Διορίστηκαν οι νέοι απεσταλμένοι του ΟΗΕ σε Λιβύη και Μέση Ανατολή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ειδικός απεσταλμένος της Νορβηγίας για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Tor Wennesland, (αριστερά) κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Ιούνιο του 2020.

Δεκέμβριος 16, 2020. 09:12

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε την Τρίτη το πράσινο φως στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει τον Βούλγαρο Νικολάι Μλαντένοφ (Nickolay Mladenov) και τον Νορβηγό Τορ Βένεσλαντ (Tor Wennesland) ως νέους απεσταλμένους του ΟΗΕ για τη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή αντίστοιχα, σύμφωνα με γαλλικό δημοσίευμα.

Ο διορισμός του Νικολάι Μλαντένοφ  έρχεται 10 μήνες μετά την παραίτηση του Λιβανέζου Γκασάν Σαλαμέ, ο οποίος παραιτήθηκε επίσημα για λόγους υγείας, αλλά δεν έκρυψε πια την αδυναμία του ενόψει παραβιάσεων πολλών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, των δικών του ψηφισμάτων.

Έρχεται επίσης μετά τις απορρίψεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες  δύο αφρικανικών υποψήφιων.

Πριν από το καλοκαίρι, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμποδίσει για ανεξήγητους λόγους τις υποψηφιότητες του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας Ramtane Lamamra και της πρώην υπουργού της Γκάνας, Hanna Serwaa Tetteh.

Ο Νικολάι Μλαντένοφ, 48 ετών, ήταν απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή από το 2015. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, αντιμετώπισε εντάσεις μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ, αυξημένο αποικισμό του Ισραήλ, εσωτερικές διχόνοιες μεταξύ Παλαιστινίων και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα (που ενισχύθηκε περαιτέρω από το Covid-19). Έχει πραγματοποιήσει πολλές συζητήσεις με την Αίγυπτο για να αποφύγει κλιμακώσεις μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

Αντικαθίσταται από τον Τορ Βένεσλαντ, έναν 68χρονο Νορβηγό διπλωμάτη.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ρωσία ζήτησε από τον Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει  διπλωμάτες ταυτόχρονα και στις δύο θέσεις, επειδή φοβόταν ότι ένα «κενό» στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να κάνουν περαιτέρω παραχωρήσεις στο Ισραήλ πριν από τη λήξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ  στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Τορ Βένεσλαντ είναι ειδικός στη Μέση Ανατολή. Διετέλεσε στο Τελ Αβίβ, υπεύθυνος του νορβηγικού γραφείου εκπροσώπησης στη Ραμάλα και στο Κάιρο υπεύθυνος για την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Παλαιότερα, ήταν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και απεσταλμένου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή μεταξύ 2007 και 2008, και ήταν επίσης σύμβουλος σε έναν από τους αρχιτέκτονες των Συμφωνιών του Όσλο, τον Terje Roed-Larsen , το 1996.

Ήταν μέχρι σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος της νορβηγικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή.

L’ Orient- Le Jour

https://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα