ΕΕ: Άρνηση συνεργασίας της Τουρκίας σε οκτώ αιτήματα της επιχείρησης «Ειρήνη»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Τουρκία έχει απορρίψει οκτώ φορές αιτήματα της επιχείρησης «Ειρήνη» για επιθεώρηση πλοίων υπό τουρκική σημαία, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Matilde A την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις, ο Πίτερ Στάνο.

«Λυπούμαστε για την άρνηση της Τουρκίας στο αίτημα της ‘Ειρήνης’ να επιθεωρήσει το εμπορικό πλοίο Matilde A. Η επιχείρηση ‘Ειρήνη’ δρα δυνάμει της απόφασης 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν κληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστούν σε αυτές τις επιθεωρήσεις», τόνισε ο κ. Στάνο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε επιπλέον πως «το γεγονός ότι η ‘Ειρήνη’ δεν μπόρεσε να διενεργήσει αυτούς τους ελέγχους δεν αποδεικνύει στην παρούσα φάση παραβίαση του εμπάργκο, αλλά δείχνει έλλειψη συνεργασίας για την επαλήθευσή του».

Οι αρνήσεις δεν αιτιολογήθηκαν, συμπλήρωσε ο κ. Στάνο προσθέτοντας ότι «οι φιλικές προσεγγίσεις ή τα αιτήματα για επιθεωρήσεις δεν προδικάζουν τη φύση των δραστηριοτήτων των σκαφών που εξετάζονται ή επιθεωρούνται».

«Η επιχείρηση ‘Ειρήνη’ παρακολουθεί στενά ύποπτα πλοία, ανεξαρτήτως προέλευσης, και διενεργεί επιθεωρήσεις σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να αναφέρουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις και όλες τις δραστηριότητές μας στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Τουρκία έχει γραμμένο τον ΟΗΕ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλους δαύτους τούς καφενέδες στα παλαιότερα των υποδημάτων της και, ως αποδεικνύεται, δικαίως, αφού είναι αδύναμοι (;) κι απρόθυμοι να τής επιβληθούν. Έχει μαζέψει τσουβάλια καταδίκες τού ΣΑ τού ΟΗΕ για την κατοχή τής μισής Κύπρου, αλλά τίποτε άλλο.

    Όταν το 1990 το Ιράκ κατέλαβε το Κουβέιτ, ο ΟΗΕ το διέταξε να αποχωρήσει. Επειδή δεν το έκαμε και πάλι ο ΟΗΕ, με διεθνή στρατιωτική δύναμη, φρόντισε να το πετάξει έξω το 1991.

    Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Καλά κάνει η Τουρκία που τούς έχει γραμμένους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα