Δυο Σενάρια για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με την McKinsey & Company

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Νίκου Βαρσακέλλη, Καθηγητή Τμήματος Οικονομίας ΑΠΘ, πρώην αντιπρύτανη.

Στις 16 Μαρτίου κυκλοφόρησε η τελευταία επικαιροποιημένη έκθεση της McKinsey & Company σχετικά με τις προβλεπόμενες εξελίξεις στην επιδημία του κοροναϊού και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο σενάρια: α) της καθυστερημένης ανάκαμψης και β) της παρατεταμένης συρρίκνωσης.

Α. Καθυστερημένη ανάκαμψη: Επιδημιολογικά, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα κρούσματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα αυξάνουν ραγδαία μέχρι τα μέσα Απριλίου. Πιο επιθετικές πολιτικές για κλείσιμο δραστηριοτήτων, που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις, περιορίζουν την διασπορά. Το αποκορύφωμα των κρουσμάτων τοποθετείται στα τέλη Απριλίου ενώ θα αρχίζουν να μειώνονται σημαντικά από τα μέσα Ιουνίου ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων πολιτικών και της μεταβολής του καιρού. Από το φθινόπωρο του 2020 παρατηρείται αναζωπύρωση, όμως τα συστήματα δημόσιας υγείας θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα. Η επιδημία αναμένεται να συνεχιστεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής λόγω του κλίματος. Η Κίνα και οι χώρες της Ανατολικής Ασίας θα συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία ανάκαμψης και του ελέγχου του ιού από το τέλος του πρώτου τρίμηνου ή από τις αρχές του δευτέρου τριμήνου.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πρώτου σεναρίου προβλέπεται να είναι οι παρακάτω:

Η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα και την Ανατολική Ασία ξεκινά στις αρχές του δευτέρου τριμήνου, όμως οι αλυσίδες παραγωγής αξίας σε παγκόσμια κλίμακα θα εξακολουθήσουν να είναι αδύναμες, ενώ και η παγκόσμια ζήτηση θα είναι μειωμένη. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η κατάσταση καραντίνας σε μεγάλη έκταση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, και η κοινωνική απομόνωση οδηγούν αναπόφευκτα σε μειωμένη ζήτηση και κατά συνέπεια σε μείωση των επενδύσεων για το 2020. Αναμένεται αύξηση των απολύσεων και αύξηση της ανεργίας. Θα παρατηρηθεί αύξηση των χρεοκοπιών επιχειρήσεων πιέζοντας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η πολιτική της αυξημένης ρευστότητας, που υιοθετήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες, δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση λόγω των ήδη χαμηλών επιτοκίων, ενώ και οι δημοσιονομικές ενέσεις δεν αναμένεται να είναι επαρκείς και σε μη σωστό χρόνο. Επομένως, η πίεση σε όλα τα παραπάνω θα οδηγήσει σε ύφεση μέχρι και το τρίτο τρίμηνο και η όποια ανάκαμψη αναμένεται να έλθει προς το τέταρτο τρίμηνο. Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά το 2020, λόγω της ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα και στις χώρες της Ασίας.

Β. Παρατεταμένη συρρίκνωση.  Επιδημιολογικά, τα μέτρα που λαμβάνονται από τα δημόσια συστήματα υγείας των ΗΠΑ και της Ευρώπης αναμένεται να έχουν ορισμένα αποτελέσματα μόλις στις αρχές Ιουνίου. Ο ιός αποδεικνύεται ότι δεν έχει εποχικότητα  και το φθινόπωρο του 2020 εμφανίζεται μετάλλαξη του ιού, οδηγώντας σε αύξηση των κρουσμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι καραντίνες γίνονται πιο ασφυκτικοί προκειμένου να περιοριστεί το κύμα των κρουσμάτων.  Το Ιράν εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο στην Μέση Ανατολή ενώ στην Νότια Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική παρατηρείται έκρηξη των κρουσμάτων λόγω του κλίματος και του νεανικού πληθυσμού.  Στην Κίνα και στην Ανατολική Ασία παρατηρείται επανάκαμψη της επιδημίας ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για ταχεία οικονομική ανάκαμψη.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του δεύτερου σεναρίου προβλέπεται να είναι οι παρακάτω.

Η Κίνα και η Ανατολική Ασία επανέρχονται στην ύφεση καθώς η ανάκαμψη εκτροχιάζεται το 2020 και μεταφέρεται στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρατηρείται σημαντική μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και των αντίστοιχων δαπανών των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε βαθιά ύφεση κατά το 2020. Οι απολύσεις και οι χρεοκοπίες αυξάνουν ραγδαία μέσα στο 2020, οδηγώντας σε περαιτέρω ύφεση. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε δύσκολη θέση αλλά, λόγω της καλύτερης κεφαλαιοποίησης και των μέτρων μακροοικονομικής πολιτικής, αποφεύγεται η τραπεζική κρίση σε μεγάλη κλίμακα. Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική αποδεικνύονται ανεπαρκείς στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι συνολικές οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι τόσο σοβαρές που οδηγούν σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά το 2020 και η προβλεπόμενη αλλά αργή ανάκαμψη αναμένεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

McKinsey & Company: COVID-19: Briefing Note. Global Health & Crisis Response. Updated: March 16, 2020

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα