Εδραίωση της Ρωσίας στον Νότο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ “Καθημερινή”
 

Προσεισμικές δονήσεις αναστατώνουν την περιοχή κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου και εντάσεως μεγαλυτέρας ασφαλώς στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ήταν, ωστόσο, μάλλον παρακινδυνευμένο να προδικάσει κάποιος τεκτονικές αναταράξεις που θα οδηγούσαν σε δραματικές αλλαγές της διαμορφωθείσης από ετών καθεστηκυίας τάξεως πραγμάτων, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η σταθερή διεύρυνση της ρωσικής επιρροής προς Νότο. Παρά το γεγονός ότι, από την επικράτηση των Μπολσεβίκων το 1917 έως την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη το 1989, η Ρωσία πέρασε από φάσεις σεισμικών αλλαγών, ουδέποτε έπαυσε να εμφορείται από αυτοκρατορική αντίληψη και να ενεργεί με αδιατάρακτη συνέπεια επί τσάρων, επί Στάλιν και επί Πούτιν στις ημέρες μας.

Αξιοποιώντας ατυχέστατες πρωτοβουλίες της Δύσεως αποσκοπούσες στη διέγερση φιλοδοξιών τοπικών παραγόντων, αρχίζοντας από τη Γεωργία, την Ουκρανία στη συνέχεια, και κορυφώνοντας με την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δρομολόγησε την κάθοδο της Ρωσίας προς τον Νότο. Η Δύση δεν αντέδρασε με τρόπο πειστικό.

Η ατυχέστερη παρέμβαση υπήρξε η επίθεση εναντίον της Συρίας αποσκοπούσα στην ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ, συνδυάσθηκε με αποκλεισμό της Αγκυρας από το όλο εγχείρημα και οδήγησε στην εκτράχυνση των σχέσεων της Ε.Ε. και της αμερικανικής διοικήσεως Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κ. Πούτιν ανεδείχθη «σε μείζονα διαμεσολαβητικό παράγοντα» –σε broker– μεταξύ των εμπλεκομένων Τούρκων, Σύρων, Κούρδων και Ιρανών, και πιθανόν των Αμερικανών. Οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν μάλλον τον λογαριασμό. Βεβαίως, ούτε η Aγκυρα ούτε η Τεχεράνη θα υπαχθούν στη ρωσική επιρροή. Ούτε αυτός είναι ο στόχος του κ. Πούτιν.

Σε αυτή τη φάση ακριβώς, η Εκκλησία της Ελλάδος έσπευσε να αναγνωρίσει την αποσχισθείσα Εκκλησία της Ουκρανίας, στηρίζουσα την πατριαρχική απόφαση. Θα υπάρξουν συνέπειες «εκκλησιαστικές», στα Ιεροσόλυμα και στο Aγιον Oρος πιθανότατα – αναμενόμενες ωστόσο. Αλλά η δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσίζοφ στην ακριτική Ρόδο ότι «οι Ελληνες μπορεί να έχουν την ίδια μοίρα με τους Κούρδους», που «εγκαταλείφθηκαν» από τις ΗΠΑ, ξεπερνά τα διπλωματικά εσκαμμένα. Αυτά είναι τα εκτός ελέγχου από τον όποιο κυβερνητικό «σχεδιασμό».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα