«Είμαστε τόσο κοντά όσο και μακριά»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

Εξακολουθούν να υπάρχουν οι αγεφύρωτες διαφορές σε Διακυβέρνηση και Περιουσιακό
Δεν πρόκειται να ξαναδοθεί οποιοδήποτε έγγραφο προς τους πολιτικούς αρχηγούς, διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Για τα ευρήματα δικοινοτικής έρευνας σχετικά με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο

Ανοιχτή με αρκετά ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα εξακολουθεί να παραμένει η συζήτηση στο Κυπριακό για τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Περιουσιακού. Αυτό δήλωσε επανειλημμένως χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του πρώτου μέρους της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών στη Γενεύη.

Αν και η συζήτηση της Δευτέρας έληξε άδοξα εξαιτίας της απαίτησης του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να γίνει αποδεκτή από την ε/κ πλευρά η εκ περιτροπής Προεδρία, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως σε κανένα στάδιο της χθεσινής συζήτησης δεν τέθηκε στο τραπέζι το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Συνεχίστηκε σήμερα η συνάντηση, όπως ήταν καθορισμένο, με συζήτηση θεμάτων Διακυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, η συμμετοχή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα, τροποποίηση του Συντάγματος και άλλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Χρειάζεται συζήτηση
Ερωτηθείς, αν υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις στο θέμα της Διακυβέρνησης, επανέλαβε πως πρόκειται για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, τονίζοντας πως στην παρούσα φάση, μετά από 19 μήνες διαπραγματεύσεων, κανείς δεν ανέμενε ότι θα υπάρξει άμεσα ούτε σύγκλιση ούτε συναντίληψη.

«Είναι δύσκολα, χρειάζεται συζήτηση, περαιτέρω επεξεργασία και από πλευράς διαπραγματευτών και τεχνοκρατών, και ο στόχος ο δικός μας είναι να υπάρξουν αποτελέσματα.Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», τόνισε. Σε ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφου της «Σημερινής», ότι προ ενός μηνός η Κυβέρνηση έλεγε πως θα έπρεπε να υπάρχει ακτίνα συμφωνίας για να συγκληθεί διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, είμαστε τόσο κοντά όσο και τόσο μακριά».

Λυπηρή η διαρροή
Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε, επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά στη διαρροή εγγράφων σχετικά με τις διαφορές στο θέμα της διακυβέρνησης και του περιουσιακού, σημειώνοντας πως είναι λυπηρό κάποιοι, είτε μέσω διαρροών είτε με ατάκες, να δημιουργούν κλίμα σε μια τόσο δύσκολη φάση των συνομιλιών. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι η ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχίσει, ωστόσο δεν πρόκειται να ξαναδοθεί οποιοδήποτε έγγραφο προς του πολιτικούς αρχηγούς.

Εν τω μεταξύ χθες, το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τα ευρήματα δικοινοτικής έρευνας σχετικά με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, η οποία πηγάζει από απόψεις Ε/κ και Τ/κ. Την έρευνα διενήργησαν οι Ελληνοκύπριοι Κέντας και Λόρδος με τον Τουρκοκύπριο Αχμέντ Σοζέν. Περισσότερα για τα ευρήματα της έρευνας αργότερα.

Εν τω μεταξύ, από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Γενεύη βρίσκεται αυτές τις μέρες ο εκπρόσωπός του στην Κύπρο Βιντζέντζο Κούτζο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα» και της «Σημερινής», ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Ανδρέας Χατζηράφτης, που συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα έχει συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε μια προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει εναντίον της φόρμουλας του Οργανισμού για τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των περιουσιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε δηλώσεις της στη «Financial Times» η Αμάντα Πολ, του think-tank του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, επεσήμανε πως ένα ενοποιημένο κυπριακό κράτος ενδεχομένως να χρειαστεί περίπου €10 δις ευρώ εκ των προτέρων χρηματοδότηση για επενδύσεις στη Διοίκηση, τις υποδομές και τις αποζημιώσεις στο θέμα της ιδιοκτησίας των εκτοπισθέντων.

Επικαλούμενη τις συζητήσεις με διεθνείς τεχνοκράτες και τοπικούς εμπειρογνώμονες, η κ. Πολ είπε πως €2-3 δις ευρώ ενδέχεται να απαιτηθούν για τη δημιουργία μιας νέας Δημόσιας Διοίκησης και αστυνομικής δύναμης, καθώς και για την ανοικοδόμηση της κλειστής πόλης του Βαρωσίου.

«Δεν υπάρχει καμία πραγματική επίσημη εκτίμηση των πραγματικών δαπανών, απ’ όσο ξέρω. Αλλά νομίζω ότι άμεσα πρόκειται να χρειαστούν 10 δις ευρώ εκ των προτέρων, αφού για το θέμα του περιουσιακού δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα των «Financial Times» σημειώνει πως εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το τι θα συμβεί με τα τουρκοκυπριακά χρέη προς την Άγκυρα, τα οποία μετά από τέσσερεις δεκαετίες συνεχών επιχορηγήσεων και δανείων, οι διπλωμάτες εκτιμούν πως ανέρχονται μεταξύ 4 και 10 δις ευρώ.

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα