιός, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον τον ανθρώπων της Ουκρανίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στασιμότητα στο πεδίο -Ανασυντάσσονται οι Ρώσοι, στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί
Την ίδια ώρα, ο πόλεμος μαίνεται, αν και κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν σημειώθηκαν νέες επιθέσεις.

Σύμφωνα, δε, με την ενημέρωση από τον ουκρανικό στρατό, η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για να «αναπληρώσει την απώλεια προσωπικού σε βάρος των ξένων», ενώ προετοιμάζεται για μια πιθανή επίθεση στο Κίεβο.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι Ρώσοι κατακτητές έχουν ήδη παραλάβει 1.000 εθελοντές από τον λεγόμενο στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ και της Χεζμπολάχ», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η κύρια απαίτηση για τους ξένους μαχητές είναι η εμπειρία να πολεμούν σε πόλη.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι κύριες προσπάθειες στις οποίες επικεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις είναι η διατήρηση των συνόρων που κατείχαν προηγουμένως και η λήψη μέτρων για την προετοιμασία μιας πιθανής επίθεσης στο Κίεβο.

Ωστόσο, οι απώλειες που προκλήθηκαν στο ρωσικό προσωπικό, το χαμηλό ηθικό και η ψυχολογική κατάσταση στρατιωτών και λοχιών, καθώς και η έλλειψη έμπειρων διοικητών τακτικών μονάδων καθιστούν αδύνατη την επανέναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον, προσθέτει η έκθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκλείουν εν μέρει την πόλη Τσερνιχίβ και να εκτελούν βομβαρδισμούς με πυροβολικό της πόλης, ενώ προσπαθούν να αναπληρώσουν τα αποθέματα πυρομαχικών και καυσίμων για να επαναλάβουν τις επιθετικές επιχειρήσεις στις πόλεις Σούμι και Χάρκοβο.

Στρατεύματα περικυκλώνουν επίσης τη Μαριούπολη, προσθέτει ο ουκρανικός στρατός.

Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα των Ρώσων στο Χάρκοβο
Όπως ανακοίνωσε η Περιφερειακή Εισαγγελία του Χαρκόβου, πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους και τραυμάτισαν 25 χθες στη Μερέφα, κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία συνεχίζει να πολιορκείται.

«Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», ανακοίνωσε η Εισαγγελία της περιοχής του Χάρκοβο στον λογαριασμό της στο Facebook.

Ένα σχολείο καταστράφηκε
Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο Ουκρανικός Στρατός την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.

Ουκρανία: Σφοδρές εκρήξεις στη Χερσώνα -Περίπου 50 Τούρκοι μπόρεσαν να φύγουν από τη Μαριούπολη
Όσον αφορά άλλες περιοχές, ο Ουκρανικός Στρατός ανέφερε ότι σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Ακόμη, σημείωσε ότι σε μεγάλο μέρος της χώρας αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου και ότι οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία.

Όσον αφορά τη Μαριούπολη, περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος της πόλης και περίπου 50 κατάφεραν να φύγουν, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του συλλόγου του χώρου λατρείας.

«Περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος, περίπου 50 άτομα έχουν φύγει. Περίπου άλλοι 70 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη, αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη, η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρό βομβαρδισμό, δεν έχω πληροφορίες γι’ αυτούς», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου του τεμένους Σουλεϊμάν, ο Ισμαήλ Χατζιόγλου, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Οδησσού, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομάδα που μπόρεσε να φύγει από την πόλη-λιμάνι με οχηματοπομπή σταμάτησε από Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Τοκμάκ, 170 χλμ. δυτικότερα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και έκτοτε έχουν αποκλειστεί εκεί.

«Έπρεπε να σταματήσουν τις μηχανές για να εξοικονομήσουν καύσιμα, έκανε πολύ κρύο, δεν τους επέτρεπαν να βγουν από τα αυτοκίνητα», είπε ο Χατζίογλου. Ο στόχος είναι να τους επιτραπεί να φτάσουν στο Ουμάν, μια πόλη περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

Περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται επί πολλές μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στους κατοίκους λείπουν τα πάντα. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι μπόρεσαν να διαφύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων τις τελευταίες ημέρες προς περιοχές που τελούν υπό ουκρανικό έλεγχο.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα