Δυσφορία Αθήνας για Βερολίνο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την ξεκάθαρη δυσαρέσκεια της Αθήνας έναντι του Βερολίνου για τη στάση που τηρεί η Γερμανία στο ζήτημα της Λιβύης εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε βεβαίως στη δεύτερη διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στη γερμανική πρωτεύουσα. «Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει απευθείας επικοινωνία και διάλογο με τη λιβυκή πλευρά, ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση. «Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να θέσει και σε μια πιο ρεαλιστική βάση τις προσδοκίες που πρέπει να υπάρχουν μετά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα. «Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου», είπε ο κ. Δένδιας και επισήμανε ότι «ήταν διαφορετικό διότι οι διαφορές μας είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στον δημόσιο λόγο και πρέπει να σας πω ότι επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης. Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν θα τη συζητήσουμε με την Τουρκία, όπως δεν θα τη συζητήσουμε και με καμία άλλη χώρα. Βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και της UNCLOS, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα». Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμα ότι «η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη των πραγμάτων. Κατ’ αρχήν, δεν έχει συνυπογράψει την UNCLOS. Λάθος, κατά την άποψή μου, αλλά αυτή είναι η τουρκική θέση. Κατά δεύτερον, έχει εκπέμψει το casus belli έναντι της Ελλάδας, το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο».

Αιχμές

Σημειώνεται ότι ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε αιχμές για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου. «Παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη, η Ελλάδα φαίνεται ότι μένει εκτός της Διαδικασίας του Βερολίνου. Εντός, πάντα, η απομονωμένη Τουρκία». Από την τουρκική πλευρά, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ επιβεβαίωσε (για ακόμα μια φορά) ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, ενώ επανήλθε στα περί διμερών διαφορών Ελλάδας – Τουρκίας λέγοντας ότι «η Aθήνα πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μέσω της Ε.Ε.». Ο κ. Τσελίκ μάλιστα παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να συμβεί αυτό, οι διαφορές σε ΑΟΖ δεν μπορούν να επιλυθούν με γαλλικά πλοία». Και κατέληξε τονίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι «δίχως προϋποθέσεις».

“Καθημερινή”

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα