Δραματικό μήνυμα από το Ισραήλ για τον μεγαλομανή Ερντογάν: Η Τουρκία είναι το επόμενο Ιράν…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

O Bernard Lewis, από τους σημαντικότερους σύγχρονους ιστορικούς σε θέματα Μέσης Ανατολής, τόνισε όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία, ότι υπάρχει περίπτωση το Ιράν να γίνει Τουρκία και η Τουρκία να γίνει Ιράν.

Τα παραπάνω γράφει ο αρθρογράφος Dan Shiftan στην εφημερίδα Israel Hayom. Σημειώνει:

Εννοούσε ότι σε περίπτωση πτώσης του καταπιεστικού καθεστώτος, στο Ιράν μπορεί να γίνουν πραγματικότητα οι ελπίδες που είχε από τη μετριοπάθεια και τη συμβολή της Τουρκίας, ενώ ο Erdogan κινδυνεύει να κατακρημνίσει τη σύγχρονη και μετριοπαθή Τουρκία που κληρονόμησε, στον καταστροφικό ριζοσπαστισμό του επαναστατικού Ιράν. Εν τω μεταξύ, πραγματικότητα γίνεται η απειλή από την Άγκυρα και όχι η ελπίδα από την Τεχεράνη.

Εκτός από την καταστροφή που έφερε στη χώρα του, η μεγαλομανής πολιτική του Erdogan, αναστάτωσε τους γείτονές του στην Αραβική Χερσόνησο και στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Οι ζημιές του φτάνουν και στην Ευρώπη. Η πολιτική του είναι επιζήμια για τα αμερικανικά και τα ισραηλινά συμφέροντα. Η Χαμάς, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και η κυβέρνηση Saratz στην Τρίπολη είναι οι μόνοι σύμμαχοί του.

Για την Ευρώπη αποτελεί πολύπλευρη απειλή. Όταν έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία ήταν διαφορετική από τα υπόλοιπα μέλη, αλλά σταδιακά ανέπτυξε δημοκρατικά χαρακτηριστικά και ήταν δυνατόν να βασιστεί κάποιος στον μεγάλο στρατό της για τις ανάγκες της Συμμαχίας. Τελευταίως, φαίνεται να υπάρχει απόλυτη αντίθεση μεταξύ των δημοκρατικών χαρακτηριστικών των μελών της Συμμαχίας και του τουρκικού καταπιεστικού καθεστώτος.

Οι στενοί δεσμοί του Erdogan με τη Ρωσία και η αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας που απειλούν τα συμμαχικά αεροσκάφη, μαρτυρούν τις προθέσεις του. Οι κινήσεις του για την εξουδετέρωση στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, που δεν ασπάζονται τις απόψεις της κυβέρνησης, το στρατιωτικό πλεονέκτημα της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η πολιτική του καταστρέφει την αξιοπιστία της Τουρκίας την κρίσιμη στιγμή. Πρόκειται για έναν “Δούρειο ίππο” μέσα στο ΝΑΤΟ.

Ο Erdogan δεν προσπαθεί να καμουφλάρει την απειλή για την Ευρώπη και τους θεσμούς της, εργαλειοποιώντας τον τουρκικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες. Με την επιθετική ενθάρρυνσή του διεξάγεται μια διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης που απαιτεί αφοσίωση στην Τουρκία και στον ισλαμικό πολιτισμό, εις βάρους της ιθαγένειας και της διαδικασίας ένταξής τους.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει τη διευθέτηση στην οποία κατέληξε η Merkel με την Τουρκία, τον φθινόπωρο του 2015, για την παύση της ροής των προσφύγων έναντι ενός δις ευρώ. Από τότε ο Erdogan καυχιέται ανοιχτά για την ικανότητά του να ξεπερνάει τα εμπόδια, ώστε εκβιαστικά να αποκομίζει οφέλη και χρήματα από τους φοβισμένους Ευρωπαίους.

Ο κίνδυνος που αποτελεί ο Erdogan για τα αμερικανικά συμφέροντα είναι ξεκάθαρος και είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος γιατί ο Πρόεδρος Trump αποδέχεται την τρέλα του. Οι ζημίες που προκαλεί στο ΝΑΤΟ πλήττουν και τις ΗΠΑ.

Η αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής κοινωνίας, μέσω των ριζοσπαστικών μουσουλμάνων πολιτών thw και η εισροή προσφύγων, υπονομεύει την ανθεκτικότητα των Ευρωπαίων απέναντι στη Ρωσία, ενισχύοντας την ήδη ισχυρή τάση συμβιβασμού τους.

Ο αγώνας εναντίον των Κούρδων βλάπτει τους αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ, προκαλώντας στις τοπικές δυνάμεις έλλειψη εμπιστοσύνης στους Αμερικανούς. Στα ανωτέρω προστίθενται οι απειλές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με την ενθάρρυνσή του Erdogan, υπέρ των φιλο-αμερικανικών καθεστώτων στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία, στον Κόλπο και στην Ιορδανία και στην εχθρική πολιτική του κατά του Ισραήλ. Και στη Μεσόγειο, οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την επιθετική ηγεμονία της Τουρκίας. Η μόνη αμερικανική τιμωρία – ο αποκλεισμός από τα F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων, δεν είναι αποτρεπτική.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έχει μακρύ λογαριασμό με τον αντισημίτη, μεγαλομανή από την Άγκυρα. Υποστηρίζει τη Χαμάς, προσπάθησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και επιτρέπει στον αρχι-τρομοκράτη Hasan Al Aruri να δρα από την χώρα του, κατέχοντας τουρκικό διαβατήριο. Απειλεί τους πιο σημαντικούς Άραβες συμμάχους, υποκινεί μια παν-μουσουλμανική στάση εναντίον του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, στέλνοντας τους πράκτορές του εκεί. Στη Μεσόγειο απειλεί τους ενεργειακούς πόρους και τους συμμάχους της.

Ο Erdogan είναι μισητός και απομονωμένος. Η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον οικονομικό τομέα. Πριν από ένα περίπου μήνα, ο οίκος Moodys υποβάθμισε την τουρκική πιστοληπτική ικανότητα στο επίπεδο B2, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, πριν από 30 χρόνια.

Πέρα από την εθνικιστική υποκίνηση και τα μέσα καταστολής, ο Erdogan διατηρούσε τη θέση του χάρη στην καλή οικονομική κατάσταση. Η κατάσταση της οικονομίας μπορεί να επηρεάσει τη δύναμή του, αλλά απαιτείται η παρέμβαση της αμερικανικής ηγεσίας, κάτι που δεν έκανε ο Trump και ο Biden πιθανότητα δεν έχει πρόθεση να το κάνει.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

ΠΗΓΗ: Dan Shiftan στην εφημερίδα Israel Hayom

Δραματικό μήνυμα από το Ισραήλ για τον μεγαλομανή Ερντογάν: Η Τουρκία είναι το επόμενο Ιράν…

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δέν μπορώ νά ακούω συνέχεια τό πόσο απομονωμένος είναι ο Τούρκος, καί πόσο τόν μισούν όλοι, πού βρίσκει υποστήριξη καί έχει αιματοκυλίσει όλα τά Ανατολικά σύνορά του, τά Βόρεια καί υποστηρίζει όλες τίς ανήθικες ακραίες αλητείες, Μπόκο Χαράμ, Τζιχαντιστές κλ. μά υποψήφια τήν Ελλάδα? Πού? ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΥΠΟΘΑΛΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΗΘΟΥΝ, ΕΕ, ΗΠΑ, ΗΒ, Ρωσία, γιά τό Κατάρ δέν λέω διότι είναι ΦΑΝΕΡΟΣ εταίρος, ΟΙ ΆΛΛΟΙ, κάνουν δήθεν πώς αγανακτούν αλλά ΑΥΤΟΙ ειναι οι βασικοί υποστηρικτές του. Εξέθρεψαν όλοι αυτοί ένα τέρας, καί θά τό βρούν μπροστά τους όπως είχαν κάνει μέ τήν Αλ Κάιντα, καί τούς Τζιχαντιστές, δήθεν νά αναχαιτίσουν τόν Ασαντ, αλλά στό τέλος οι βρώμικες συνεργασίες κι αυτού μέ τούς Ρώσους τούς ήλθε μπούμεραγκ. Ο Ερντογάν άπαξ καί βγήκε από τό μπουκάλι ως Τζίνι, τελείωσε, άντε χώσε τον πάλι μέσα. Τελείωσαν οι μέρες ανεμελιάς καί εφησυχασμού γιά εμάς τούς Έλληνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα