Διπλό σκηνικό πόλωσης στήνει η Αγκυρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νέο σκηνικό πόλωσης στήνει η Αγκυρα τόσο έναντι της Ελλάδας, αλλά και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τελευταία, χρονικώς, αφορμή την επεισοδιακή νηοψία σε τουρκικό πλοίο από γερμανική φρεγάτα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Irini» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Αντιδρώντας στην τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκανε λόγο για «εύλογες υποψίες ότι το τουρκικό πλοίο δρούσε ενδεχομένως κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ», το οποίο επιτηρεί η επιχείρηση «Irini», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε με «απάντηση στο πεδίο της δράσης».

«Θα δώσουμε απάντηση και στο πεδίο της δράσης, ενώ θα παρακολουθούμε και τις νομικές και πολιτικές διαδικασίες. Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Αυτή είναι η εντολή του προέδρου μας», ήταν η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου (στην ισλαμιστική εφημερίδα Γενί Ακίτ) με διπλά μηνύματα κατά Ελλάδας και Ε.Ε..

«Οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται. Τα ερευνητικά μας πλοία Οruc Reis και Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις δραστηριότητες έρευνας τους στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα αντιδρά στις δραστηριότητες του Oruc Reis  προβάλλοντας μαξιμαλιστικά επιχειρήματα. Ωστόσο αυτές οι αντιρρήσεις δεν έχουν αξία», είπε.

Επαναλαμβάνοντας τα περί ετοιμότητας για διάλογο («Η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες. Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη, κι εμείς είμαστε έτοιμοι») ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην επερχόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

«Τα λογικά μέλη της ΕΕ γνωρίζουν ότι μια αρνητική απόφαση που τυχόν ληφθεί σε αυτή τη Σύνοδο θα βλάψει την ΕΕ. Εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής. Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που λαμβάνει η ΕΕ, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε.

Τις τουρκικές προκλήσεις συμπλήρωσαν τρεις νέες Navtex με τις οποίες η Αγκυρα επαναφέρει τα περί παραβίασης των συνθηκών της Λωζάνης εκ μέρους της Ελλάδας, «ζητώντας» αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών.

Όπως ήταν φυσικό, η Αθήνα αντέδρασε διά του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στα νέα τουρκικά τεχνάσματα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής.

«H Τουρκία απώλεσε δυστυχώς μία ακόμη σημαντική ευκαιρία να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη κατ’ εξακολούθηση συμπεριφορά της», τόνισε ο υπουργός  Εξωτερικών προσθέτοντας:

«Είναι πια φανερό και καθίσταται κοινός τόπος στην Ευρώπη ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να δρα υπονομευτικά του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών στοχεύσεων. Έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τις προτεραιότητες και τις αξίες που εκφράζει και προωθεί η ΕΕ».

«Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής.

Η Αγκυρα επανήλθε αργά το βράδυ της Τρίτης εγκαλώντας την Αθήνα ότι δεν επιθυμεί ουσιασικά τον διάλογο.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα