ΕΕ: Δεν επιβάλει καμία κύρωση στην Τουρκία και συνεχίζει να την χρηματοδοτεί – Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νέο φιάσκο της κυβέρνησης

«Χαστούκι» προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας παρά τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Μπορεί η Τουρκία να προκαλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση την Ελλάδα, είτε βγάζοντας τα ερευνητικά της πλοία, είτε με προκαλώντας άλλα περιστατικά έντασης, όπως το πρόσφατο με τις συγκρούσεις των τουρκικών σκαφών με σκάφη του Λιμενικού Σώματος, όμως η ΕΕ συνεχίζει να της «χαϊδεύει τα αυτιά», όπως άλλωστε κάνουν και οι ΗΠΑ του Τ.Μπάιντεν.

Παράλληλα στο κείμενο υπάρχει αναφορά και στο μεταναστευτικό, με την ΕΕ να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον Ρ.Τ.Ερντογάν, παρόλο που στέλνει σε καθημερινή βάση εκατοντάδες παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα.

Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το υφιστάμενο προσχέδιο των συμπερασμάτων, «καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο». Επαναλαμβάνεται ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε. ένα «σταθερό και ασφαλές περιβάλλον» στην περιοχή και «η ανάπτυξη μίας αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία».

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «λυπάται που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν άνοιξε το δρόμο για επίσημες διαπραγματεύσεις» για την επίλυση του Κυπριακού. «Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παίζει έναν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας», σημειώνεται.

Η Ε.Ε. σημειώνει εκ νέου την ετοιμότητά της να «εμπλακεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε μία σειρά από πεδία κοινού ενδιαφέροντος, υπό την αιρεσιμότητα που διατυπώθηκε τον Μάρτιο [στη Σύνοδο Κορυφής] και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο «προς τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας» και ανακαλείται η ανάγκη αντιμετώπισης των «υφιστάμενων δυσκολιών στην εφαρμογή της (που αφορούν μεταξύ άλλων τη μη εφαρμογή της από την πλευρά της Άγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία).

Γίνεται αναφορά επίσης στην προεργασία που βρίσκεται εν εξελίξει για τους διαλόγους υψηλού επιπέδου σε θέματα όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα.

Σχετικά με το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, χαρακτηρίζονται «ζωτική ανησυχία» και σημειώνεται ότι ο διάλογος επ’ αυτών των θεμάτων «παραμένει ακέραιο κομμάτι της σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας».

Σε αγκύλη βρίσκεται η παράγραφος που αφορά τη συνέχεια της χρηματοδότηση προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό (που σημαίνει ότι εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία επί της διατύπωσης).

Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη παράγραφο: «Σχετικά με την κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόταση της Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων φιλοξενίας στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο και τάσσεται υπέρ της ταχείας υιοθέτησής της».

https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/994791_ee-kamia-kyrosi-stin-toyrkia-kai-synehizei-na-tin-hrimatodotei

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα