‘Δωράκι’ ενός δις ευρώ, από την κυβέρνηση, σε τρείς μεγάλους Ενεργειακούς Ομίλους, με τροπολογία, που πέρασε από την Βουλή! Απαλλάσσονται από βασική υποχρέωση, που τους έθετε ο νόμος, για να πάρουν άδεια για ΑΠΕ σε Κρήτη και νησιά!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

‘Δωράκι’ ενός δις ευρώ κάνει η κυβέρνηση, στο μεσοκαλόκαιρο, σε τρείς μεγάλους Ενεργειακούς Ομίλους, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας και δημιουργώντας έντονο προβληματισμό σε επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η περίφημη ‘ελεύθερη αγορά’, για την οποία ‘κόπτονται όλοι’, τελικά στην πράξη ευτελίζεται σε μια κλειστή λέσχη ολίγων, που ευνοούνται από το γκουβέρνο, καταπατώντας κάθε έννοια ελεύθερου ανταγωνισμού, που είναι σύμφυτη με τον κεντρικό πυρήνα της παραγωγικής και αναπτυξιακής ιδιωτικής πρωτοβουλίας!

Πιο συγκεκριμένα, με φωτογραφική τροπολογία, που αφορά τρείς Ενεργειακούς Ομίλους, καταργείται η υποχρέωση, που όριζε παλαιότερος νόμος, για όλες τις εταιρείες που θα πάρουν άδεια για να επενδύσουν σε ΑΠΕ στην Κρήτη και στα νησιά, να κατασκευάσουν -με δικά τους έξοδα- ανεξάρτητες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις ηλεκτροδότησης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα! Τι λέει λοιπόν η τροπολογία; Ορίζει ότι αντί να ξοδέψουν οι συγκεκριμένοι Όμιλοι, περίπου ένα δις ευρώ για την κατασκευή των υποθαλασσίων διασυνδέσεων της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα, θα σπεύσει το ίδιο το Κράτος να τους κάνει τη δουλειά! Δηλαδή θα κατασκευαστούν οι απαιτούμενες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις (οι περισσότερες έχουν προχωρήσει) με χρήματα του Ελληνικού λαού!

Ποιοι ωφελούνται;

Αν ανατρέξει κανείς στην προϊστορία του όλου ζητήματος θα ανακαλύψει ότι οι εταιρείες, που ευνοούνται, στην πράξη, από την κυβερνητική τροπολογία είναι οι:

  1. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με εγκατεστημένες ή αδειοδοτημένες μονάδες ισχύος άνω των 5.100 MW.
  2. Όμιλος Κοπελούζου, με εγκατεστημένες ή αδειοδοτημένες μονάδες ισχύος άνω των 2.100 MW.
  3. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με εγκατεστημένες ή αδειοδοτημένες μονάδες ισχύος κάτω από 1.000 MW.

Η σχετική ρύθμιση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι μικρότεροι παίκτες αισθάνονται ότι πνίγονται από μια λέσχη ισχυρών, που ευνοείται από την κυβέρνηση. Χρονικά συμπίπτει με μια πραγματική εικόνα, που περιγράφεται ως εξής: Η Κρήτη έχει γεμίσει από ανεμογεννήτριες, ενώ ολοκληρώνεται ο βασικός κύκλος διασυνδέσεων της μεγαλοννήσου με την Πελοπόννησο, κόστους άνω των 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, κόστους άνω του ενός δις ευρώ! Επιπρόσθετα, το πιο δύσκολο και πολυσύνθετο έργο, δηλαδή η διασύνδεση των Κυκλάδων, έχει ενταχθεί στα Ταμείο Ανάκαμψης, με κόστος άνω των 400 εκατ. ευρώ και με προοπτική ολοκλήρωσης στα τέλη Δεκεμβρίου του 2024.

Έντονες αντιδράσεις στη Βουλή

Και ναί μεν, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στη Βουλή μέσα από τις δηλώσεις του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος κ. Σ. Φάμελλου , ο οποίος, όμως, ‘ξέχασε’ να πεί ότι ανάλογη ρύθμιση προωθούσε και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκης!

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, σε μία έκρηξη ειλικρίνειας, ήρθε να επιβεβαιώσει  ότι πρόκειται για ‘κυβερνητικό δωράκι’, αναφέροντας και τα ακόλουθα, εξόχως αποκαλυπτικά: «Αφού ήδη κατασκευάζονται διασυνδέσεις, δεν θέλουμε να προκληθεί παραπάνω κόστος με ακριβές ταρίφες. Δεν θέλουμε να κατασκευάσουμε νέες γραμμές, που δεν χρειαζόμαστε!»

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ακόμη εκδήλωση της παθογένειας του στρεβλού χαρακτήρα του Ελληνικού καπιταλισμού, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις, με καθαρή ευθύνη των κυβερνήσεων, νοθεύει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, που αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της σωστής και αποδοτικής για το κοινωνικό σύνολο λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς!

https://europost.gr/doraki-enos-dis-eyro-tin-kyvernisi-se-treis-megaloys-energeiakoys/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα