«Δύο στα δύο»: Μετά την Λιβύη νέο «στραπάτσο» με Αζερμπαϊτζάν – Η ελληνική εξωτερική πολιτική στα «καλύτερά» της

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Άλλωστε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είναι έτσι οπότε τέτοιο πολιτικό σύστημα θα παράξει.

Μετά λοιπόν, τη φαεινή ιδέα που είχε το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει το 2015 την τουρκόφιλη κυβέρνηση του εθνικά Τούρκου Σάρατζ (που ανήκει στην Μουσουλμανική Αδελφότητα η οποία αποτελούσε το πολιτικό σκέλος του ISIS και είναι σύμμαχος του ισλαμιστή Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν) στην Λιβύη με αποτέλεσμα να υπογράψει με την Άγκυρα μνημόνιο καθορισμού θαλασσίων ζωνών με βάση το οποίο αρπάζουν και οι δύο μαζί ελληνική υφαλοκρηπίδα, μια άλλη ακόμα πιο φαεινή ιδέα της κυβέρνησης Σαμαρά που εν συνεχεία την τίμησε φανατικά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωρίμασε και αποδίδει «καρπούς».

Μιλάμε για τον περίφημο αγωγό ΤΑΡ που θα φέρει το αζερικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2.

Τώρα φτάσαμε στο σημείο οι Αζέροι να μας βρίζουν στα μούτρα και να προσβάλλουν τον Έλληνα πρεσβευτή στο Μπακού και να μας λένε κιόλας πως ότι κι αν συμβεί, «εμείς θα πάρουμε το μέρος της Τουρκίας, γκέκε;».

Το Μπακού προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου προσβολή κατά της Ελλάδος καθώς όταν ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν Νικόλαος Πιπερίγκος κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ, αυτός αντιμετώπισε τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο ως εχθρικές χώρες και τις κατηγόρησε ότι συνεργάζονται στρατιωτικά με την Αρμενία.

Είπε μάλιστα (αυτό που το ξέρουμε όλοι) ότι το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία ευθυγραμμίζονται σε όλα τα θέματα. Είπε πως θα υποστηρίζουν χωρίς δισταγμό την Τουρκία σε κάθε ζήτημα.

Άρα αυτόματα καθίσταται εχθρική χώρα προς την Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον περιβόητο αγωγό ΤΑΡ που κάποιοι είχαν την φαεινή ιδέα να τον προωθήσουν πάση θυσία προς ακύρωση του ρωσικού South Stream.

«Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ο φίλος και εταίρος μας, αλλά και μια αδερφική χώρα για εμάς. Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία χωρίς κανέναν δισταγμό σε όλες τις περιστάσεις. Αυτοί υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν σε όλα τα ζητήματα και τους υποστηρίζουμε κι εμείς σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων πληροφοριών στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Προσέξτε τι είπε. Ότι πληροφορία θα έχει στην διάθεσή του το Μπακού που να αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, θα την μοιράζεται αμέσως με την Άγκυρα. Δηλαδή σε ένα πεδίο ζωτικών συμφερόντων για την Ελλάδα, το Αζερμπαϊτζάν, ξεκαθαρίζει πως θα είναι εναντίον μας, η αλλιώς με τους εχθρούς μας.

Όπως, επίσης, επισήμανε στον Έλληνα πρέσβη: «Θέλω να γνωρίζετε τη θέση μας. Η θέση αυτή έχει επισήμως γίνει γνωστή από την αζερική κυβέρνηση με δικές μου οδηγίες».

Μετά την προσβλητική υποδοχή του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στο νέο διπλωματικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στη χώρας ήρθαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του και γέλαγε κάτω από τα μουστάκια του…

Όπως έγραψε, με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Ευχαριστούμε πολύ, αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Ποτέ δεν αισθανθήκαμε αμφιβολίες για τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν. Και η Τουρκία αταλάντευτα θα είναι πάντα δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν. Ένα Έθνος. Δύο κράτη».

Έτσι λοιπόν συνεχίζονται οι επιτυχίες μας στην εξωτερική πολιτική.

Αν είχαμε κατασκευάσει τον ρωσικό South Stream όλα θα ήταν διαφορετικά. Το γεγονός ότι ακυρώθηκε με υπαιτιότητα της Ελλάδας όπως και η διακρατική συμφωνία της αγοράς των ρωσικών BMP-3 ήταν οι ολέθριες κινήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων που οδήγησαν την Ρωσία στην αγκαλία της Τουρκίας.

Το ωραίο είναι ότι εν τέλει ο South Stream γίνεται και θα περνάει από την Βουλγαρία. Δηλαδή οι Βούλγαροι «τα αρπάζουν» απ’όλους, Δυτικούς, Ανατολικούς, Βόρειους, εξωγήινους και εμείς μένουμε με το… παγωτό στο χέρι ως οι χαζοί των Βαλκανίων.

Να προσθέσουμε πως ο ΤΑΡ θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τα αζερικά κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ 2 και θα διέρχεται από την Τουρκία. Σε περίπτωση δηλαδή μιας διένεξης με την Τουρκία, το φυσικό αέριο θα «εξαφανιστεί» είτε στην πηγή του, είτε στην διαδρομή του.

Αξίζει να πούμε επίσης πως το Σαχ Ντενίζ 2 δεν θεωρείται επαρκές για να «γεμίσει» τον αγωγό που όπως ήθελαν να πιστεύουν πολλοί θα αποτελούσε εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη πέραν του ρωσικού φυσικού αερίου.

Βλέπετε για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, η «εναλλακτική πηγή» πρέπει να πληρεί κάποιες προδιαγραφές:

1) Να είναι φθηνή,

2) Να είναι άφθονη,

3) και επίσης σημαντικό, να είναι ασφαλής για τον καταναλωτή (που σημαίνει να μην ανησυχεί η καταναλώτρια χώρα ότι θα της κόψουν την παροχή οι προμηθευτές επειδή θα της κρατάνε μούτρα ή γιατί απλούστατα σκέφτονται να κάνουν έναν πόλεμο μαζί της για να της επιβάλλουν την θέλησή τους).

«Εύγε» σε όσους σκέφτονται την εξωτερική μας πολιτική με βάση ότι αρέσει στην Ουάσινγκτον ή σε όποιον άλλον που σκέφτεται τα δικά του συμφέροντα και δεν υπολογίζει τα δικά μας.

https://www.pronews.gr/opinion-makers/911640_dyo-sta-dyo-meta-tin-livyi-neo-strapatso-me-azermpaitzan-i-elliniki-exoteriki

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα